evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Alertă !  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Lumină dublă  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (II) Poetul Soarelui  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Meduza (II)  -  Mamal - Despărţirea  -  Simbioza  -  Sunet pentru suflet  -  Drumul care nu se vede  -  Proză absurdă  -  Strada castelului : Câte lumi  -  Poveste de mahala III : Foamea!  -  Răspuns fără întrebare  -  Vatmanul - Mass Media  -  Luminile oraşului XXX  -  Arta de a purta un război  -  Jocul Zeilor (VI)  -  Îmbrățișare  -  Din vitrină  -  Iubirea de pe Venus  -  Lumea lui Ingo  -  Mergem acasă  -  Sub nori  -  Nevastă rea  -  Soldatul  -  Altă Poveste(?) modernă  -  Outland  -  Solilocviu  -  Omul invizibil  -  Imperiul Marţian contraatacă  -  Luminile oraşului IX  -  Atingeri sensibile  -  Călătorii cu îngeri  -  Chat Room  -  Lumea de sus  -  Tolaie  -  Ziua în care a dispărut Mircea  -  Andru  -  Paradox  -  Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei  -  Hoţul de timp  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Fragmente de... viaţă  -  Umbra  -  Crist sideral  -  Tentaţia continuă  -  Povestea unui ceas  -  Sete  -  Corabiile lungi


pARadOXisMul pe Internet

Florentin Smarandache
  Florentin Smarandache
varianta print

Florentin SmarandachePublicat Miercuri, 27 Noiembrie 2002, ora 10:05

       Despre PARADOXISM

     

      Bine ati venit la pagina despre paradoxism - ultima avangarda literar-artistica a mileniului doi!

      Elevii, studentii, scriitorii sunt invitati sa expedieze creatii in limba romana spre publicare in cea de-a patra "Antologie Internationala Paradoxista", editata de Prof. Dr. Florentin Smarandache, University of New Mexico, Gallup, NM 87301, USA, Email: smarand@unm.edu.

     

      A) Definitie:

      Paradoxismul este o miscare internationala de avangarda in literatura, arta, filozofie, chiar si stiinta, bazata pe folosirea excesiva de antiteze, antinomii, contradictii, oximorone, parabole, paradoxuri in creatie.

      A fost infiintat de catre scriitorul si matematicianul Florentin Smarandache in anii 1980 in Romania, care dorea largirea sferei artistice prin elemente neartistice si prin experimente contradictorii; in special creatie in contra-timp, contra-sens.

     

      B) Etimologie:

      Paradoxism=paradox+ism, inseamna teoria si scoala de folosire excesiva a paradoxurilor in creatie.

     

      C) Istoric:

      Paradoxismul a pornit ca un protest anti-totalitar impotriva unei societati inchise, Romania anilor 1980, unde intreaga cultura era manipulata de un singur grup. Numai ideile lor contau. Noi, ceilalti, nu puteam publica aproape nimic.

      Si-atunci am zis: hai sa facem literatura fara a face literatura! Sa scriem fara sa scriem nimic.

      Cum? Simplu: literatura-obiect. Zborul unei pasari, de pilda, reprezenta un poem natural, care nu mai era nevoie sa-l scrii, fiind mai palpabil si perceptibil decat niste semne asternute pe hartie, care, in fond, ar fi constituit un poem artificial: deformat, rezultat printr-o traducere de catre observant a observatului, iar orice traducere falsifica intr-o anumita masura. Masinile uruind pe strazi era un poem citadin, taranii cosand un poem semanatorist, visul cu ochi deschisi un poem suprarealist, vorbirea in dodii un poem dadaist, conversatia in chineza pentru un necunoscator al acestei limbi un poem lettrist, discutiile alternante ale calatorilor, intr-o gara, pe diverse teme un poem postmodernist (inter-textualism).

      O clasificare pe verticala? Poem vizual, poem sonor, poem olfactiv, poem gustativ, poem tactil.

      Alta clasificare in diagonala: poem fenomen (al naturii), poem stare sufleteasca, poem obiect/lucru. In pictura, sculptura analog toate existau in natura, de-a gata.

      Deci, un protest mut am facut!

      Mai tarziu, m-am bazat pe contradictii. De ce? Pentru ca traiam in acea societate o viata dubla: una oficiala propagata de sistemul politic, si alta reala. In mass-media se promulga ca viata noastra era minunata, dar in realitate viata noastra era mizerabila. Paradoxul in floare! Si atunci am luat creatia in deriziune, in sense inverse, sincretic. Astfel s-a nascut paradoxismul. Bancurile populare, la mare voga in Epoca Ceausescu, ca o respiratie intelectuala, au fost surse de inspiratie superbe. Non-ul si Anti-ul din manifestele-mi paradoxiste au avut un caracter creativ, nicidecum nihilistic (C. M. Popa). Trecerea de la paradoxuri la paradoxism a descris-o foarte documentat Titu Popescu intr-o carte clasica asupra miscarii: Estetica paradoxismului (1994). Pe cand I. Soare, I. Rotaru, M. Barbu, Gh. Niculescu au studiat paradoxismul in opera mea literara.

      N. Manolescu se exprima despre un volum de versuri al meu ca este "in raspar".

      Nu am avut un premergator care sa ma fi influentat, ci m-am inspirat din situatia pe dos care exista in tara. Am pornit din politic, social, si treptat am ajuns la literatura, arta, filozofie, chiar stiinta.

      Prin experimente bazate pe contradictii s-au adus termeni noi in literatura, arta, filozofie, stiinta, chiar si noi proceduri, metode, algoritmi de creatie. Intr-unul dintre manifeste propusesem deturnarea sensului, de la figurat la propriu,interpretari in contra-sens ale expresiilor si cliseelor lingvistice, etc. Iar in 1993 am efectuat un turneu paradoxist in Brazilia pe la universitati si asociatii literare. In decursul a 20 de ani de existenta a paradoxismului, s-au publicat 25 de carti si peste 200 comentarii (articole, recenzii, note), plus 3 antologii internationale cuprinzand circa 300 scriitori de pe glob, cu texte in diverse limbi.

     

      Paradoxismul este ultima avangarda a mileniului doi.

      Gheorghe Niculescu (Hunedoara)

     

      Editor: Gheorghe Niculescu (Hunedoara)

      Email: GhNiculescu@yahoo.com

     

      Paradoxismul, miscarea literara si artistica de avangarda, ca un protest anti-totalitar, initiata de scriitorul disident si matematicianul Florentin Smarandache prin anii 1980, exilat in America, si bazata pe folosirea excesiva de antiteze, antinomii, contradictii, paradoxuri in creatie, este acum pe internet:

      - in limba romana la:

      http://www.geocities.com/ghniculescu/index.html

      - in engleza la:

      http://www.geocities.com/charlestle/paradoxism.html

     

© Copyright Florentin Smarandache
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online