evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Lunga vară  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Poetul cerşetor  -  Conştientizarea  -  O scânteie într-un ocean de linişte  -  Luminile oraşului XXXI  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Luminile oraşului III  -  Jocul Zeilor (III)  -  Ancheta  -  Iza  -  Orb  -  Omu' nostru de "sus"  -  Recurent  -  Parte din mintea ta  -  Interferenţe  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Metastază  -  Înger în oglindă  -  Norul de argint  -  Enigma de cristal  -  Poveste de mahala III : Foamea!  -  Poveste de culcare  -  Poporul perfect  -  Somnul  -  Transcendere  -  Călătorii cu îngeri  -  Vânătorii de poveşti  -  Cruciada bucătarilor  -  Colecţionarul  -  Câmpul de luptă  -  Duel în Lumea Visurilor  -  Întunericul vieţii  -  Sete  -  Timpul schimbării  -  Invizibilul  -  Strada Cosmos  -  Recreaţia  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  Luminile oraşului XVII  -  Bătălia pentru supravieţuire  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Dl. Ics  -  Ambiguitate clinică  -  Conştiinţa împăcată  -  Învingătorul ia totul  -  Vatmanul - Anton şi Marcel  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Poveste cu un zmeu


De ce avem nevoie de SF ?

De ce avem nevoie de SF ?
  Bogdan Tabarcea
varianta print

Bogdan TabarceaPublicat Marţi, 14 Octombrie 2003, ora 10:05

      În urma cu vreo 12 ani, când eram doar un adolescent, mi-a cazut pentru prima oara în mâna un roman stiintifico-fantastic. Era vorba de Soarele gol al lui Isaac Asimov, cartea care avea sa-mi marcheze adolescenta deschizându-mi un nou univers al literaturii, neexplorat de mine pâna atunci " literatura stiintifico-fantastica " si care avea sa faca din Asimov autorul meu preferat. Sigur, auzisem eu de SF dar, din diferite motive, nu pusesem piciorul înca în aceasta zona a literaturii. De fapt, nici nu prea stiam eu ca sf-ul este un gen literar bine definit, ci credeam ca este asa, o chestie menita sa completeze paginile unei reviste al carei editor ramasese fara materiale pe ultima suta de metri. Cred ca am avut norocul sa-mi cada în mâna romanul unui "maestru al robotilor", cum l-am botezat eu (orice pasionat de SF stie de cele trei legi fundamentale ale robotilor) transpunându-ma pentru câteva zile printre locuitorii imaginarei planete Solaria si servitorii lor androizi. La vremea respectiva m-a fascinat ideea unei planete cu o populatie umana putin numeroasa, unde fiecarui locuitor îi reveneau 20.000 de androizi si traiau înconjurati de o tehnologie foarte avansata. Dupa 10 ani (cartile serioase citite în perioada adolescentei ar trebui recitite dupa niste ani, fiindca sigur le vom "vedea" cu alti ochi), încercând sa-mi mai amintesc câte ceva din roman, mi-am dat seama ca, dincolo de tehnologie, Asimov studiaza foarte subtil, aspectele sociale, umane si morale rezultate din interactiunea omului cu androizii. Cartea prezenta o crima a crei victima era un android. De-aici tot felul de intrigi si probleme de etica si morala pe care le întâmpina un politist uman care trebuie sa ancheteze atât oameni, cât si androizi.

      De ce e nevoie de sf ? Plictisitor, neconcludent si lipsit de sens ! Planete imaginare, roboti si supertehnologie care nici macar nu exista, si un tip pasionat de toate astea care-si deapana amintirile sefistice. "Ce mai e dom'le si cu sefeul asta ?" Chiar asa ! Ce mai e si cu sefeul asta ? Viata este grea : se scumpeste curentul, cresc preturile la pâine, carne, oua, se fac restructurari, se dau oameni afara, sunt multi someri, nu sunt locuri de munca, se fura ca-n codru, se trage cu arma pe strada, se face trafic de droguri, e mizerie, e nesimtire, e impertinenta si nepasare. Cine are nevoie domnule de sefe ?

      De ce e nevoie de sf ? În ultimii ani mai ales, acest gen literar a avut mult de suferit în ce priveste aparitiile editoriale, în special ale autorilor autohtoni. Situatia a fost generata de interesul tot mai scazut al cititorilor pentru acest gen datorita problemelor economice sau de alta natura, dar si de dezinteresul unor edituri în a publica scriitori SF români. Ultimul roman SF românesc - e vorba de " Razzar " de Ovidiu si Alexandru Pecican - l-am cumparat în 1999. De-atunci! . Poate sa-mi fi scapat mie, dar mereu ma uit pe la tonetele cu carti sau intru în librarii, fie si numai pentru a vedea ce a mai aparut nou în domeniu. Nu-mi amintesc sa fi vazut vreun Gramescu, un Haulica sau un Merisca, ca sa dau câteva exemple.

      De ce e nevoie de sf ? Dar nu e vorba numai de literatura sf, ci în general, de toata literatura buna care se cam prafuieste în rafturile librariilor ! În schimb romanele usurele, gen Sandra Brown, se vând ca pâinea calda si se citesc cu nesat, chiar si prin mijloacele de transport. Sa fie vorba oare de pretul lor modic, în comparatie cu literatura buna, sau faptul ca apar mai repede decât poti termina cartea pe care tocmai ai început s-o citesti ? Nu stiu ce poate fi pasionant într-o astfel de carte, cu ce poti ramâne de-acolo, ce învataminte tragi sau daca îti ridica vreun semn de întrebare asupra unei stari de fapt, fie era reala sau imaginara. Ca sa nu contest ceva ce nu cunosc, am pus mâna si am citit câteva astfel de carti usurele. Iubire, lacrimi, sentimente, dragoste patimasa, situatii încâlcite. Sa nu fiu înteles gresit ! Îmi plac aceste sentimente, e minunat când ajungi sa le traiesti dar situatiile întâlnite în acele carti erau atât de false încât mi-au lasat un gust amar. Stau si ma întreb daca e vorba de o decadere sau de o oboseala intelectuala, morala ? Oare am ajuns la o asemenea stare de epuizare încât simtim nevoia ca atunci când ne apucam de citit sa o facem fara a ne folosi neuronii prea mult sau, pur si simplu, ne-am obisnuit cu lucrurile usurele care cer efort minim ?

      De ce e nevoie de sf ? Sf-ul te obliga sa-ti folosesti imaginatia pentru a-l putea întelege, iar imaginatia îti pune la munca o multime de neuroni, fiindca de multe ori esti obligat sa spargi rutina, limitele normalului, te lasa sa întelegi ce vrei, sa-ti construiesti propria lume (a se vedea Strugatki, Scarabeul în musuroi sau Picnic la marginea drumului) si chiar sa te transpui în pielea personajelor, tot cu ajutorul imaginatiei, desigur. Sf-ul ridica de multe ori probleme de etica ori de morala, prezentând o lume fantastica, e drept, dar care se naste, în multe cazuri, din cea reala încercând sa ne arate unde putem ajunge daca evolutia noastra o ia într-o directie sau alta, prezentându-ne avantajele si dezavantajele unei lumi ajunsa la un prespus stadiu evolutiv (fie el tehnologic sau de alta natura) si obligându-ne sa ne întrebam daca ne-ar place sau nu sa traim în lumea respectiva. În unele cazuri literatura sf s-a dovedit a fi chiar vizionara, ceea ce era acolo imaginatie devenid ulterior realitate. Si amintesc aici doar doua titluri arhicunoscute : De la Pamânt la Luna si 20.000 de leghe sub mari ale lui Jules Verne. Sigur, ca în orice domeniu, si în sf exista lucrari de calitate îndoielnica, lipsite de originalitate si/sau substanta. Dar, în ansamblul sau, eu consider ca este un gen literar care, datorita particularitatilor sale, contribuie la evolutia omenirii pe multe planuri.

      Totusi, ce se va întâmpla în ziua în care sf-ul va trebui sa admita ca i-a sunat ceasul, pur si simplu pentru ca nu mai exista nimic care sa poata fi numit fictiune si descris într-o povestire sau roman ? Probabil însa ca acea zi nu va veni niciodata. Odata ce omul a descoperit imaginatia asa ceva nu se poate întâmpla. Mintea umana nu are limite atunci când e vorba de imaginatie. Mereu va exista ceva de imaginat. Iar daca, prin absurd, imaginatia ar disparea, mai mult ca, sigur omul ar începe sa si-o imagineze.

     

© Copyright Bogdan Tabarcea
Sursa :   Avangarda
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online