evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Cerc la persoana întâi  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Închis  -  2 fast 4 you  -  Eu sunt viu, voi sunteţi morţi !  -  Variaţiuni pe o temă mai veche  -  Povestire  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  O nouă zi  -  Vânzatorul  -  Fragmentalism  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Luminile oraşului XII  -  Praf minune (II)  -  Imdiola  -  Turnul de calcar  -  Luminile oraşului IV  -  Novo Homo Sapiens  -  Elegie pentru Jeromed  -  Inelul de platină  -  "ªi caii se împuşcă, nu-i aşa ?"  -  O poveste de Crăciun  -  Iza  -  Cadoul  -  Satiră robotică  -  Luminile oraşului VII  -  Fiii lui Rawser  -  Ion cel fericit  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Cartea cu autor necunoscut  -  Joia neagră  -  Muribundul  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Mamal - Oraşul  -  Oglinda îngerilor  -  Jocul Zeilor (V)  -  Vid imprevizibil  -  Anul 10000  -  Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Uşa de la baie  -  Macii  -  Bella. Moartea unui body-guard  -  În tren  -  Gena morţii este instituirea metafizicii moderne  -  Apariţie editorială: Victoriţa Duţu - "Ilinca"  -  Un singur trup, un singur suflet  -  Greaţă  -  Chipul de pe Marte  -  Printre oameni  -  Paznicul grădinii de piatră


Au fost 4 zile cu Nora Iuga

Angela BaciuPublicat Sâmbătă, 14 August 2010, ora 18:18

      • Nora Iuga eleva la ursuline

      • ce inseamna pentru Nora poezia?

      • creioanele lui Calinescu

      • Sa iubesti marile valori

      • a fost un Vulcan?

     


     

      au fost 4 zile cu Nora Iuga, “4 zile cu Nora Iuga” – pare un titlu de carte – cine ştie, poate în curandi chiar va fi o carte, 4 zile de bucurii, de povesti, de readuceri aminte.

      ţin foarte mult la nora, un suflet minunat, explozie de viaţă, împlinire, talent, scriitoarea nora iuga a fost la galaţi şi la brăila la mijlocul lunii iunie, n-o să se supere pe mine doamna iuga (i-am şi mărturisit acest lucru !) daca voi spune că am crescut în casa părinţilor mei cu fotografiile domniei sale şi a ninei cassian pe perete!) a fost o intălnire de suflet, o revedere parcă …dintr-un timp îndepartat.

      Dupa o plimbare pe faleza dunarii si o discutie relaxanta in fata unei cesti de cafele, scriitoarea nora iuga s-a întâlnit mai intai cu publicul la biblioteca “v.a.urechia” din galaţi. organizatorii evenimentului au fost bilioteca “v.a.urechia”, consiliul judetean galati si “atelierele de lectura ale poetei angela baciu”.

      cititorii abia aşteptau s-o cunoască, să primească autografe şi să se fotografieze cu autoarea,dupa prezentarea autoarei facuta de directorul bibliotecii prof.zanfir ilie, a inceput un dialog/interviu intre invitata si subsemnata si publicul i-a adresat multe întrebari, i-a multumit pentru toate cărţile scrise şi nescrise, fiind prezent un public numeros şi în special tineri.

      cu energia binecunoscută nora iuga şi-a găsit timp, pe lângă întâlnirile cu publicul, să vadă în cele două oraşe dunărene strada “domneasca”, faleza, casa “perpessicius”, casa “panait istrati”, teatrul “fani tardini”, centrul vechi din galati si brăila , case şi monumente de sfîrşit de secol IX şi început de secol XX; cu mirare ma uitam cum lumea o saluta pe stradă, ea era mereu cu zambetul pe buze, pregatita pentru fiecare sa-I raspunde la salut si sa spuna o vorba buna, am băut bragă (buna si rece, la început i s-a părut prea dulce, apoi a înţeles că era exact gustul din copilărie!si s-a amuzat foarte mult)

      s-a bucurat când a văzut atâţia oameni dornici s-o audă, le-a citit versuri din antologia “inima ca un pumn de boxeur”, s-a bucurat cănd a văzut expoziţiile fotografice organizate în cinstea ei, amintindu-şi cu o extraordinară precizie locurile, persoanele, stările, din acele fotografii deşi unele dintre ele erau foarte vechi. (fotografii trimise chiar de nora din germania, cu autografe pe fiecare dintre ele).

      poeta s-a arătat surprinsă de colecţia aproape completa a operei sale pe care a găsit-o în cele două biblioteci. în expoziţiile de carte organizate de amfitrioni erau exemplare începand cu volumul de debut “vina nu-i a mea” continuând cu “captivitatea cercului”, „scrisori neexpediate”, „opinii despre durere”, inima ca un pumn de boxeur”, „dactilografa de noapte”,” spitalul manechinelor”, „capricii periculoase”,” autobuzul cu cocoşaţi”,” fetiţa cu o mie de riduri”, „săpunul lui Leopold Bloom”, „sexagenara şi tânărul”, „fasanenstrasse 23. O vară la Berlin”, „lebăda cu două intrări”, „sexagenara şi t

Au fost 4 zile cu Nora Iuga
ânărul”, „săpunul lui Leopold Bloom”, „hai să furăm pepeni”.

      de asemenea, cei prezenţi au apreciat răbdarea autoarei care a acordat zeci de autografe cu dedicaţie, găsind pentru fiecare dintre ei o apreciere şi un gând bun.

      si eu m-am simţit onorata când nora iuga, pe o terasa la malul dunării mi-a scris… poate cea mai frumoasă dedicaţie pe care am primit-o, mulţumesc mult doamnă nora iuga!si-I mai multumesc pentru toate invataturile, despre ce inseamna sa fii puternic, sa te bucuri de tot, sa treci peste toate cu fruntea sus, ii multumesc pentru toate materialele si interviurile realizate impreuna.

      au fost 4 zile de bucurie când nora ne-a povestit despre tinereţile ei, cum era elevă la sibiu la “ursuline”, apoi când i-a avut profesori pe g.călinescu şi tudor vianu în facultate - care îşi începeau prelegerile chiar de pe holul din faţa amfiteatrului, cum studenţii din acele vremuri iubeau literatura, iar la cursuri fiecare stătea ori în picioare, ori pe jos numai să-şi asculte maeştrii, despre prietenii literare, premii primite, dar şi dezamăgiri, cărţi scrise şi proiecte viitoare, cum asculta cursurile minunate ale lui g.calinescu – cum nu-si lasa maestrul studentii sa ia notite, iar cand vedea acest lucru se supara si uneori arunca cu creioane ascutite - despre ce inseamna sa iti iubesti marile valori, despre poetul george almosnino – soţul domniei sale şi despre fiul tiberiu almosnino (balerin si maestru de balet la o.n.b) – despre ce înseamnă să fii poet, prozator şi traducător al unor mari scriitori precum : Aglaja Veteranyi, Günter Grass, Herta Müller, Paul Celan, Friedgard Thoma, Christian Haller, Ernst Jünger, Elfriede Jelinek, Jan Koneffke, Joachim Wittstock, Ales Rasanau, Eginald Schlattner, Hans Joachim Schädlich, Rolf Bossert.

      in interviurile pe care le-a acordat presei, in discutiile noastre, dar si in emisiunea pe care am realizat-o impreuna „dialogurile poetei angela baciu” a povestit despre germania, elveţia, despre bursa d.a.a.d, despre cum este privită literatura română în occident, despre... momentele de inspiraţie , despre viaţă, despre cum consideră domnia sa că cele două culturi vestică şi estică se completează...

      ce pot sa spun? am fost fericiţi s-o vedem pe scriitoarea nora iuga la noi acasă, cu atât mai mult, aşa cum ne-a mărturisit: bunica din partea mamei era gălaţeancă, iar bunicul brăilean. şi-a dorit foarte mult să retrăiască atmosfera veche imaginată în mintea ei de copil, să se bucure de frumuseţile dunării. a văzut chiar şi... dunarea atat umflată(!)din cauza ploilor, oameni frumoşi, teiul înflorit, s-a plimbat pe strada „tecuci”, strazile cu tei din galaţi sau parcul cu ceas din brăila.

      a povestit crâmpeie de viaţă, a vorbit despre perioada când a fost interzisă, cum a fost pe lista neagră a scriitorilor, cum a cunoscut germania recentă, dar şi cea de dinainte de război, cum viaţa ei e o continuă călătorie, despre noi provocări, despre „cvasiliteratură” în poezie, proză, despre iubire şi erotism. despre cum e să fii mereu îndrăgostit de frumuseţe, tinereţe, un copac, o floare, un vers, un cuvânt, despre eminescu şi blaga, despre gellu naum şi gherasim luca, dar despre ce n-a vorbit nora!

     

      am inteles in aceste zile ca scriitoarea nora iuga trăieşte aşa cum scrie, cu forţă, cu încredere, iar poezia, pentru domnia sa se defineşte printr-un singur cuvânt: iubire.

     

      în discutiile mele cu nora iuga mi-a mai povestit ce oameni minunaţi a cunoscut în această lume, ce locuri deosebite a văzut şi descris,cum erau scriitorii la 2 mai, despre virgil mazilescu si alti scriitori prieteni, a povestit cum, deasupra atlanticului a zburat peste un imens vulcan (crede domnia sa), aşa ca o pată mare neagră ieşită din valuri pe care apoi nu l-a găsit pe nici o hartă, povesteşte cu umor cum este chemată la multe festivaluri şi evenimente organizate de tineri cu toate că se apropie de frumoasa varstă de 80 (n.a. pe cuvânt, nu-ţi vine a crede).

      îi mulţumesc scriitoarei nora iuga pentru faptul că a acceptat să viziteze locurile unde au trăit cândva bunicii şi străbunicii ei – locuri pe care le cunoştea atât de bine, cu străzi şi numere, dar...stupoare, pe care nu le-a văzut niciodată până acum, ele fiind... poveştile de seară auzite în familia sa, acum, pot spune, ca am intrat si eu in magia acestor povesti, mai ales ca undeva, chiar pe strada „stefan cel mare” unde locuiau in trecut cei din familia sa, m-am nascut si eu.

     

      pentru marea fericire de a o asculta şi cunoaşte, în fiecare din paginile jurnalului meu voi scrie despre doamna nora iuga aşa cum o cunosc eu: un om de exceptie.

      jurnalul meu nu se termina aici, el se va continua cu fiecare episod din viata norei, asa cum mi l-a povestit: cu patima, cu tinerete, cu aduceri aminte.

     

     

© Copyright Angela Baciu
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online