evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Limoniu  -  Ultima eclipsă (I)  -  Dl. Ics  -  Sharia (fragment)  -  Legendele Căutării  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Pure Evil  -  Depozit.02  -  Luminile oraşului 2 (II)  -  Lacul negru  -  Ancheta  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Pasul craiului de munte  -  Bătălia pentru supravieţuire  -  Greaţă  -  Vatmanul - Purificarea  -  Luminile oraşului VII  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Povestire  -  Meduza (XI)  -  Vinerea Rozinelor Timpurii  -  Pierduţi în ceaţă  -  Muribundul  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Asura Ni, Drahan - I - Bolte de Crini  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (VI)  -  Luminile oraşului IX  -  Oglinda  -  Nebunul  -  Diamantul  -  Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Strada castelului : Câte lumi  -  Lumina neagră  -  Casa galbenă  -  Mamal - Oraşul  -  Eu şi Cu Mine  -  Vikingul  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Din vitrină  -  Întâlnirea  -  Îndelunga aşteptare  -  Sexibon  -  Meduza (IX)  -  Melodia care nu se aude  -  Stăpânul - Volumul I : Răpirea zeilor  -  Lunga vară  -  Cursa  -  Re-insecţie  -  Fotografii  -  Interferenţe


Sărbătoarea darului vieţii când ninge cu aripi de îngeri

Cum s

Cezarina AdamescuPublicat Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 11:05

      Crăciunul! Sărbătoarea Naşterii celei Sfinte! Nici o altă sărbătoare nu e mai întreagă decât aceasta, pentru că porneşte de la Naştere şi nu o naştere obişnuită, aşa cum sunt milioane şi milioane de altele, ci Naşterea lui Dumnezeu pe pământ!

      De nevăzut, dar de crezut!

      De două mii de ani, Pruncuşorul Iisus se naşte în fiecare iarnă, în ieslea sfântă, în casele noastre, dar în chip deosebit, în sufletul nostru. Să-i facem o ieslişoară cu fân proaspăt şi curat în inima noastră şi să-L chemăm să-şi facă locuinţă în acest lăcaş, în Betleemul sufletului nostru, al fiecăruia. Aşa cum spun preoţii, nu numai bucatele şi vinul trebuie să-şi aibă locul acolo, dar şi gândurile, cuvintele, pacea şi faptele noastre.

      Cred că nu există om să nu iubească poveştile. Şi dacă de regăseşte în ele un sâmbure de adevăr, sunt cu atât mai fermecătoare.

      Astăzi, vă voi spune o poveste adevărată, din care s-a născut, altă poveste, la fel de adevărată. Poveste-n poveste, poveste din poveste, cu rădăcini în realitatea noastră cotidiană. Fiindcă, la tot pasul întâlnim şi auzim poveşti, suntem părtaşi la o sumedenie de întâmplări cărora ştim, ori nu ştim să le dăm interpretare.

      Totul a pornit de la o scrisoare pe care am scris-o unui scriitor care se află la o distanţă de câteva sute de kilometri de mine şi cu care colaboram la reviste şi postul de radio teritorial Târgu-Mureş. Îi împărtăşeam impresiile lăsate în urma vizionării unei emisiuni TV.

      Poate aţi auzit de acest caz, poate nu.

      Întâmplător, am văzut o emisiune pe TVR Cultural - la Profesioniştii - Eugenia Vodă l-a avut ca invitat pe un doctor diabetolog din Buziaş, dl. Viorel Şerban. A fost o preluare de pe TVR 1. Foarte interesant.

      Acest doctor împreună cu soţia lui care e hematolog, au trăit o dramă cumplită. Pe scurt, le-a pierit un copil de 11 ani (totul se întâmpla acum 19 ani) - înecat în Timiş.

      După ce au trecut peste durere, (dar oare au trecut vreodată peste durere?) - aceşti părinţi au hotărât să înfiinţeze un spital permanent pentru copiii bolnavi de diabet I - insulino-dependenţi şi pentru cei cu hemofilie.

      Au cumpărat (cu ajutor din străinătate) un teren de 20.000 pătraţi şi au construit un spital în miniatură cu 50 de locuri, cu posturi de medici, asistenţi, îngrijitori etc.

      S-au dedicat acestei munci, el şi soţia lui prin fundaţia pe care au înfiinţat-o, numită Cristian Şerban - după numele copilului dispărut.

      Şi azi activează cei doi şi primesc copii bolnavi care-şi fac de 4 ori pe zi injecţii cu insulină (unii şi-o fac singuri şi-şi reglează şi doza în funcţie de glicemie).

      E fantastic ce-a putut să facă acest om! Şi-a transformat propria durere în ceva în folosul tuturor. Doctorul relata că primeşte 80 % ajutor din străinătate - din Bavaria. Că munceşte non-stop şi că şi-a dedicat viaţa acestui spital.

      Mă uimeşte cum îi poate ajuta Dumnezeu pe oamenii care au trecut prin experienţe grele, pentru alţii - de netrecut. Dar Dumnezeu le dă resurse oamenilor, exact în momentul când ei par prăbuşiţi. Îi ridică, îi scutură de praf, le dă impuls să meargă mai departe. Le arată drumul. Îi sprijină. Le dă avânt pentru Lucrarea pe care o au de făcut împreună. Izvorul se află numai în credinţă.

      Răspunsul a venit imediat în acea seară şi acest scriitor mureşean, care trăise o experienţă similară familiei doctorului, mi-a dezvăluit o altă poveste, la fel de adevărată, aşa cum am spus, pentru că era trăită chiar de el. Iată povestea pe scurt:

      “Veneam de la Lourdes cu copiii noştri bolnavi. Era acum 10 ani. Şi am hotărât, pe drum, să înfiinţăm Comunitatea Sfânta Treime a familiilor cu copii cu dizabilităţi. În cadrul Comunitătii, am înfiinţat Centrul de Zi CEZARA pentru copii şi tineri cu handicap psihic sever.

      Am cumpărat o căsuţă şi am început activitatea, cu un singur cadru didactic. Era mai mult supraveghere decât recuperare. Apoi, am deschis ateliere şi cabinete de recuperare, am angajat specialişti şi am trecut la

      servicii specializate de recuperare şi abilitare. Am modernizat spaţiile şi am dotat Centrul cu aparatura necesară.

      Este un Centru privat, recunoscut mai mult DINCOLO decât la noi. Acum câţiva ani o studentă din Belgia şi-a făcut teza de licenţă la noi. Acum 2 ani două studente din Gent au făcut o cercetare ştiinţifică în Centru, timp de 4 luni. În fiecare an, 15 elevi de la Instiututul Maria Margareta din Kortermark fac două săptămâni practică productivă la noi. Avem spaţii amenajate pentru logopedie, kinetoterapie, psihopedagogie, stimulare senzorială şi un atelier de terapie ocupaţională MÂINI CARE VORBESC. Programul este mai mult axat pe socializare. Beneficiarii ies des în spaţiul comunitar, la magazin, la Teatrul de Păpuşi, librărie, cofetărie, parcuri, Gradina Zoo etc. Ei sunt cetăţeni ai Târgu-Mureşului. Hotărârea noastră a fost aceea de a nu-i închide între pereţii caselor, de a nu-i ascunde. Dimpotrivă, ei trebuie să fie peste tot unde se manifestă viaţa. În fiecare zi de vineri avem discotecă cu participarea voluntarilor care sprijină Centrul. Abia am încheiat Campania de expoziţii de Crăciun cu lucruri ale copiilor şi tinerilor din Centru, în special expoziţiile de lumânări confecţionate de beneficiari. Spun şi tineri şi copii, pentru ca avem un program zilnic de recuperare a tinerilor cu handicap psihic sever, cu vârste între 20 şi 30 de ani - dar avem şi copii de la 2 ani la 6 ani cu handicap psihic în serviciu ambulatoriu. Programul pentru tineri este un program de recuperare în două reprize zilnice, între 8.30 - 19.30, cu mese incluse şi timp pentru odihnă la orele amiezii. Se înregistrează succese inimaginabile. Familiile ajută mult activitatea, statul foarte puţin sau de loc, iar Bunul Dumnezeu din plin. Totul este gândit astfel: tinerii învaţă să fie împreună, să se cunoască, să se ajute etc. iar când vor rămâne singuri, fără părinţi, vor fi cuprinşi în program permanent la Centru. Acum, pentru că sunt părinţii, seara vin acasă. ATUNCI, când nu vor avea părinţii lângă ei, nu vor rămânea pe drumuri, în spitale sau orfelinate, ci în căsuţa lor de pe str. Suceava nr. 2 din Târgu-Mureş, supravegheaţi juridic conform actelor ce stau la baza Centrului. Mâine avem serbarea Pomului de Crăciun. Vor colinda. Unii doar prin mişcarea mâinilor. Ştiu să se bucure de ceea ce-i frumos. Unii vorbesc, alţii nu, dar au cu totii un surâs care izvorăşte din Slava lui Dumnezeu. Ştiu să-şi facă cruce şi merg la Sfânta Biserică. Au - avem - speranţe...! E atât de bun Dumnezeu cu noi! Şi nu îl certăm pe Dumnezeu de ce ne-a pus greul în suflet şi pe umeri.

      Ştim că este o taină. Unul dintre ei a plecat în veşnicie. Se numea Silviu. Avea 25 de ani. A murit în chinuri groaznice. De Crăciun îi vom aprinde o lumânare pe mormânt şi suntem siguri că peste flacăra ei va ninge cu aripi de îngeri. I-a rămas în urmă căruciorul cu rotile ca să le arate oamenilor că uneori viaţa nu e plutire suavă, ci povară şi rană. Vă vom colinda şi pe Dumneavoastră, în gând. Primiti colindătorii?

      Cu mult drag, fondatorul şi coordonatorul Centrului de Zi Cezara.”

      Am rămas pround impresionată de câtă putere i-a oferit Dumnezeu acestui om, ca să-şi prefacă propria durere, pricinuită de dispariţia fetiţei sale Codruţa-Cezara – în vârstă de 16 ani, într-un cumplit accident, în urmă cu 15 ani.

      Un prag trecut anevoie, cu bolovanul în spinare precum Sisif. O treaptă urcată şi încă o treaptă, pe Scara care duce la Cer, acolo unde ne vom întâlni cu toţii.

      Dar până atunci, haideţi să primim colindul acestor copii, chiar dacă va fi îngânat doar din mâini, aşa cum ştiu ei să se manifeste.

      Copiii de la Fundaţia Cezara-Codruţa au colindat şi anul acesta.

      “Am colindat şi la morminte. Are şi sublimul înfrigurarea lui.

      Crăciunul are strălucire deplină când sunt mamele să ne îmbrace frumos ca să mergem la colidat şi să ne aştepte, apoi, cu pâinea ACEEA caldă a ochilor, a mâinii, a vorbelor în care să adormim şi să visăm că-i ducem Pruncului Iisus cununa florilor de aur”, ne-a împărtăşit în scris, coordonatorul Centrului de zi.

      Au colindat până a nins inima din noi, aşa cum spunea Nichita Stănescu.

      Au nins şi gândurile şi cuvintele noastre. Peste tot s-a aşternut o nea imaculată peste toată tristeţea lumii. Totul a devenit feeric. Şi suportabil.

      Iar în curând Fundaţia va organiza un Concurs Naţional de comentarii literare, pe care vi-l anunţăm cu bucurie, în speranţa participării în număr cât mai mare.

      Fundaţia Culturală “Cezara”, Editura “Cezara Codruţa Marica”, Centrul de Studii Literare “ Grigore Vieru” din Târgu-Mureş organizează, în preajma zilei de naştere a Marelui Mihai Eminescu, Concursul Naţional de comentarii literare asupra poeziei LA STEAUA de Mihai Eminescu. Pot participa elevi ai liceelor din întreaga ţară. Textele vor fi trimise pe adresa Fundaţiei Culturale “Cezara”, Târgu-Mureş, B-dul Cetăţii, nr. 13, Cod 540089, până în data de 12 ianuarie 2011. Premiile vor fi înmânate la Statuia lui Mihai Eminescu din Târgu-Mureş în data de 15 Ianuarie 2011. Lucrările premiate vor fi cuprinse în volumul Ziua fluturelui alb care va fi editat în seria Prima verba a Editurii “Cezara Codruţa Marica” , marcând 15 ani de la moartea celei care a fost un simbol al adolescenţei.

      Astfel, poveştile prin viaţă. Prin viaţă şi cuvintele şi visurile noastre.

      Mai ales, în preajma Sfintei Naşteri, când, iată, se apropie venirea Pruncuşorului Iisus Hristos, din sânul imaculat al Prea Sfintei Fecioare Maria.

      O crenguţă de brad, luminiţele din ochi, flacăra din inimă, cuvintele-colind cu care-l întâmpinăm – vor fi darul nostru cel mai potrivit. Să nu ne zgârcim. Nimeni nu e atât de sărac încât să nu-i poată dărui aceste daruri de suflet.

     

© Copyright Cezarina Adamescu
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online