evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Paznicul grădinii de piatră  -  Ulysse şi Hector  -  Bătrânul, literele şi noaptea  -  Cruciada bucătarilor  -  Anul 10000  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Cartea cu autor necunoscut  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Archeopterix  -  Locul pierdut  -  Meduza (V)  -  Cadoul  -  Interferenţe  -  Luminile oraşului X  -  Toate celelalte popoare  -  Luminile oraşului 2 (II)  -  Concurenţă neleală  -  Colecţionarul  -  Dincolo de ceţuri  -  Pastel  -  Contrapaganda  -  Dimineaţă târzie  -  Claviaturi  -  Nu ne vom mai întâlni în toamnă, domnule profesor !  -  Vânătoarea  -  Din vitrină  -  Omu' nostru de "sus"  -  Vizita  -  Imperiul Marţian contraatacă  -  Supravieţuitorul  -  Curândul  -  Floarea de loldilal  -  Vânătorii de poveşti  -  Clocitorul Josh  -  2 fast 4 you  -  Zona 25  -  Ultima eclipsă (II)  -  Transcendere  -  Mamă de duminică  -  Resacul Timpului  -  Follow-Me  -  În căutarea lacrimilor pierdute  -  Valea însângerată  -  Fragmente de... viaţă  -  Mărire şi decădere  -  Închis  -  Pacientul  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Homus trolEIbuzus  -  În căutarea zborului


Kone

Dictionar de ganduri

George ŞipoşPublicat Duminică, 18 Decembrie 2005, ora 18:51

      KONE
     
      Va mai amintiti de amar-sarcastica gluma care circula in Romania de dinainte de 1989 si care identifica acronimul PCR cu secventa Pile-Cunostinte-Relatii? Cu binecuscutu-i simt al umorului romanul facea haz de necaz, spunindu-si ca sistemul in care traia facuse posibila aparitia monstruoasei pinze de paianjen in care era prins cetateanul de rind si in care daca nu aveai o cunostinta la locul potrivit, viata iti era infinit mai grea. Asa cum am vazut si dupa Revolutia din Decembrie, desi sistemul politic in sine a fost inlaturat, ne luptam inca cu efectele PCR (cititi acronimul ca mai sus). Ba mai mult chiar, botezate acum "coruptie", acele efecte sint in pozitia de a ne intirzia intrarea in Uniunea Europeana (impreuna, bineinteles, cu alte tare, de care ne facem "vinovati", ca tara). Ceea ce insa ma fascineaza pe mine este faptul ca ne grabim sa dam vina pe sistemul comunist ticalosit care a adus in Romania pilele, si uitam cit de mult datoram veacurile de influenta otomana, incununate in zorii modernitatii romanesti de domnitorii fanarioti si cit de bine s-a potrivit sistemul comunist pe mai vechile noastre apucaturi. Pentru ideea ca sistemul pilei, al protectorului sus-pus, ne vine de undeva de la est, din indepartata Asie, al carei proxim exponent pentru tarile Romane, a fost Imperiul Otoman, aduc ca proba umila mea experienta cu Japonia.
      Am sa iau un exemplu aleatoriu care sa ma ajute sa explic cum functioneaza kone (corespondentul aproximativ al pilei, in limba japoneza) in tara Soarelui Rasare. Sa zicem, de exemplu, ca am nevoie sa intru in legatura cu cineva de la Departamentul de Asistenta Sociala al orasului A, dar nu cunosc pe nimeni acolo, iar ceea ce am eu nevoie sa fac nu este un serviciu oferit publicului (caz in care m-as duce frumos la ghiseu si mi-as rezolva problema). Am un prieten, X, care il cunoaste pe seful serviciului respectiv, Y. Prietenul meu ma ia la Y, ma prezinta acolo, stam la o ceasca de ceai si imi exprim doleanta.Y, in dorinta de a-si servi cunostinta (amicul meu, X), ma trimite la seful uneia dintre facilitatile lor, Z. Acolo sint ajutat pentru ca vin din partea sefului departamentului, Y. in fine, prin Z, ajung sa imi rezolv problema, cu ajutorul angajatilor, M, N, P. Daca insa, intre mine si M, N, P intervine ceva de natura sa tulbure precarul echilibru social pe care l-am stabilit intre noi prin intermediul atitor kone, eu nu am dreptul sa ma pling direct lor sau lui Z, seful lor direct. Trebuie sa ma duc la prietenul meu, X, care m-a prezentat la Y, iar Y trebuie sa vorbeasca cu Z, care sa ii intrebe de sanatate pe M, N, ba chiar si pe P. Va suna cumva cunoscut? Nu facea ghidusul Caragiale caragata de lanturile slabiciunilor din sotietatea Bucurestilor d'antan? Ba facea! Ei, iata, cum cu surpriza am aflat eu pe propria-mi piele ca apucaturile fanariote ne vin de departe de tot, din Asia, si ca sistemul PCR nu a facut decit sa le exarcebeze la maximum, ajutate de un alt sistem social de provenienta asiatica, cel sovietic. Asadar, ne va fi usor sa scapam de coruptie? Concluziile vi le las domniilor voastre.

© Copyright George Şipoş
Sursa :   Obiectiv
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online