evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Epsilon  -  Icoana  -  Spiritul este liber şi insurgent  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Poveste de mahala III : Foamea!  -  Dincolo de ceţuri  -  Je t'aime mélancolie  -  Războiul  -  Luminile oraşului XX  -  Ignis  -  Lumea de sus  -  Tentaţia continuă  -  Gender X  -  ªi atunci...  -  Frumuseţea numărului unsprezece  -  Povestea (?) Pensionarului Incredul  -  Praf minune  -  Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei  -  Hoţul de timp  -  Vânzatorul  -  Umbra  -  Capsula  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  Jocul Zeilor (I)  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Texte.01  -  Pierderea  -  Intoxicaţia. Investirea de novice  -  Jocul libertăţii  -  Taxi  -  Copilul gheţii  -  Fortul  -  Păsări de pradă  -  Mamal - Beciul  -  John-486  -  Fiii lui Rawser  -  Pierduţi în ceaţă  -  Uezen. Echilibrul lumilor  -  Meduza (II)  -  Asura Ni, Drahan - I - Bolte de Crini  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Vid imprevizibil  -  Zori  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Puterea pereche  -  Gânduri  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Pastel  -  Echilibrul  -  Între ziduri


Dicţionar de gânduri : Intelectual II

George ŞipoşPublicat Duminică, 22 Ianuarie 2006, ora 10:38

      Cum, insa, trebuie sa intelegem ce inseamna a fi intelectual? Exista vreo definitie operationala? Cum nu imi propun sa ofer o definitie tipica de dictionar, am sa fac apel doar la situatii in care eu am considerat ca am avut de a face cu intelectuali.
      Ca sa incep in ordine cronologica inversa, am participat in toamna anului 2004 la o intilnire cu scriitori de marca japonezi, la Sala Cetatenilor din Yokohama. Scopul intilnirii era sprijinirea ne-abolirii articolului 9 din Constitutia Japoniei, care prevede ca statul japonez nu poate avea armata nationala. Cum in ultima vreme, mai ales dupa ce guvernul japonez a decis pentru prima data in istoria postbelica a tarii sa trimita trupe militare in Irak (unitati ale singurei forte armate a Japoniei, Jieitai - Forta de Auto-Aparare), se vorbeste din ce in ce mai mult de abolirea acelui articol din constitutie, multe dintre personalitatile de marca ale societatii japoneze s-au unit in sprijinirea ne-abolirii si mentinerea Japoniei ca tara necombatanta in razboaiele din lume. La intilnirea de atunci au participat nume sonore, numai scriitori, precum Oe Kenzaburo, Kato Shuichi si altii. Pe linga faptul ca, in buna traditie japoneza, nu a existat o participare din sala la discutii, ci am asistat la monologuri ale invitatilor, mi s-a parut relevant faptul ca acesti scriitori, nume marcante ale scenei literare japoneze, au decis sa se implice in viata cetatii in felul acela si sa ajute publicul sa constientizeze pericolul la care se expune tara lor daca Japonia isi formeaza o armata nationala.
      Un alt exemplu care imi vine in minte este acela al lui Pierre Bourdieu, celebrul sociolog francez. intr-un documentar despre el, intitulat La sociologie est un sport de combat (Sociologia e o arta martiala, regizor: Pierre Carles, 2001), Bourdieu apare vorbind unei sali pline de imigranti din Maghreb, care sunt furiosi si revoltati ca Bourdieu isi permite sa vina sa le dea sfaturi. Sociologul, insa, reuseste sa tina, pina la urma, sala sub control si sa aiba un dialog cu ei. Episod reprezentativ mi s-a parut mie pentru felul in care un intelectual se implica in viata cetatii si reuseste sa ii ofere indrumare.
      In fine, ultimul exemplu vine din timpul studentiei mele in Bucuresti si este acela al profesorului universitar Stefan Cazimir. Fondator al Partidului Liber Schimbist, apoi senator PDSR. Ceea ce m-a fascinant cel mai mult la domnia sa nu a fost neaparat implicarea in viata cetatii (dupa Revolutia din Decembrie multe personalitati ale culturii romane au facut-o), ci modestia de care dadea dovada. Si spun asta pentru ca am avut ocazia intr-o dimineata sa ma imbulzesc impreuna cu domnia sa intr-un troleibuz, asta pe vremea cind alti senatori romani se lafaiau in masini scumpe.
      Asadar, iata citeva exemple din care se pot extrage calitatile pe care le consider eu esentiale pentru un intelectual: educatie, intelegere a semenilor, participare activa in viata cetatii, umilinta, respect pentru ceilalti. Exista intelectuali care sa intruneasca aceste calitati in Romania? Dar in Statele Unite? Dar aiurea in lume? Am sa incerc sa raspund saptamina viitoare la aceste intrebari.

© Copyright George Şipoş
Sursa :   Obiectiv
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online