evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Norma  -  Marea Neagră. Iulie  -  Detenţie  -  Rochia străvezie  -  Arma secretă  -  Meduza (I)  -  Je t'aime mélancolie  -  Epsilon  -  Luminile oraşului IX  -  De acum şi până-n noapte  -  Plastic  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Străinul  -  Metastază  -  Arta de a purta un război  -  Jocul  -  Macii  -  Pasomii  -  Vatmanul - Mass Media  -  K  -  Lunea Maniacilor  -  Din vitrină  -  Luminile oraşului VI  -  Întâlnirea  -  Pastel  -  Reactorul  -  Striptease  -  Creatorul  -  Taina leului  -  Himera  -  Vrăjitorul  -  Ultima frunză  -  Omul cu păsări  -  System Error  -  Iluzia viselor  -  Supravieţuitorul  -  Mutare disciplinară  -  Chat Room  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (I)  -  Lumea de sus  -  Ceaţa  -  Punct. ªi atât  -  Mărturisirea lui Abel  -  Sender: High_Orbit_God  -  Luminile oraşului XXVII  -  Taxi  -  Secretul  -  Omul-care-stătea-cu-nasul-în-flori


Dicţionar de gânduri : Ficţiune / Non-Ficţiune

George ŞipoşPublicat Sâmbătă, 4 Februarie 2006, ora 11:04

      De Oprah Winfrey s-a auzit, probabil, prin mai toate colturile lumii. Dar ca renumita moderatoare de show-uri de televiziune (si magnat de presa, printre altele), pastoreste printre altele, si un club de carte, poate ca nu stiu chiar atit de multi. In ultimii ani, Oprah s-a impaunat cit a putut mai mult cu faptul ca toate volumele alese de clubul ei de carte au devenit best-sellere pe piata americana. Daca meritul este al lui Oprah sau sta in valoare cartilor respective e greu de spus, cert este insa ca la sfirsitul saptaminii trecute, in jurul vedetei de televiziune si a clubului ei de carte a izbucnit un scandal de presa de toata frumusetea. Ca sa nu lungesc vorba prea mult, am sa va dau doar detaliile majore ale scandalului: anul trecut, prin septembrie, Oprah alege pentru clubul ei de carte, volumul de memorii al lui James Frey, A Million Little Pieces (Un milion de bucatele, Harpo Publications, 2005). Impresionata la lacrimi de povestea "reala" a autorului, Oprah il invita pe Frey intr-una dintre emisiunile ei, se convinge ca evenimentele relatate in carte sint "reale" (pe scurt, volumul relateaza lupta cu dependenta de droguri a autorului) si isi marturiseste admiratia profunda pentru, atentie, va rog!, experientele tragice prin care a trecut acesta - cartea fiind pentru ea un documentar al modului in care Frey s-a lasat de droguri.
      Acum eu nu as vrea ca dumneavoastra sa va imaginati ca Oprah are numai admiratori si suporteri. Nuuuu! Doamne fereste! Ca orisice vedeta care se respecta isi are si ea clientii ei, care nu pot s-o inghita. Printre ei, postul de televiziune Court TV. Angajatii lui Court TV, The Smoking Gun (www.thesmokinggun.com), o echipa de reporteri a caror singura misiune este sa rascoleasca pe unde pot ca sa dezgroape gunoaie, s-au apucat sa verifice veridicitatea celor povestite de Frey in memoriile lui (ca a petrecut un timp in inchisoare, ca prietena lui s-a sinucis prin spinzurare, si alte asemenea delicateturi). Si ce credeti? Surprise, surprise! Au aflat ca prietenul Frey infrumusetase gramezi de detalii din memoriile renuntarii lui la droguri. Cind au facut public ce au descoperit, nimeni nu i-a bagat in seama (asta se petrecea prin octombrie trecut) pina cind, in decembrie, Larry King (de la CNN) l-a invitat pe Frey in emisiunea lui si l-a intrebat din nou daca cele descrise de el in milionul lui de bucatele sint adevarate, prilej cu care Oprah s-a facut de panarama sunind la Larry King in direct si tinindu-i partea lui Frey.
      OK, toate bune si frumoase, numai ca pina la urma, Frey a trebuit sa recunoasca ca cele descrise in carte sint in mare parte fictionalizate, motiv pentru care, Oprah, ca un renumit critic de carte ce se afla si ca o persoana cu un elevat simt al esteticului a gasit de cuviinta sa il invite din nou pe Frey in emisiunea ei si... sa-l faca cu ou si cu otet. De ce? Pe motiv ca ea s-a facut de ris in fata tuturor pentru ca a promovat o carte cu minciuni!! Hm...
      Ca personal nu imi faceam iluzii asupra nivelului de finete literara al lui Oprah Winfrey, nu cred ca e o surpriza pentru nimeni. In fond si la urma urmei, era mai mult decit evident ca are in spate o echipa care ii recomanda cartile (nici echipa in sine nu prea stralucita, fereasca Dumnezeu!). Dar ca va avea tupeul sa puna la zid un autor pentru ca nu a descris in memoriile lui ceea ce s-a intimplat in REALITATE, mi se pare de o prostie crasa. Trebuie sa te intrebi, oare cit stie Oprah despre literatura pina la urma? Oare cit intelege ea ce inseamna literatura? Si apoi, chiar mai sint oameni pe lumea asta care se mai iau dupa etichete de genul: fictiune/non-fictiune atunci cind aleg o carte?

© Copyright George Şipoş
Sursa :   Obiectiv
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online