evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Inelul de platină  -  Sfârşitul lunii  -  O noapte într-un ceas  -  Conştientizarea  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Muribundul  -  Meduza (VII)  -  Parte din mintea ta  -  Muzeu Apocaliptic  -  Ulysse şi Hector  -  Oglinda îngerilor  -  În căutarea zborului  -  Jocul Zeilor (V)  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Enigma de cristal  -  Metastază  -  Nick  -  Program de criză  -  Evadare din Paradis  -  Omul apropiat  -  Între ziduri  -  Luminile oraşului XIII  -  Gânduri  -  Acolo unde s-a oprit metroul  -  Pescăruşul  -  Vrăjitoarea  -  System Error  -  Mergem acasă  -  Luminile oraşului VII  -  Sub nori  -  Luminile oraşului XVIII  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Înainte ca toate imaginile să dispară...  -  Lunga vară  -  Ultima frontieră  -  Zei şi oameni  -  Destin  -  Cristerra  -  Experienţa însoţeşte sensul ascuns al misiunii noastre  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Întunericul de dincolo  -  Andru  -  Transcendere  -  Revederea de 20 de ani  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Camera de la capătul holului  -  Luminile oraşului XXVI  -  Povestea (?) Pensionarului Incredul  -  K  -  Întunericul vieţii


Nevastă rea

Nevastă rea
  Paul Tudor
Liniştea
Fugind pe cerc
varianta print

Paul TudorPublicat Duminică, 9 Octombrie 2005, ora 20:42

      EA: (intrind impreuna cu EL): Ce straniu! Ce poarta grea!
      (Scapa usa, care se inchise brusc, cu zgomot.)
      EL (inspaimintat): Dumnezeule! Nu e nici o deschizatoare pe partea dinlauntru! Am ramas ferecati amindoi!
      EA (foarte calma): Amindoi, nu. Doar unul singur.
      Trecu inapoi prin densitatea portii si disparu.
      (Poveste irlandeza de groaza)
     
      Li se atragea atentia tuturor celor care ar fi indraznit " oh, ce tupeu nesabuit ! " sa ciocaneasca la usa. "Nevasta rea" scria pe placuta metalica, iar mesajul era de natura sa intimideze pe orice neavenit. In ultimul timp, aparusesera o multime de astfel de avertismente, semn ca situatia o luase putin razna. Unii riscasera... Se alesesera, in cel mai bun caz, cu muscaturi pe fata, git sau fese. Ca sa nu mai pomenim de" Groaznic!
     
      Liga barbatilor oprimati, in colaborare cu Asociatia victimelor batailor la usa cerura interventia autoritatilor. Degeaba! O autoritate, doua autoritati, remarcati genul feminin al adrisantului.
     
      Se incerca o propunere legislativa. Fara succes! Legea votata purta fustita si chiloti tanga cu banda ingusta la spate. Sotii continuara sa-si petreaca tot timpul liber in spatele usilor inchise, procreind copii netrebnici si stergind praful care se lasa peste amintiri. Adio berici, pescuit sau discutii in aer liber despre fotbal, politica sau (brrr!!!!) gagici. De mii de ani, omenirea nu mai traise o asemenea criza. Neamul lui Homo Sapientor se stingea, impartindu-se peste masura"
     
     
      Sculptorul prinse ideea din zbor. Intinse mina, iar blinda idée i se asternu pe palme. Avea brate atragatoare, artistul! Inca din copilarie, folosise dalta si ciocanul pentru a se exprima. Nu prea vorbea" Ca sa fim drepti, nici nu prea ii asculta pe ceilalti. Poate de aceea, nu avusese ragazul necesar pentru a se casatori. Ramasese unul dintre putinii barbati liberi ai planetei.
     
      - Orice femeie este o usa! Dar orice usa e o femeie?! se intreba el.
     
      Era prima tresarire a unui curent artistic ce avea sa schimbe lumea. Usismul! (in latina - ostiariumismul).
     
      Gasi un prim model intr-o fatuca din vecini, care-i poza fara greturi. Rezulta o usa subtirica, din lemn de cires, intr-un singur canat, cu gemulet rotund. Perfecta pentru un dormitor foarte intim.
     
      Trecu apoi la usi de bucatarie, de baie, de sufragerie, de camera de oaspeti, de hol, de pod, de pivnita, de intrare, de iesire"
     
      - Usi! Usi! Usi!
     
      Nevestele se bulucira curioase din fire. Acceptara sa fie ciocanite si masurate din cap pina-n degetul mic de la picior, descoperind astfel cit ii erau de indatorate numarului fi"
     
      - Uite, draga, ce am cumparat! se laudara ele sotilor apatici. Nu-i asa ca apartamentul arata altfel?
     
      Dar le astepta o mare surpriza: incetul cu incetul, barbatii dispareau" dincolo de usi"
     
      Toate istoriile de arta scriu la superlativ despre marele sculptor. Criticii i-au laudat fara rezerve maniera inconfundabila de a ciopli in lemn. Stilul sau e usor de recunoscut, chiar si de catre diletanti: Nici o usa nu are clanta.
     

© Copyright Paul Tudor
Sursa :   Obiectiv
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online