evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
În tren  -  Luminile oraşului XVIII  -  Dependent TV  -  Îngerul cenuşiu - Zora  -  ROV-27  -  Cristerra  -  ªi atunci...  -  Legenda "OMU"-rilor  -  Nu vreau să fiu un erou !  -  Fragmentalism  -  Viola  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Boaba de spumă  -  Cosas de la vita  -  Liber arbitru  -  Principiul alibiului  -  Ziua în care pământul s-a oprit  -  Praf minune (II)  -  Călătorie la Muzeul Quale  -  Nu este prima dată  -  Fiii lui Rawser  -  Meduza meduzelor are dreptate !  -  Melodia care nu se aude  -  K  -  Licuricioaia  -  Luminile oraşului XXIV  -  Valea însângerată  -  Castravetele  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Acolo sus, vulbul  -  Psihopatul  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Aer  -  Inelul de platină  -  Dona  -  Vrăjitorul  -  Colecţionarul de îngeri  -  Omul invizibil  -  Caseta pirografiată  -  Camera de la capătul holului  -  Luminile oraşului XXV  -  Între două lumi  -  Limoniu  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Întâlnirea  -  Destin  -  Mergem acasă  -  Peştele albastru  -  Descoperirea  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei


"La mulţi ani!" Nora Iuga

Cu ocazia implinirii varstei de 79 ani urez poetei Nora IUGA un calduros “LA MULTI ANI!”

Angela BaciuPublicat Duminică, 3 Ianuarie 2010, ora 10:20

      Nora IUGA este numele literar al Eleonorei ALMOSNINO, (nascuta Eleonora Iuga la 4 ianuarie 1931, Bucureşti) este o poetă română, romancieră şi traducătoare din limba germană.

     

      Este soţia poetului George ALMOSNINO şi mama balerinului Tiberiu ALMOSNINO.

     

      Este licenţiată a Facultăţii de Filologie, specializarea Germanistică, Universitatea din Bucureşti (1953). I-a avut ca profesori printre altii, pe Tudor Vianu şi G. Călinescu.

      Profesoară de limba germană între 1954 şi 1955. Lucrează ca bibliograf la Biblioteca Centrală de Stat, în perioada 1955-1969. Din 1969 până în 1977, a fost redactor la Editura Enciclopedică. A fost ziarista la publicatiile in limba germană "Neuer Weg" şi "Volk und Kultur" . Din 1971 este membră a Uniunii Scriitorilor din România; membră PEN-Club. Din anul 2000 deţine funcţii de conducere în Uniunea Scriitorilor: secretară a Secţiei de Poezie (iniţiatoarea Cenaclului Uniunii Scriitorilor "Gellu Naum") în perioada 1999 - 2002, membră în Consiliul de conducere a Uniunii Scriitorilor în 2002, membră în Biroul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 2002. Face lecturi publice în străinătate şi primeşte numeroase burse.

     

      A publicat 15 volume de poezie, 10 volume de proza, numeroase traduceri.

     

      Printre

Nora Iuga
cele mai importante premii primite se numara:

      • - A obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor în 1980 pentru volumul de versuri „Opinii despre durere”

      • A obţinut Premiul oraşului Slobozia, 1993

      • A obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor în 1994 pentru romanul „Săpunul lui Leopold Bloom”

      • A obţinut Premiul Asociaţiei de Bucureşti, 1996

      • A obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor în 1998 pentru traducerea romanului „Die Blechtrommel” („Toba de tinichea”), de Günter Grass.

      • A obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor în 2000 pentru romanul „Sexagenara şi tânărul”

      • A obţinut Premiul de excelenţă al revistei „Poesis”, Satu Mare, 2000

      • A obţinut Premiul revistei „Cuvântul”, 2000

      • A obţinut Premiul oraşului „Călăraşi”, 2001

      • A obţinut premiul revistei „Cuvântul” în 2005 pentru poemul-roman” Fetiţa cu o mie de riduri”

      • I-a fost înmânat în 2007 Premiul „Friedrich-Gundolf” de către Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Distincţia i-a fost oferită la Castelul Wörlitz. Premiul Friedrich-Gundolf se acordă din anul 1964, printre câştigători numărându-s
NORA IUGA si George ALMOSNINO
e nume celebre, precum: Imre Kertesz, Patrice Chereau, Konstantin Asadowski sau Giorgio Strehler.

      • Autoarea a obţinut în 2009 diploma „Una dintre cele mai frumoase cărţi apărute în anul 2007 în Germania” pentru antologia de poezie „Gefährliche Launen „(„Capricii periculoase”), apărută la editura Klett-Cotta, 2007, cu o postfata semnată de Mircea Cărtărescu.

      • Nora Iuga a câştigat în 2009 cea mai importantă bursă oferită de statul german unui scriitor străin: ” Deutscher Akademischer Austausch Dienst” (DAAD).

      Nora IUGA este si va ramane una dintre marile voci ale literaturii romane, atat prin volumele de poezie, proza, cat si a traducerilor sale .

     

      Domnia Sa a suscitat in intreaga cariera numeroase aprecieri, controverse, dar si ignorare, atat din partea cititorilor, cat si din partea criticilor. O recunoastere europeana si nu numai, a valorii sale, se constata prin numeroasele cronici in reviste prestigioase de specialitate, aparitii radio, tv si on line, dar, mai ales, a numeroaselor traduceri din opera sa , dupa cum consemneaza „Frankfurter Rundschau”: „...Nora Iuga se prezinta ca o mare scriitoare europeana”.

      Nora Iuga spune in nenumarate ocazii ca se simte cel mai bine in prezenta tinerilor, fie ca este vorba de public, sau a generatiilor tinere de scriitori, sprijinandu-i si promovandu-i pe acestia din urma atat in tara, cat si in strainatate si pentru acest lucru merita toata admiratia noastra.

      Traind in preajma unor asemenea personalitati, fiind contemporani cu acestia, trebuie sa ne bucuram si sa le recunoastem valoarea. Din toata inima va urez multa sanatate, inspiratie si sa ramaneti mereu la fel de tanara, atat in suflet, dar si in spirit.

     

      „La multi ani!” Doamna Nora IUGA.

     

© Copyright Angela Baciu
Nota :    2 ian.2010, Gala
Comentarii (1)  
Petrica
Duminică, 3 Ianuarie 2010, ora 20:34

La multi ani Nora Iuga ,la multi ani Angela Baciu !Fie ca anul 2010 sa va aduca nemurirea !!!...

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online