evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Follow-Me  -  Puroi III  -  Atalia  -  În umbra deasă a realităţii  -  Ion cel fericit  -  Sender: High_Orbit_God  -  Sfântul  -  Greaţă  -  Aici şi acum  -  Ankirah  -  Plasa pe jăratic  -  Tahiji  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  Resacul Timpului  -  Bumerangul lui Zeeler  -  Intoxicaţia. Investirea de novice  -  Copilul gheţii  -  Primăvara nucleară  -  ROV-27  -  Conştiinţa lui Uezen  -  Meduza (II)  -  Cunoaştere  -  Bătrânul, literele şi noaptea  -  Lumina de jad  -  Omu' nostru de "sus"  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  O Poveste (?) modernă  -  Rochia străvezie  -  Meduza (IV)  -  Proză scurtă  -  Jocul Zeilor (V)  -  Melcul  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Coconul  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Meduza (VIII)  -  Penato e căutat de prieteni  -  Omul apropiat  -  Arta de a purta un război  -  Ea, eu şi ei  -  Catedrala  -  Asaltul  -  Vizita  -  Fugind pe cerc  -  Experienţă pecuniară  -  Groparii  -  Gheşeft  -  Soldatul  -  Vrăjitorul


Deasupra unui cuib de hackeri

News TeamPublicat Duminică, 28 Octombrie 2007, ora 08:02

      Daca reusesti sa te furisezi la subsolul clubului C-base din Berlin, te poti trezi in burta unei navete spatiale venite din viitorul indepartat.

     

      C-base este un loc legendar si un bar-club berlinez despre care se vorbeste la toate marile intruniri de hackeri din lume, localizat acum pe Rungestrasse 20, intr-o curte interioara, chiar pe malul Spree-ului. Este dificil de ajuns acolo chiar si cu o harta, pentru ca te poti incurca printre gangurile si stradutele din cartierul Mitte. Nici macar vecinii nu stiu care este intrarea in club atunci cind sint intrebati unde este numarul 20. Aici se petrece cea mai mare intrunire anuala de hackeri din lume, CCC (Chaos Computer Club), si orice alta „comunitate galactica de fiinte vii, independente in ceea ce priveste virsta, sexul, rasa sau orientarea sociala, care tinde sa treaca dincolo de orice fel de granite pentru libertatea informatiei...“. In acest club am nimerit intr-o noapte de marti, printr-o usa ascunsa, intr-un fel de nava cosmica esuata in mijlocul Berlinului, in timp ce pe scena aveau loc concertele serii - Cosmic Open Stage cu muzicienii rezidenti cu bretele, plete si ochelari „ca fundul de sifon“.

     

      Peste tot in jur se afla dovezile unor punti de comanda care seamana cu cele din filmul „Planeta interzisa“ sau cu primele seriale „Star Trek“. Pot fi recunoscute pupitre de comanda si cadrane de la niste centrale dezafectate. La bar am gasit un computer foarte vechi, reciclat, unde m-am conectat imediat la Internet pentru a le povesti prietenilor geeks de acasa ce vad. In fata mea, chiar pe bar, se afla un borcan cu ceva ce semana cu un extraterestru in formol, iar in jur erau peste tot console Arcade si jocuri de 8 biti. Grafica pixelata este omniprezenta, chiar daca interfetele de la intrare fac trimitere la bord-ul sofisticat si la radarele interstelare. Vazind pilonii de sustinere plini de aplicatii de circuite integrate si motherboard-uri, tragi concluzia ca peste tot se afla ascunse tehnologii recuperabile. Alte elemente decorative, organe ciudate, roboti si bucati de tesut, provin parca dintr-un laborator de exobiologie (stiinta care se ocupa cu formele de viata extraterestre). Linga bar se afla o scara care duce intr-o parte a spatiului scuatata de unii dintre hackerii care vin in Berlin si cer aici adapost, unde li se pun la dispozitie o saltea si foarte multe computere. In stinga barului exista o masa rezervata utilizatorilor de Wikipedia.

     

      In principal, C-base se concentreaza pe multiplicarea cunostintelor legate de software, hardware si retele. Spatiul este impartit alveolar in locuri unde se pot desfasura cele mai diverse activitati - de la teatru, Go, party-uri, prezentari, concerte sau expozitii de arta. Aceasta comunitate care a construit incetul cu incetul clubul din fragmente de hardware, console vechi si monitoare reciclate si-a inceput activitatea in 1995, cu doar 17 membri. In 2002/2003 s-a format BerlinBackBone, un proiect de stimulare a liberului acces public la Internet prin retele wireless.

     

      Curiozitatea m-a impins pe niste trepte care duc la subsol, marcate cu semnul interzis, unde am dat peste unul dintre membrii clubului intr-o dispozitie ospitaliera. Dupa ce m-a avertizat de mai multe ori sa nu fotografiez nici un om si daca fac poze sa nu folosesc blitul, mi-a explicat cu o mina foarte serioasa ca tehnologia avansata de aici a fost ocultata de oamenii de stiinta din Germania de Est si din Uniunea Sovietica (ne aflam in fostul Berlin de Est) care au camuflat marea antena a navetei in Turnul Televiziunii de la Alexanderplatz. Mitul fondator C-base pare extras, capitol cu capitol, dintr-un roman SF sau dintr-un scenariu de film de seria B. Ei bine, tehnologia de aici, oricit de redundanta si depasita ar parea la prima vedere, provine din maruntaiele unei nave spatiale sosite dintr-un viitor indepartat. Conform acestui mit, o nava plecata in explorare galactica a ajuns pe Pamint cazind printr-o gaura de vierme spatio-temporala.

     

      Din aceasta perspectiva stiintifico-fantastica, C-base este o statie multimodulara distrusa de pe urma impactului de la aterizare. Este o desfasurare concentrica de sapte inele numite de la interior catre exterior: core, com, culture, creativ, cience, carbon si clamp. Inelul interior numit core (miez) este si reactorul statiei a carei energie e generata de o banda Moebius care pe vremuri era o sursa de energie inepuizabila pentru intreaga baza. Al doilea inel, com, ascunde de fapt hangarul si pista de lansare, cit si sistemul de comunicare insterstalara al bazei. Pe o scara poti ajunge direct in subsolul C-base-ului, care este vast si aparent mult mai mare decit clubul insusi. Aceasta sectiune este rezervata numai membrilor clubului. Fiind o organizatie non-profit, C-base se afla intr-o situatie critica, dar pe moment nava pare in siguranta din cauza spiritului cooperativ care o defineste.

     

      Tehnologia extraterestra obtinuta prin reverse engineering si open hardware este pusa la indemina tuturor celor interesati, insa fiecare este rugat sa contribuie intr-un cont pentru salvarea statiei C-base amenintate de evacuare fortata si de datorii acumulate. Blogosfera le-a asigurat pilotilor de la C-base sustinere si suport imediat. In sase saptamini au reusit sa stringa aproape 20.000 de euro din cei 30.000 necesari ca sa poata evita falimentul. Toate aceste donatii sint publice. In plus, lumea doneaza aici si echipamente sau tehnologie care pot fi reutilizate s-au modificate dupa necesitati. Mediile moarte, hard-uri cilindrice vechi utilizate la stocare in bancile de date de pe vremuri, sint dezgropate si folosite in scopuri necunoscute.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online