evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Salvatorul  -  Război total  -  Înălţarea  -  Jocul Zeilor (V)  -  Arătarea  -  Pierderea  -  Cum să te fereşti de urs  -  Înger în oglindă  -  Lumea lui Ingo  -  Lumina neagră  -  Puterea pereche  -  Strada inocenţilor  -  Drumul spre (II)  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (I)  -  Cruciada bucătarilor  -  Omul apropiat  -  Cioara  -  Fugind pe cerc  -  Luminile oraşului IV  -  “Virusul”  -  Claviaturi  -  Cadoul  -  Luminile oraşului 2 (III)  -  La copcă  -  Fragmentalism  -  Omul cu păsări  -  Transcendere  -  În umbra sorţii  -  Meduza (IV)  -  Genocidul  -  Un pahar de vin  -  Partida de bridge  -  Hora Ielelor, Pensiune III  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Ultima eclipsă (II)  -  La lumina...  -  Limoniu  -  ªi atunci...  -  Locul pierdut  -  Fie-mi apa uşoară !  -  Jocul Zeilor (I)  -  10 minute pâna la explozie  -  Furnizorul de vise  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Luminile oraşului XXVIII  -  În tren  -  O dimineaţă perfectă  -  Nebunul  -  Alfa şi Omega


Dumitru Prunariu: următorul român pe Lună ar putea fi un milionar

Singurul roman care a fost in spatiu crede ca urmatorul roman pe Luna ar putea fi un milionar.

News TeamPublicat Duminică, 11 Noiembrie 2007, ora 08:58

      Fostul cosmonaut roman Dumitru Prunariu (foto) sustine necesitatea elaborarii unei rezolutii a ONU in ceea ce priveste masurile de evitare a ciocnirii unui asteroid cu Terra. Cosmonautul face parte dintr-o asociatie care se ocupa, printre altele, cu studierea asteroizilor cu potential pericol. Unul dintre acestia, potrivit cosmonautului, este Apophis, care va trece pe linga Pamint in anul 2029 si ar putea lovi planeta in anul 2035, daca va fi deviat de atractia gravitationala a acesteia. „Implicatiile la nivelul Terrei sint majore. Indiscutabil, fata de alte dezastre naturale, un astfel de asteroid si impactul cu Pamintul este previzibil cu ani inainte. Principala problema nu se pune referitor la viata pamintenilor, pentru ca acestia pot fi trimisi spre alte zone, dar implicatii majore sint la nivelul infrastructurii terestre, industriale, sociale“, a explicat primul roman care a ajuns in spatiul cosmic.
     
      Prunariu a facut aceste declaratii ieri, cind a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca. El a afirmat ca, desi Romania este printre „campioni“ in ceea ce priveste cercetarea spatiala, urmatorul roman care ar putea ajunge in cosmos ar fi mai degraba „un turist spatial“ decit un cosmonaut. „Agentia Spatiala Romana este recunoscuta in cercetarea stiintifica in domeniu. Dar orice zbor in spatiu are, acum, implicatie politica. Un al doilea zbor ar trebui sa justifice banii cheltuiti, iar economia de piata de acum este mult mai dura decit erau conditiile, conjunctura care m-a ajutat pe mine sa ajung in spatiu“, a explicat cosmonautul. Insa, crede el, cum un zbor cosmic privat costa 30 de milioane de dolari, „este posibil sa avem turisti spatiali, la citi milionari se nasc aici peste noapte“. Dumitru Prunariu crede si ca urmatorul zbor pe Luna ar putea fi tot unul privat, minat de interese economice, estimind ca acesta ar putea avea loc in zece ani. „Pe Marte, oamenii pot ajunge cam in 20 de ani, dar acolo nu firmele private vor face primul pas“, a adaugat el.
     
      Dumitru Prunariu a avut ocazia sa cunoasca ieri, la Cluj, echipa de trei cercetatori care a realizat, pentru zborul sau in spatiu, o nanobalanta, un proiect tinut secret la vremea respectiva deoarece se referea la tehnologii de protectie a panourilor solare. Echipa de cercetatori si tehnicieni a dezvoltat la Institutul de Fizica Atomica din Cluj nanobalanta folosita de Prunariu.
     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online