evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Nyprus  -  Je t'aime mélancolie  -  Darul divin  -  Echilibrul  -  Creatorul  -  Povestire  -  Praf minune (III)  -  Partida de bridge  -  Aedes  -  Ambiguitate clinică  -  Războiul lumilor  -  Proză scurtă  -  Big Bang Boo  -  Fortul  -  Printre oameni  -  Sender: High_Orbit_God  -  Necunoscutul intrigant  -  Chat Room  -  Jocul Zeilor (VII)  -  "ªi caii se împuşcă, nu-i aşa ?"  -  Lumea de sus  -  Ceaţa  -  Punct. ªi atât  -  Theron Girradus  -  Follow-Me  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Ambuscadă pe Uslar  -  Întunericul vieţii  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Cine sunteţi?  -  Gol  -  BO  -  Povestea unui ceas  -  Aether pro narcosi  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Întâlnirea  -  Anul 10000  -  Dansând pe sârmă  -  Boaba de spumă  -  Luminile oraşului IV  -  Robotul  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Nouăsprezece zile (I)  -  Luminile oraşului XXXII  -  Colecţionarul  -  Povestea gândacilor  -  Simbioza  -  Meditaţie  -  Drumul spre


LA Auto Show - tehnologia viitorului

Discretul eveniment de pe continentul american a adus cateva surprize importante

News TeamPublicat Duminică, 2 Decembrie 2007, ora 13:05

      Unul dintre saloanele auto mai putin cunoscute si la fel de putin mediatizate este cel din Los Angeles. Destinat in principal pietei americane, evenimentul este folosit din cand in cand de constructori pentru a-si afisa cele mai avansate tehnologii sau proiectele ce au rol de vectori de imagine. Anul acesta a fost dominat de hibride, insa nici conceptele nu s-au lasat mai prejos.
      Chiar daca nu le putem socoti drept aparitii majore in peisajul auto mondial, modelele expuse la Los Angeles sunt suficiente pentru a arata directia in care se indreapta marii producatori, avand in vedere ca locul in care se desfasoara salonul este unul special. In primul rand vorbim despre SUA, cea mai mare piata (inca) a lumii, apoi Los Angeles, pe coasta de vest, acolo unde densitatea de vedete si bani este mai mare decat in orice loc de pe planeta.
     
      Hybrid
      Primul semn este dat de automobilele hybrid, care devin din ce in ce mai populare, in special in cazul celor de mari dimensiuni, care simt nevoia sa-si reduca substantial consumul de carburant. Trei astfel de modele au fost expuse in premiera la Los Angeles, Chevrolet Silverado, Chrysler Aspen si Dodge Durango, toate trei dezvoltari ale versiunilor echipate cu motoare traditionale pe benzina. Chevrolet Silverado va beneficia de un sistem inovativ care va genera o economie de 25% de carburant, destul de consistenta pentru motorul de 6 litri, V8, ce-si va utiliza si capacitatea de a functiona, la nevoie, in doar 4 cilindri. Celelalte doua modele apartin Chrysler si sunt echipate cu acelasi sistem de propulsie, 5.7 litri HEMI hybrid. In oras, economia a fost estimata la 40% fata de consumul cu motorul clasic.
     
      Honda Fuel Cell
      Un alt automobil ecologic, de data aceasta mult mai revolutionar, expus in premiera la LA, este Honda Fuel Cell, ce va fi comercializat din 2008 sub numele FCX Clarity. Acesta poate fi denumit fara probleme automobilul viitorului, atata vreme cat emisiile sale sunt zero. Performanta este data de utilizarea hidrogenului pentru obtinerea de energie, astfel ca automobilul nu emana decat vapori de apa. Masina nu mai este doar un concept, ci intra in productia de serie, chiar daca va fi vanduta preferential. Probabil patronilor marilor companii petroliere.
     
      Audi Cross Cabriolet quattro
      O aparitie importanta este si cea a conceptului Audi Cross Cabriolet quattro, un produs inedit, nu intamplator expus in premiera in SUA. Practic, aceasta masina combina toate atuurile unui automobil de lux: confort, decapotabila cu 2+2 locuri, transmisie quattro si suspensii tipice unui SUV. Nu se putea naste, in aceste conditii, decat un autoturism perfect pentru actorii de la Hollywood, in functie de reactia pietei urmand a fi lansat si ca model de serie.
     
      Nissan Murano
      Nissan produce surpriza la Los Angeles, producatorul nipon preferand acest salon pentru a-si lansa noua generatie a SUV-ului Murano. Acesta a cunoscut imbunatatiri pe toate planurile, inclusiv la nivelul platformei, iar designul sau, chiar daca pastreaza linia cu care ne-a obisnuit, a fost modernizat. Motorul va ramane un V6 de 3.5 litri, insotit de celebra deja cutie cu transmisie variabila CVT.
     
      Volkswagen Space up! Blue
      In fine, tot un debut marcheaza si Volkswagen cu Space up!, insa nu este doar conceptul prezentat in Europa, la Frankfurt, ci versiunea ecologica a acestuia, denumita Blue, echipata cu un motor fuel cell, ce functioneaza cu hidrogen la temperatura inalta. Apetitul din ce in ce mai mare al americanilor pentru masini economice si de mici dimensiuni ar putea insemna un succes al acestui model, chiar si in varianta europeana.

Sursa :   Saptamana financiara
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online