evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Poză de buletin  -  Hora Ielelor, Pensiune  -  Nyprus  -  Big Bang Boo  -  Fântâna de iasomie  -  Experienţă pecuniară  -  Sub nori  -  Omul-care-stătea-cu-nasul-în-flori  -  Colecţionarul  -  Cristerra  -  Experimentul  -  Text experimental  -  Sender: High_Orbit_God  -  Povestea unui suflet  -  Engel  -  Tolaie  -  Novo Homo Sapiens  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (II)  -  Interviul  -  Piese de muzeu  -  Caiet de regie  -  Gender X  -  Psihopatul  -  Luminile oraşului XXII  -  Molecula Vieţii de Apoi  -  Nebunii lui Arrianus  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Ceasul voinicului  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Tranzit  -  2 fast 4 you  -  Pure Evil  -  Rochia străvezie  -  Taina leului  -  ...ªi la sfârşit a mai rămas coşmarul  -  Aici şi acum  -  Taina norilor  -  Descoperirea  -  Luminile oraşului II  -  Legendele Căutării (II)  -  Viola  -  Principiul alibiului  -  Uitare  -  Colecţionarul  -  Epsilon  -  Toate celelalte popoare  -  Luminile oraşului IV  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Norma  -  Meduza meduzelor are dreptate !


Naveta Atlantis se va desprinde marţi de ISS pentru a reveni pe Pământ

Agentia spatiala americana (NASA) si-a dat, luni, acordul ca naveta Atlantis sa se desprinda de Statia Spatiala Internationala (ISS) marti, la ora 14.42 GMT, dupa o misiune care a durat 13 zile, informeaza AFP.

News TeamPublicat Duminică, 17 Februarie 2008, ora 10:25

      Sistemul informatic central rusesc de pe Statia Spatiala, vital pentru controlul oxigenului, al apei si al stabilitatii orbitale ale ISS, a continuat sa functioneze normal, dupa o pana fara precedent care a durat 48 de ore, miercuri si joi, saptamana trecuta.
     
      Centrul de control spatial rus de la Moscova a repus in functiune toate sistemele Statiei controlate de aceste computere cu exceptia generatorului rus de oxigen "Elektron" de care specialistii se vor ocupa ulterior.
     
      Luni, au fost testate motoarele orbitale ale Statiei care depind de computerele rusesti care au fost afectate. Aceste motoare corecteaza orientarea Statiei cand giroscoapele, controlate de computerele americane, nu pot asigura singure aceasta functie. Aceste motoare ajuta, de asemenea, la manevrele de arimare si previn coliziunile cu deseuri provenite din spatiu.
     
      Pentru a compensa pierderea controlului asupra acestor motoare, NASA a apelat la naveta Atlantis, conectata la Statie de o saptamana. Dupa testele de luni specialistii s-au asigurat ca motoarele orbitale functioneaza cum trebuie, iar Atlantis a primit permisiunea de a se desprinda de ISS si a se intoarce pe pe Pamant, joi, pe 21 iunie, asa cum a fost prevazut.
     
      Cei sapte astronauti de pe Atlantis si cei trei membri ai Expeditiei 15 de pe ISS, rusii Fiodor Iurtsikin si Oleg Kotov si americanul Clayton Anderson, au avut o scurta ceremonie de adio inainte de a inchide cele doua vase spatiale, naveta Atlantis si ISS, luni, a ora 22.51 GMT.
     
      Inainte de a pleca spre Pamant, comandantul navetei, Rick Sturckow, va efectua un tur foarte aproape de ISS pentru a permite echipajului sa fotografieze noua antena dubla solara instalata pe Statie in timpul acestei misiuni.
     
      Aterizarea navetei Atlantis, cu cei sapte astronauti la bord, este prevazuta pentru joi, ora 17.54 GMT, la Centrul spatial Kennedy, in apropiere de Cape Canaveral, Florida, de unde a fost lansata pe 8 iunie.

Sursa :   Mediafax
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online