evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Jocul Zeilor (III)  -  "ªi caii se împuşcă, nu-i aşa ?"  -  Meduza (IV)  -  Halucinaţie  -  Drumul spre (II)  -  Piatra  -  Arătarea  -  Curcubeul  -  Jocul meu pentru Dumnezeu şi ai lui  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Cincizeci  -  Din vitrină  -  Întâlnirea  -  Zombi  -  Mergem acasă  -  Soldatul  -  Ea, eu şi ei  -  Lunga vară  -  ROV-27  -  Pânza de păianjen  -  Sender: High_Orbit_God  -  Luminile oraşului XXIV  -  Poveste cu un cui  -  Puroi I  -  Camera de la capătul holului  -  Umbra  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Cine sunteţi?  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  O nouă zi  -  Ion cel fericit  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Luminile oraşului  -  Legendele Căutării (II)  -  X Factor  -  O lumânare pentru mama !  -  Toate celelalte popoare  -  Luminile oraşului IV  -  Caiet de regie  -  Detenţie  -  Călătoria unui artist...  -  Luminile oraşului VIII  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Dispariţia  -  Sedrina  -  Vară cu ciocănitori  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Învingătorul ia totul  -  Melodia care nu se aude  -  Tânăr si încă nescris


Ian Pearson predă viitorul la Bucureşti

News TeamPublicat Duminică, 13 Aprilie 2008, ora 10:01

      Futurologul britanic invitat de Cotidianul la Gala "5.000 de semne ale viitorului", care va avea loc joi, prevesteste cyber-imortalitatea, lumi virtuale senzoriale, gene reconstruite de la zero si o lume a femeilor.

     

      In mai bine de 15 ani de cind face macropronosticuri, Ian Pearson se lauda cu o rata a preciziei de invidiat: 85%. Britanicul sta cu lupa pe inteligenta artificiala, genetica si economie si isi vinde pe bani frumosi directiile pe care i le traseaza omenirii pentru urmatoarele decenii.

     

      Lucreaza, din 1991, la BTexact, divizia companiei British Telecommunications (BT) care se ocupa cu predictii legate de impactul pe care dezvoltarea tehnologiei il va avea asupra afacerilor si sferei sociale, iar jumatate din timp si-l petrece sustinind conferinte pe intregul glob. A dat bila de cristal pe sticla parbrizului, el comparind futurologia, extrem de plastic, cu sofatul in conditii de ceata.

     

      O imagine oricit de incetosata este mai buna decit nimic, iar acelasi lucru este valabil si in afaceri. Acesta este motivul pentru care BT ma plateste", a declarat Pearson, in octombrie 2007, intr-un interviu pentru ITworld.com.

     

      Una dintre profetiile lui Pearson care au stirnit rumoare pe scara internationala a fost ca oamenii isi vor putea downloada creierele in interiorul unor supercomputere pina la mijlocul secolului al XXI-lea, obtinind astfel cyber-imortalitatea. "La inceput, doar cei foarte bogati vor trage foloase de pe urma aceste tehnologii, insa, pina in 2080, ea va deveni o rutina", a declarat el, in 2005, pentru CNN.com.

     

      Pe linga faptul ca oamenii isi vor muta inteligenta pe cipuri, el considera ca nivelul inteligentei umane va fi depasit de computere pina in 2020, an in care Premiul Nobel va fi inminat unei inteligente artificiale (IA). In plus, acestea vor fi dotate pina atunci si cu constiinta. "Cautam sa gasim structura necesara unui computer pentru a capata constiinta de sine.

     

      Aceasta este, in fond, doar un alt simt, pe care incercam sa-l implementam la nivel de IT", a precizat Pearson. Constiinta calculatoarelor va da nastere unei generatii noi de masinarii, inzestrate cu emotii, cum ar fi avioanele carora le este frica sa nu se prabuseasca, a mai adaugat vizionarul.

     

      Dezvoltarea tehnologiei va permite si imbunatatirea mediilor virtuale, precum Second Life, care vor ajunge sa incorporeze experiente senzoriale identice cu cele furnizate de realitate. "Cind tehnologia iti ofera o imagine tridimensionala la scara naturala, iar conexiunile la sistemul nervos iti permit sa experimentezi o stringere de mina autentica, nu mai exista nici o diferenta intre o intilnire dintr-un birou adevarat si unul virtual", a descris Pearson lumea de tip Matrix care va veni in completarea celei concrete.

     

      Vor fi plasmuite chiar si universuri digitale populate de entitati nonumane cu constiinta de sine si inteligenta, care vor interactiona. "Va fi o situatie foarte interesanta, deoarece vom crea o civilizatie imaginara.

     

      Pentru membrii acestei lumi, totul va parea real, cu toate ca vietile lor se vor desfasura intr-un spatiu virtual", a explicat futurologul celor de la ITworld.com cum oamenii se vor transforma in zei la scara redusa. O dezbatere la nivel global pe tema inteligentei artificiale mai presus de cea umana este obligatorie in aceste conditii, crede Pearson.

     

      Discutii serioase legate de legitimitatea imbunatatirii pe cale genetica a speciei umane, pentru a tine pasul cu inteligenta artificiala, sint la fel de urgente. "Vom avea capacitatea sa modificam oamenii in mai multe feluri. Le vom putea amesteca genele cu cele ale animalelor sau, mai mult, vom avea posibilitatea sa construim gene de la zero, care sa serveasca scopurilor pe care vrem sa le atingem.

     

      Vom detine, de asemenea, tehnologia necesara pentru a determina aspectul si personalitatea oamenilor", a declarat Pearson, tinind sa adauge ca trebuie trasate anumite limite in acest domeniu. "Vom dori sa inzestram oamenii cu echipament de procesare? Ar trebui sau nu sa producem tehnologia care le va permite sa se conecteze la Internet cu ajutorul gindului, in jurul anului 2050, si astfel sa comunice cu ceilalti telepatic?", se intreaba britanicul.

     

      Unul dintre efectele cele mai dramatice ale dezvoltarii IA va fi aparitia asa-numitei "economii a ingrijirii", care va genera la rindul ei o lume a femeilor. "Oamenii vor trebui sa se axeze asupra faptului de a fi oameni, sa isi foloseasca capacitatile emotionale mai presus de orice altceva", a oferit britanicul pentru BBC Online o definitie a inovativului concept, subliniind ca femeile sint instinctiv mai bune la acest lucru in comparatie cu barbatii.

     

      Demonstratia lui e simpla: asa cum masinariile au inceput deja sa ia munca manuala din circa oamenilor, tot asa o vor prelua, in curind, pe cea intelectuala. Astfel ca oamenilor nu le vor ramine decit slujbele care se bazeaza pe calitatile interpersonale. Meseriile cu mare trecere vor fi atunci cele din sfera didactica, din cea medicala, precum si din cea a serviciilor. Cu toate ca si barbatii le abordeaza uneori, ele sint totusi dominate de femei.

     

      Educatoarele si asistentele nu vor putea fi inlocuite de masinarii deoarece activitatile lor se bazeaza pe sentimente si afectiune si este greu de imaginat ca niste roboti le-ar putea intrece aici. In plus vor lua amploare si vor aparea unele slujbe care implica interactiunea umana, precum cele de instructor de fitness si lifestyle, consultant feng shui si terapeut cromatic, dupa cum noteaza CNN.com.

     

      Intr-un interviu pentru publicatia online thethingis.co.uk, Pearson a declarat, de altfel, ca notiunea de o slujba pe viata e deja istorie: "Oamenii viitorului vor avea mai multe cariere succesive. Ideea alegerii uneia de care sa te agati pina la sfirsitul vietii a devenit deja invechita".

     

      Multe dintre previziunile de mai sus sint incluse intr-o cronologie a tehnologiilor pe care BT a lansat-o in 2006. Ea include principalele dezvoltari tehnologice care vor transforma lumea pina in 2051. Domeniile luate in vizor sint cit se poate de variate, insa au in comun amploarea mai aproape de fiction decit de science a schimbarilor pe care le vor suferi.

     

      Toate profetiile pot fi gasite pe site-ul BT, iar printre ele se numara si victoria unei echipe de roboti umanoizi in fata nationalei de fotbal a Angliei, precum si primul contact lipsit de echivoc cu o forma extraterestra de viata, ambele pina in 2051.

     

      Ca futurolog, succesul este imposibil insa in toate cazurile. Printre esecurile lui, la care sta marturie un articol publicat in ianuarie 2002 pe BBC Online, se numara previzionarea incorecta a dezvoltarii primului ecran de laptop cu un contrast la fel de bun ca hirtia imprimata pina in 2003 si a primului organism readus la viata pina in 2006.

     

          

      Viitor si arta digitala la MNAR

     

      Cu ocazia inaugurarii proiectului "5.000 de semne ale viitorului", initiat de Cotidianul, in care 50 de experti romani schiteaza lumea asa cum va arata ea peste 50 de ani, Ian Pearson va sustine, in premiera, o conferinta in Romania. El va vorbi despre futurologie joi, 10 aprilie, la Muzeul National de Arta al Romaniei, in cadrul evenimentului care va gazdui si lansarea cartii ce inglobeaza textele celor 50 de specialisti autohtoni.

     

      Auditoriul va fi format din nume importante ale comunitatii stiintifice si de afaceri din Romania, precum si politicieni, si oameni de cultura. Aceeasi zi va gazdui si avanpremiera expozitiei de arta digitala a japonezei Aya Kato. Ea si-a cistigat faima prin modul in care impleteste arta traditionala nipona si tehnologia moderna, intr-o amprenta proprie, cunoscuta sub numele de "calul negru".

Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online