evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Colecţionarul de îngeri  -  Mărire şi decădere  -  Lumina de jad  -  Starea de trecere  -  Puterea pereche  -  Jeopardy  -  Detenţie  -  Aedes  -  În căutarea zborului  -  Schimbare de management  -  Cărăușul  -  Delir  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Cap de listă  -  Sete  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Meduza (XII)  -  Eu sunt viu, voi sunteţi morţi !  -  Gânduri  -  Luminile oraşului XXIX  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Lacul negru  -  Turnul de calcar  -  Sharia (fragment)  -  Nick  -  O Poveste (?) modernă  -  Obsesia  -  Sinucigaş plătit  -  ªarpele Midgardului  -  La vânatoare da "Eilian"  -  Peştele albastru  -  Oglinda îngerilor  -  Bumerangul lui Zeeler  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  O viaţă fără început şi fără sfârşit  -  Corespondenţă literară  -  Cunoaştere  -  Vatmanul - O pasiune  -  Factorul "Haos"  -  Război total  -  Mr. Loverman  -  Muzeu Apocaliptic  -  Depozit.01  -  Emoţia reîntoarcerii  -  Ultima ispitire a sfântului Anton  -  Arătarea  -  Unii îmi zic Charon...  -  Nouăsprezece zile (II)  -  Cerşetorul  -  Asaltul


Vînătoare românească de bacterii în Groenland

Dup

News TeamPublicat Duminică, 20 Aprilie 2008, ora 11:30

       Cinci cercetători români au făcut o expediţie în Groenlanda pentru a analiza speciile de microorganisme care trăiesc în gheaţă şi sol, dar şi pentru a testa zona în care vor amplasa un telescop.
     
      Echipa a fost formată din Teodor Gheorghe Negoiţă, Mihaela Scînteie Cotarlet şi Paul Andrei Iordache, de la Institutul Român de Cercetări Polare, şi Petre Popescu, Petre Paraschiv de la Institutul Astronomic al Academiei Române.
     
      Exploratorul Teodor Negoiţă este la a cincisprezecea expediţie într-o zonă îngheţată, dar de data aceasta a fost ghidul cercetătorilor tineri. De la carnea de balenă şi de focă, pentru uz propriu, cei cinci au trecut şi la prepararea în eprubete a organismelor vii din pămîntul şi gheaţa Groenlandei, în slujba ştiinţei.
     
      Ei au identificat primii anumite specii de microorganisme, cum este Bacillus Spergilus.
     
      „Aceste rezultate sînt folosite în producerea de medicamente, a detergenţilor, în industria alimentară. Noi am folosit rezultatele pentru biomasa furajeră, adică pentru hrana animalelor, dar altele ajută la procesul de fermentaţie, fabricarea brînzeturilor, la conservare, la poducerea drojdiei, pentru congelări şi aşa mai departe”, spune Teodor Negoiţă. Cercetătorul crede că bacteriile din zone cum este şi Groenlanda sînt nepoluate şi mult mai active.
     
      „Unele trăiesc timp de mii de ani fără să se modifice, iar pentru cercetători este cea mai bună bază de cercetare, care nu este costisitoare. Şi companiile din străinătate s-au îndreptat spre utilizarea resurselor biologice din zonele extreme ale globului şi utilizează rezultatele venite de la universităţi, dar fac profit de miliarde de dolari”, spune zîmbind Negoiţă.
     
      Însă efectele grave ale schimbărilor climatice i-au pus mai serios pe gînduri pe cei cinci cercetători români. Ei au observat că sînt diferenţe mari de temperatură de la o săptămînă la alta. „Cînd am ajuns, pe 14 martie, erau minus 25 de grade şi cînd am plecat, în aprilie, deja erau 0 grade.
     
      Iar în urma noastră au început furtunile şi vîntul puternic care bătea cu 120 de kilometri pe oră. Marea nu a mai îngheţat de 15 ani, gheţarii încep să se topească, iar solul elimină hidrocarburi, adică metan, prin dezgheţare”, anunţă Teodor Negoiţă.
     
      Cercetătorii de la Institutul Astronomic al Academiei Române vor amplasa în Groenlanda, cel mai probabil în luna decembrie a acestui an, un telescop automatizat care să funcţioneze în condiţii polare.
     
      Telescopul va fi amplasat în baza americană de la Kangerlussuaq, cînd începe noaptea polară. Partea optică pentru dispozitiv a fost importată din SUA, iar partea de montură urmează a fi realizată în România.
     
      „Am făcut o serie de teste ştiinţifice pentru a găsi un loc pentru amplasarea unui modul autonom pentru observaţiile în zona polară, şi anume numărul de nopţi senine şi transparenţa atmosferei”, explică inginerul Petre Paraschiv.
     
      Telescopul va fi făcut să reziste la temperaturi de minus 40 de grade Celsius şi a costat aproximativ 85.000 de euro, fără manoperă sau proiectare. Institutul Astronomic va intra în contact cu telescopul din România, prin Internet şi satelit.
     
      „Noi o să-i dăm comenzi, iar el filmează şi stochează datele. Pe noi ne interesează, din punct de vedere optic, corpurile cereşti care sînt şi surse radio, adică acele stele care emit radiaţii. Astfel vom calcula poziţionarea exactă a corpurilor, care sînt puncte de reper pentru cei care merg în spaţiu“, spune Petre Paraschiv.

Sursa :   Cotidianul.ro
Comentarii (1)  
adrian_
Vineri, 9 Mai 2008, ora 13:36

apreciez eforturile facute de exploratorii nostri, intr-adevar bacteriile sunt microorganismele folosite la scara larga in multe industrii (de exemplu grefele de piele sunt obtinute cu ajutorul lor) si munca lor de cercetare merita laude.
Daca reusim sa mai facem si un telescop in Groenlanda, avem cu ce ne mandri ;)
Le urez mult succes!

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online