evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Plastic  -  Arta de a purta un război  -  Începutul  -  Archeopterix  -  Text experimental  -  Valea blestemată  -  Luminile oraşului XXXIV  -  Zombi  -  Fotografii  -  Greaţă  -  Himera  -  Luminile oraşului XIX  -  Melcul  -  Clocitorul Josh  -  Hoţul de timp  -  Zona 25  -  Bella. Moartea unui body-guard  -  Mamal - Despărţirea  -  Corabia nebunilor  -  Inelele lui Saturn  -  Destin  -  Visul  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Ziua în care a dispărut Mircea  -  Poveste cu un cui  -  Stiinta si tehnica  -  Cel care nu mai e  -  Enigma de cristal  -  Vânzatorul  -  Călătoria unui artist...  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Decablat  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Tânăr si încă nescris  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  Jocul Zeilor (III)  -  Jocul Zeilor (II)  -  O nouă zi  -  Taina leului  -  Pescarul la apus  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Arta fugii în cinci acte  -  Noapte bună, Andrei  -  Conştiinţa împăcată  -  Tarsius  -  Viziune  -  Primăvara nucleară  -  X Factor  -  Transplant de suflete...


Apocalipsa după Brown

News TeamPublicat Duminică, 11 Mai 2008, ora 12:16

      Viitor durabil sau sinucidere în masă? În ce parte se va înclina balanţa depinde de fiecare dintre noi, avertizează raportul „Planul B 3.0“ al Institutului pentru planeta Pământ.

      O cincime din bugetul militar mondial ar fi suficientă pentru a salva resursele naturale ale Pământului şi pentru a scoate din marasm ţările sărace, susţine analistul de mediu Lester R. Brown, în raportul „Planul B 3.0. Mobilizare generală pentru salvarea civilizaţiei“. Tradus de curând la Editura Tehnică, raportul vine după alte două volume scrise de acelaşi autor sub egida Institutului pentru planeta Pământ din Washington.

     

      „Planul B sugerează soluţii pentru depăşirea crizei iminente «dacă nu se schimbă nimic» (adică menţinerea tendinţelor actuale – Planul A), ceea ce ar duce, inevitabil, la accelerarea declinului economic, răspândirea foametei, creşterea neliniştii, creşterea afluxului de refugiaţi ecologici, creşterea populaţiei şi a conflictelor politice“, rezumă Ion Iliescu în „Cuvântul înainte“.

     

      Planul B 3.0 înseamnă „patru scopuri care se întrepătrund: stabilizarea climei, stabilizarea populaţiei, eradicarea sărăciei şi refacerea ecosistemelor Pământului“, scrie Brown, cercetător care se ocupă de mai bine de trei decenii de probleme ale mediului, energiei şi economiei, fondator în anii ’70 al World Watch Institute. Privitor la mult-discutata problemă a încălzirii globale, autorul susţine că are „un plan detaliat de reducere a emisiilor de bioxid de carbon cu 80% până în 2020, pentru a menţine încălzirea globală a planetei la un nivel minim acceptabil“.

     

      Altfel, ne vom confrunta, printre altele, cu topirea calotelor polare, care va conduce la o creştere cu 12 metri a nivelului mării, ceea ce va afecta 600 de milioane de oameni care trăiesc pe coastă. În condiţiile în care nu se iau măsuri pentru stoparea emisiilor de dioxid de carbon, temperatura medie va creşte în medie cu 1,1-6,4 grade Celsius în cursul acestui secol, potrivit prognozei Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice.

     

      Ce soluţii oferă raportul? Mai întâi de toate, Brown spune că e nevoie de creşterea eficienţei energetice. Ceea ce depinde nu doar de industrie, ci şi de fiecare persoană în parte. Înlocuirea becurilor de 100 W cu lămpi fluorescente de 13 W, reducerea consumului aparatelor aflate în stand-by (care înseamnă 10% din totalul consumului de curent) reprezintă soluţii la îndemâna oricui.

     

      Mai departe, analistul american reia imperativele bine cunoscute ale energiilor alternative. „Şoferii maşinilor hibrid vor putea face naveta, cumpărăturile şi alte călătorii pe distanţe scurte aproape exclusiv pe energie electrică“, afirmă Brown, sperând ca până în 2020 să reuşim să scădem cu 90% energia electrică bazată pe combustibili fosili. În plus, Terra nu se va însănătoşi fără reîmpăduriri, soluri conservate şi biodiversitate.

     

      „Astăzi nu mai e suficientă împrejmuirea unei zone denumite «parc» sau «rezervaţie naturală». Dacă nu vom putea stabiliza populaţia şi clima, nu vom putea salva nici un ecosistem de pe Pământ“, atrage atenţia Brown.

     

      Nu doar Pământul are nevoie să fie oblojit. Problema foametei în ţările sărace se poate întoarce, şi ea, contra statelor occidentale. După 1990, numărul înfometaţilor de pe glob a reînceput să crească, iar problema va fi tot mai gravă dacă ţinem cont că recoltele scad cu 10% la fiecare grad adăugat temperaturii medii globale. Anticipând violenţele din ultimele săptămâni, Brown avertizează că preţul în creştere al cerealelor va provoca „revolte în ţările cu venit mic şi mediu“. În lipsa unor politici globale radicale, în 2025, planeta va adăposti 1,2 miliarde de înfometaţi şi malnutriţi, se spune în „Planul B 3.0“.

     

      Pentru a evita acest scenariu apocaliptic, Brown cheamă la „marea mobilizare“ atât a guvernelor, cât şi a cetăţenilor. Aceasta înseamnă restructurarea economiei prin creşterea taxelor de mediu şi reducerea celor legate de muncă. Taxele draconice pe cărbune sau benzină vor putea reduce şi emisiile de carbon.

     

      În plus, Brown preconizează că planul său de salvare a omenirii, de stabilizare a populaţiei şi de protejare a resurselor naturale înseamnă 190 de miliarde de dolari pe an, adică o cincime din bugetul mondial militar din 2006. „Alegerea va fi făcută de generaţia noastră, dar va afecta viaţa pe Pământ în toate generaţiile ce vor urma“, conchide Brown.

     

      Există azi 20 de oraşe mari cu peste 10 milioane de locuitori. În aceste condiţii, pentru a evita poluarea excesivă, urbea ar trebuie să devină un spaţiu al pietonilor, în care să nu mai fie nevoie de automobile. Clădirile ar trebui proiectate pentru a fi încălzite şi răcite în mod natural, cât mai mult posibil, iar terenurile virane şi acoperişurile blocurilor ar putea adăposti culturi de legume şi fructe.

     

      „Oraşele pot să trăiască în mare parte din apa reciclată. Sistemul hidro de tipul «trage apa şi uită» va deveni prea scump pentru multe oraşe sărace în apă“, spune Brown. Una dintre variante este şi toaleta uscată care comprimă materiile fecale într-un material asemănător humusului. Un alt exemplu sunt noile maşini de spălat cu ax orizontal ce consumă cu 40% mai puţină apă decât modelele mai vechi.

Sursa :   Cotidianul.ro
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online