evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Proces neverbal  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  Tranzit  -  Întâlnirea  -  BO  -  Aether pro narcosi  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Depozit.01  -  Decablat  -  Ciorna  -  Răscrucea  -  Ceasul voinicului  -  O poveste de Crăciun  -  Destin  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (VI)  -  Casa nebunilor  -  Depozit.03  -  O noapte într-un ceas  -  Plasa pe jăratic  -  Povestea gândacilor  -  Umbra  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Aseară...  -  Duhovnicul  -  Lacrimi de stea  -  Întreg  -  Fără doar şi poate  -  Meduza (I)  -  Îndelunga aşteptare  -  Epsilon  -  Ceasul ispitirii  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Anul 10000  -  Dl. Ics  -  Un bilet de plecare de pe Soregaard  -  Sunet pentru suflet  -  Muribundul  -  Dialog cu Ion Luca Caragiale  -  Aripile din cer  -  Somnul  -  Luminile oraşului IX  -  Enigma de cristal  -  Vid imprevizibil  -  Elixirul vieţii  -  Nevastă rea  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Cincizeci  -  Tocăniţa de ciuperci


Topul speciilor descoperite în 2007

News TeamPublicat Duminică, 8 Iunie 2008, ora 10:10

      Un dinozaur cu cioc de raţă. Un gândac-rinocer care imită un personaj de desen animat. O plantă care aduce cu emblema anvelopelor Michelin. Toate sunt specii proaspăt descoperite, descifrate chiar anul trecut.

     

      An de an, Institutul Internaţional pentru Explorarea Speciilor (IISE), cu sediul la Arizona State University din SUA, face public un top ten al celor mai noi specii descrise în anul precedent. La această ediţie, cap de serie a fost “Electrolux addisoni”, cel mai mare membru al familiei de calcani electrici Narkidae cunoscut până acum.

     

      Specia a intrat în fruntea topului graţie amuzantului nume generic pe care îl poartă. “Numele face aluzie la proprietăţile electrice foarte bine dezvoltate ale acestui calcan, a cărui descoperire aruncă lumină asupra bogatei diversităţi de peşti, dar foarte puţin cunoscute, din vestul Oceanului Indian. Iar puterea de absorbţie a unui astfel de calcan hrănindu-se, surprinsă pe o casetă video de Stephania şi Peter Lamberti, poate rivaliza cu prea bine cunoscutul dispozitiv electric folosit pentru a aspira mizeria de pe covoare sau mobilă”, motivează autorii topului.

     

      IISE a inclus în top şi o nouă specie de dinozauri, descoperită de o echipă de la Muzeul Alf din SUA, singurul muzeu naţional de paleontologie acreditat în campusul unui liceu. Este vorba despre unul dintre cei mai robuşti dinozauri cu cioc de raţă găsiţi vreodată şi probabil cel mai mare exemplar din sedimentul de fosile Kaiparowits, “Gryposaurus monumentensis”, vechi de 75 de milioane de ani. Pe de altă parte, specia de miriapode “Desmoxytes purpurosea” s-a remarcat prin coloraţia roz ţipătoare şi mai ales prin obiceiurile sale. Ţepoase şi toxice, vietăţile cu pricina stau la vedere pe timpul zilei, indicându-le prădătorilor că nu sunt de departe comestibile.

     

      “Philautus maia”, a patra pe listă, a fost descrisă însă pornind de la specimenul unei singure femele, colectat în jurul anului 1860 şi păstrat în muzeu. Această specie de broaşte, alături de altele înrudite din Sri Lanka, sunt acum cu siguranţă şterse de pe faţa pământului. Descoperirea ei demonstrează importanţa specimenelor de muzeu în fundamentarea biodiversităţii şi documentarea înzestrării naturale a naţiunilor. “Philautus maia” este urmată de “Oxyuranus temporalis”, una dintre cele mai veninoase specii de şerpi identificate până acum. Descoperirea ei întăreşte nevoia unei taxonomii precise pentru speciile înveninate, pentru tratatea adecvată a muşcăturilor, şi arată cât de puţine se ştiu despre animalele destul de mari din habitatele aspre şi slab explorate, în acest caz o regiune aridă izolată din Australia.

     

      IISE a fost impresionat şi de “Styloctenium mindorensis”, o specie de lilieci mâncători-de-fructe, mari şi plini de carismă, răspândită doar în insula Mindoro din Filipine şi ameninţată cu pierderea habitatului. Descoperirea ei ajută la înţelegerea endemismului (particularitate a unor specii biologice de a trăi pe o anumită arie geografică) în Mindoro şi subliniază nevoia explorării şi consevării speciilor. Dacă unele exemplare ies la lumină din regiuni mai puţin cunoscute ale lumii, “Xerocomus silwoodensis”, o nouă specie de ciuperci, se dezvolta nevăzută în ograda Imperial College din Londra până anul trecut, mai precis în campusul universitar, iar periculoasa meduză “Malo kingi” a intrat în atenţia lumii după ce l-a înţepat mortal pe turistul american Robert King, după care a şi fost botezată.

     

      Gândacii-rinocer “Megaceras briansaltini” s-au clasat pe locul nouă, ieşind în evidenţă prin forma unică a cornului pe care îl poartă pe capete, similar cu cel al gândacului-rinocer albastru din filmul animat “Aventuri la firul ierbii” (“A Bug’s Life”), marca Disney/Pixar. Este unul dintre cazurile unice în care natura imită arta. Ultimul loc poartă pecetea “Tecticornia bibenda”, plante ce aduc cu omuleţul shar-pei “Michelin Man”, imaginea faimoaselor anvelope Michelin. Noua specie denotă lipsa efortului taxonomic din Australia de Vest, punct fierbinte pentru biodiversitate. Aici, un număr mare de specii noi aşteaptă să fie descrise, ieşite la iveală în mod ironic în urma studiilor de impact asupra mediului făcute de companiile miniere. “Tecticornia bibenda” este doar una dintre cele 298 de specii noi de plante descrise în Australia de Vest în 2007.

Sursa :   Cotidianul.ro
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online