evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Capsula  -  Noapte bună, Andrei  -  Resacul Timpului  -  Taxi  -  Un viol ratat (Din neant)  -  Ancheta  -  Corespondenţă literară  -  Călătorie în spaţiu-timp  -  Jocul libertăţii  -  Aura urii  -  The Alien Revolution  -  Omul-care-stătea-cu-nasul-în-flori  -  Meduza (III)  -  Asura Ni, Drahan - I - Bolte de Crini  -  Pescăruşul  -  Luminile oraşului XI  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  StarCraft : Musafiri nepoftiţi  -  Concurenţă neleală  -  Acolo sus, vulbul  -  Poză de buletin  -  Înălţarea  -  Răspuns fără întrebare  -  Vatmanul - Anton şi Marcel  -  Luminile oraşului XII  -  Stăpânul - Volumul I : Răpirea zeilor  -  Gheşeft  -  Poveste de mahala IV : A înnebunit lupul!  -  Ultimul Paradis  -  Somnul  -  De o sută de ori Adrian  -  Poveste de culcare  -  Vrăjitoarea  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Luminile oraşului XVII  -  Clocitorul Josh  -  Ultima frunză  -  Interviul  -  Lumea lui Ingo  -  Liniştea  -  Novicele  -  Legendele Căutării (II)  -  Lunea Maniacilor  -  În vizită la psihiatru  -  Panica  -  Lumea de sus  -  Ultima eclipsă (II)  -  Melcul  -  Colecţionarul  -  Gender X


Ponturi despre science fiction-ul de zi cu zi

News TeamPublicat Duminică, 15 Iunie 2008, ora 10:10

      “Visions of the Future”, unul dintre cele mai hot documentare BBC ale momentului, construieşte un viitor destul de apropiat, în care tehnologia aduce schimbări radicale, de la biologie la etică.

     

      Vremea în care androizii erau doar personaje de film şi de benzi desenate manga, în care roboţii erau mai degrabă nişte caricaturi de tinichea din filmele SF alb-negru şi în care Johnny Mnemonic aparţinea exlusiv ficţiunii a devenit, fără îndoială, o amintire inocentă. Lucru pe care îl arată din plin cei de la BBC Four, prin documentarul în trei părţi “Visions of the Future”, realizat la sfârşitul anului trecut, în care Michio Kaku, fizicianul şi futurologul japonez cu aer de apariţie fantasy, uneşte punctele de pe harta unui viitor ultratehnologizat, mereu conectat la Internet, care părăseşte accelerat laboratoarele oamenilor de ştiinţă pentru a deveni cotidian.

     

      Primul episod, “The Intelligence Revolution”, arată cum conceptul uzual de realitate începe să pună din ce în ce mai multe probleme. Astfel încât, pe parcursul celor 58 de minute, Michio Kaku face de mai multe ori distincţia dintre ‘”realitatea reală” şi realitatea virtuală, care se suprapun din ce în ce mai mult, o dată cu apariţia lumilor digitale şi primele naşteri reuşite de holograme. De la robotul Asimo, care aduce deja grijuliu cafelele pe tavă în unele baruri japoneze şi face plecăciuni şi remarce amabile, după tradiţia japoneză, până la concursuri de recunoaştere rapidă a imaginilor, la care câştigătorul a fost, paradoxal, computerul, toate acestea ilustrează felul în care revoluţia tehnologică îşi face loc în structura vieţii de zi cu zi.

     

      “The Biotech Revolution”, cea de-a doua parte, documentează cele mai radicale şi mai noi instrumente tehnologice cu ajutorul cărora biologia este departe de a mai fi o chestiune de dat, ci mai degrabă de opţiune. Microcipuri implantate în creier care vindevă instantaneu depresia cronică - ale căror efecte colaterale nu se cunosc încă, dat fiind că se folosesc de prea puţină vreme -, organe crescute în laborator, dispozitive care să-ţi indice permanent starea de sănătate şi care să acţioneze în momente de criză, chemând, eventual, ambulanţa, în cazul vreunui atac de cord, părinţi care-şi “customizează” şi “programează” copiii. Până când toate acestea vor ajunge să fie folosite în masă, este doar o chetsiune de timp, după cum arată Michio Kaku şi toţii futurologii, oamenii de ştiinţă şi cercetătorii invitaţi la acest documentar.

     

      Ultima parte a trilogiei, “The Quantum Revolution”, aduce pe ecran materiale cu proprietăţi cât mai inteligente cu putinţă, dar şi teoria că, în cea de-a doua parte a secolului, mai toţi pământenii vor avea acasă dispozitive capabile să transforme un obiect în oricare altul, printr-o rearanjare a moleculelor.

     

      Filmat mai toate punctele fierbinţi unde “se coc” toate aceste revoluţii emergente, de la MIT, până la laboratoare unde se fac predicţiile tehnologice şi la “maternităţi” japoneze pentru roboţi, plin de poveşti reale care fac din “Matrix” o ficţiune inofensivă, “Visions of the Future” pune, explicit sau în subtext, câteva dintre cele mai importante întrebări ale interacţiunii dintre individ şi tehnologie. Cum se raportează oamenii la roboţii care le aspiră singuri casa, întorcându-se “cuminţi” în priză, cum se redefineşte morala în condiţiile în care părinţii îşi vor putea “personaliza” copilul, cum se va derula, până la urmă, relaţia care a excitat atâtea minţi, între om şi maşină, sunt doar câteva exemple. Ca să nu mai punem la socoteală felul în care toate aceste schimbări vor modifica discursurile din filosofia minţii, din moment ce fericirea pare să fie la distanţă de doar un microcip bine plasat.

     

      Extrem de bine documentat, alternând interviurile ştiinţifice şi experimentele cu inserturi din primele filme SF, tocmai pentru a demonstra argumentul principal al întregului film – şi anume că umanitatea a trecut de la epoca descoperirii, la epoca stăpânirii tehnologiei -, “Visions of the Future” arată cum s-au confirmat, în timp real, multe dintre ipotezele literaturii de anticipaţie. Câteva decupaje din documentar sunt disponibile pe Youtube.

     

     

     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online