evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Flida Flado  -  Talent  -  Andru  -  Proces neverbal  -  Tolaie  -  Reactorul  -  ªi atunci...  -  Jocul  -  Experimentul  -  Molecula Vieţii de Apoi  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Luminile oraşului XXVII  -  Circ  -  Melcul  -  Labirintul de gheaţă  -  Jocul Zeilor (III)  -  Turnul de calcar  -  Coconul  -  Sender: High_Orbit_God  -  Strada Cosmos  -  Al nouălea iad  -  Engel  -  Recreaţia  -  Arta fugii în cinci acte  -  Ultima frunză  -  Planeta Fantomă  -  Avatarul  -  Aniversarea  -  Bumerangul lui Zeeler  -  Meduza meduzelor are dreptate !  -  O poveste de Crăciun  -  Poveste de culcare  -  Strada inocenţilor  -  Perdeaua lui Simon  -  Nu deschideţi uşa  -  Mamal - Beciul  -  Visând cu ochiul deschis  -  Geneza  -  Caiet de regie  -  Iza  -  Pierduţi în ceaţă  -  Muribundul  -  Parte din mintea ta  -  Mamal - Despărţirea  -  Luminile oraşului IX  -  Plastic  -  Poetul cerşetor  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Curcubeul


Top 10 pandemii care ameninţă Terra

News TeamPublicat Duminică, 6 Iulie 2008, ora 11:49

      Virusul intestinal care a ucis zeci de copii chinezi, gripa aviară, SARS şi Ebola sunt câteva dintre bolile care pot în orice moment să capete amploare la nivel global.

     

      Cu toate că medicina a făcut mari progrese în descifrarea originilor şi mecanismelor de răspândire ale bolilor infecţioase, o pandemie cu implicaţii dezastruoase ar putea izbucni oricând. Boli care au fost exterminate cu ani în urmă în ţările civilizate continuă să facă ravagii în statele în curs de dezvoltare, şi ar putea fi o chestiune de timp până ca ele să se extindă.

     

      Totuşi, ţările bogate nu sunt nici ele în afara pericolului, în urma folosirii excesive a antibioticelor, care şi-au pierdut eficienţa în faţa bacteriilor şi virusurilor. Pentru a sublinia adevăratul pericol la care omenirea este expusă, publicaţia PopSci.com a realizat un top al primelor zece boli care ameninţă să se transforme în pandemii.

     

      1. Un pericol real vine din partea bacteriilor salmonela şi E.coli. Diversitatea furnizorilor de alimente este în continuă scădere, hrănirea populaţiilor fiind trecută în sarcina unor corporaţii gigant, iar asta ar putea avea consecinţe nefaste în cazul insinuării unui asemenea agent patogen în mecanismul de procesare a unui produs. O realitate pe care SUA o trăieşte pe propria piele, confruntându-se în prezent cu roşii infestate cu salmonela, după ce, cu doi ani în urmă, spanacul fusese decretat inamicul numărul unu al rafturilor supermarketurilor americane. Jurnalistul Michael Pollan subliniază cauzele acestei probleme: “80% din carnea de vită din SUA provine din fermele deţinute de patru companii, alte două procesează frunzele de salată de pe piaţă, iar 30% din lapte este procesat de către o singură companie”. Cum bucătăria americană, reprezentată în principal de fast-food-uri, s-a extins pe întreaga planetă, un agent patogen insinuat în mecanismul de producţie al alimentelor va ajunge fără dificultate în farfurii de pe tot cuprinsul Terrei.

     

      2. Un alt factor de risc este virusul febrei galbene, purtat de ţânţarul Aedes, care a început de curând să-şi facă veacul şi în mediul urban, părăsindu-şi tot mai des habitatul tradiţional, junglele. Deşi există un vaccin pentru febra galbenă, numită astfel după icterul care îl cauzează, nici un tratament cunoscut nu-i poate veni de hac. Epidemiile recent izbucnite în Paraguay şi Coasta de Fildeş au dat astfel mult de furcă autorităţilor locale.

     

      3. Probleme deosebit de mari a avut şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) după ce, la sfârşitul lui 2002, în provincia Guandong din sudul Chinei a izbucnit epidemia de SARS (sindromul respirator acut sever). Numai răspunsul ferm al OMS, bazat pe instituirea de carantine, a făcut ca boala apărută din senin să nu ia proporţii globale. Catalogată drept o pneumonie atipică, SARS s-a dovedit a fi o afecţiune total necunoscută până în acel moment, cauzată de o mutaţie a unui virus de origine animală. Anihilarea ei a durat până la jumătatea lui 2003, timp în care s-a răspândit în toată lumea, un caz înregistrându-se chiar şi în România. Aproape 800 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma epidemiei de SARS, iar pericolul reapariţiei sindromului este extrem de ridicat, de vreme ce până nici în prezent nu se cunoaşte de la ce specie a provenit virusul care a suferit ulterior o mutaţie.

     

      4. Şi originea Ebola este învăluită în mister, deşi oamenii de ştiinţă încearcă să-i dea de capăt încă din anii ’70, de când virusul a fost descoperit. În esenţă o febră hemoragică, Ebola a fost botezată imediat “boala celor un milion de tăieturi”, deoarece cauzează o reacţie în sânge care produce fisurarea la nivel microscopic a vaselor capilare. Asta duce la hemoragii interne masive, care îi ucid în scurt timp pe cei infectaţi, rata de mortalitate în rândul pacienţilor fiind de 90%. Partea bună este că boala nu se transmite pe calea aerului, ci trece doar de la o persoană la alta, iar asta reduce şansele ca ea să se extindă departe de locul în care apare. În ciuda acestui fapt, PopSci i-a făcut loc Ebolei în top, deoarece originea bolii este în continuare necunoscută, ceea ce înseamnă că ea ar putea reapare oricând şi oriunde.

     

      5. Stafilococii rezistenţi la meticilină (un tip de penicilină sintetică) sunt şi ei un motiv de îngrijorare pentru comunitatea medicală internaţională. Aceşti stafilococi au apărut în 1990, după ce abuzul de antibiotice i-au dat bacteriei o rezistenţă fără precedent. Ei pot fi anihilaţi cu uşurinţă doar dacă sunt depistaţi din timp, înainte să pătrundă în sânge, după aceea doctorii fiind nevoiţi să apeleze la cel mai puternic tip de antibiotic disponibil. Cum bacteriile capătă rezistenţă mai repede decât pot cercetătorii să creeze noi soiuri de medicamente, e doar o chestiune de timp până când se va ivi un nou stafilococ, pentru care nu va exista leac.

     

      6. Următoarea boală din ierarhie, febra dengue, este transmisă de acelaşi ţânţar Aedes, responsabil şi cu febra galbenă. Spre deosebire de aceasta, pentru dengue nu există încă un vaccin. Odată instalată, pentru pacienţi nu se poate face mare lucru, însă cei care îi supravieţuiesc capătă imunitate în faţa ei. Nu scapă însă de pericol, deoarece există patru tulpini ale virusului, iar anticorpii eficienţi împotriva uneia nu pot face nimic în faţa celorlalte. Cea mai recentă epidemie de febră dengue s-a produs anul acesta, în Rio de Janeiro, peste 100.000 de oameni fiind infectaţi.

     

      7. O altă epidemie care a făcut zeci de mii de victime, în mare parte copii sub şase ani, este cea a enterovirusului intestinal 71, izbucnită în luna mai în China. Nu mai puţin de 40 de copii şi-au pierdut deja viaţa ca urmare a infectării cu enterovirusul 71, o formă a virusului intestinal botezat boala “mână-picior-gură”. Simptomele acesteia sunt febra şi apariţia de herpesuri în regiunea gurii şi de eczeme pe mâini şi picioare, iar cercetătorii nu au reuşit încă să-şi dea seama cum anume ucide enterovirusul 71.

     

      8. Poate cea mai cunoscută dintre potenţialele pandemii care planează asupra omenirii, virusul gripei aviare se transmite în prezent doar de la păsările infectate la oameni, însă oamenii de ştiinţă se tem că nu va dura mult până îşi va face apariţia o formă de H5N1 capabilă să treacă de la om la om. “Dacă virusul va suferi mutaţii care îi vor conferi abilitatea de a se răspândi de la o persoană la alta, e dificil să găsim o comparaţie istorică cu ceea ce va urma”, avertizează dr. Dowell.

     

      9. O afecţiunea la fel de periculoasă este holera, deşi poate fi uşor stăvilită prin măsuri igienice elementare şi acces la apă curată. Ţările sărace îi fac cu greu faţă, în condiţiile în care odată contractată, ea poate ucide în câteva ore. Ţările care s-au luptat cel mai recent cu holera sunt cele din centrul Africii, Vietnam şi Irak.

     

      10. Tuberculoza este şi ea o boală a sărăciei, care i-a afectat pe oameni încă din epoca preistorică. La fel ca stafilococii, şi tuberculoza a căpătat, de-a lungul timpului, rezistenţă în faţa antibioticelor, astfel că o epidemie este iminentă, în opinia unora. Cu toate că boala este inofensivă în ceea ce-i priveşte pe oamenii cu sănătate de fier, există mari şanse ca persoanele cu sisteme imunitare slăbite să fie afectate.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online