evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Hora Ielelor, Pensiune III  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Furnizorul de vise  -  Luminatii, efemeride simbolice  -  Antarctic City  -  Pescarul la apus  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Proză absurdă  -  Pasomii  -  Viziune  -  Pasul craiului de munte  -  Fragile  -  Satiră robotică  -  Orb  -  Geneza  -  Recurent  -  Fântâna de iasomie  -  Cuantum sincronicity - formula nemuririi  -  Ceasul ispitirii  -  Nebunii lui Arrianus  -  Vid imprevizibil  -  Uşa de la baie  -  În tren  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (I)  -  Nebunul  -  Je t'aime mélancolie  -  Mergem acasă  -  Upgrade "Beyond 363000"  -  Luminile oraşului 2 (III)  -  Trenul  -  Flida Flado  -  Genocidul  -  Mesajul  -  Novo Homo Sapiens  -  Caseta pirografiată  -  Gender X  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Umbrele nopţii  -  Între două lumi  -  Puroi II  -  Atalia  -  Depozit.03  -  Labirintul de gheaţă  -  Ankirah  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  Luminile oraşului XXXII  -  Povestea gândacilor  -  Luminile oraşului III  -  Un viol ratat (Din neant)  -  Întreg


Accelerator de particule, dat in judecata de frica Apocalipsei

News TeamPublicat Duminică, 13 Iulie 2008, ora 12:23

      Doi cercetatori controversati incearca sa amine in instanta inaugurarea acceleratorului Large Hadron, de teama ca ciocnirile de particule vor crea o gaura neagra care va devora Pamintul.

     

      Fizicianul Walter Wagner si Luis Sancho, un „om de stiinta“ misterios, se tem ca punerea in functiune a celui mai avansat accelerator de particule, planificata pentru mijlocul lunii iulie, ar putea cauza sfirsitul planetei. Ei au intentat un proces, in acest sens, la o instanta judecatoreasca din Hawaii, impotriva Laboratorului European pentru Fizica Particulelor (CERN). Judecatoria din Hawaii nu are insa nici o putere asupra unei organizatii interguvernamentale europene, noteaza „New York Times“.

     

      Dispozitivul gigant de linga Geneva, Large Hadron Collider (LHC), a carui constructie a durat 14 ani si a costat 8 miliarde de dolari, va realiza ciocniri intre protoni, la energii extrem de inalte, pentru a recrea conditiile pe care le-a avut universul la o trilionime de secunda dupa explozia initiala, Big Bang.

     

      Walter Wagner si Luis Sancho subliniaza posibilitatea ca acceleratorul sa genereze o gaura neagra minuscula, care va inghiti Pamintul, sau unele particule numite „strangelets“, care vor transforma Terra intr-un bulgare de materie moarta.

     

      Cei doi urmaresc aminarea inaugurarii acceleratorului pina cind vor fi realizate un raport de siguranta si o evaluare a impactului asupra mediului. Pentru asta au chemat in instanta atit Laboratorul European pentru Fizica Particulelor (CERN), sub tutela caruia se desfasoara proiectul, cit si colaboratorii americani ai lui, Departamentul de Energie, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Fermilab, un laborator de fizica particulelor de linga Chicago.

     

      Prima audiere in cadrul procesului a fost programata pentru 16 iunie, a declarat un purtator de cuvint al Departamentului american de Justitie. Jurnalistii de la „New York Times“ se intreaba insa de ce s-ar prezenta CERN, o organizatie europeana cu sediul in Suedia, intr-o sala de judecata din Hawaii. Pus in fata acestei intrebari, Wagner a declarat ca CERN ar trebui sa se supuna in mod voluntar jurisdictiei instantei americane, subliniind ca el si Luis Sancho au preferat sa declanseze procesul in Hawaii, si nu in Elvetia, din motive financiare.

     

      In vreme ce Departamentul de Energie si Fermilab au refuzat sa comenteze pe marginea cazului, un purtator de cuvint al CERN, James Gillies, a precizat: „Este greu de imaginat cum o instanta din Hawaii ar putea sa aiba jurisdictie asupra unei organizatii interguvernamentale europene“. In plus, el a mai adaugat ca „nici un indiciu nu sugereaza ca acceleratorul prezinta vreun risc“, subliniind, de asemenea, ca siguranta LHC a fost confirmata deja de doua rapoarte, iar un al treilea este pe cale de a fi finalizat.

     

      Cu toate astea, Wagner considera ca toate asigurarile privind siguranta pe care le dau oficialii CERN sint doar o simpla propaganda. El a apreciat evaluarile oficiale drept „fundamental eronate“ si s-a plins ca au fost initiate prea tirziu. Primul astfel de raport a fost realizat in 2003, noteaza „New Scientist“, si a conchis ca „nu exista o baza pentru nici o amenintare imaginabila“. A admis ca exista o posibilitate redusa ca LHC sa creeze gauri negre marunte cu durata de viata redusa sau „monopoluri magnetice“ care distrug protonii din atomi, insa a mentionat ca nici unul dintre scenarii n-ar putea duce la un dezastru.

     

      Walter Wagner a mai initiat procese de acest tip inainte de punerea in functiune, in 2000, a acceleratorului de ioni grei relativisti al Laboratorului National Brookhaven din Statele Unite. Barbatul n-a avut cistig de cauza, iar acceleratorul nu a generat nici un scenariu apocaliptic, de cind a fost inaugurat. Cu toate ca profetiile nu i s-au indeplinit, Wagner nu este un diletant in domeniu.

     

      El a studiat fizica si a desfasurat cercetari privind razele cosmice la Universitatea Berkeley din California, urmind ulterior un doctorat la Universitatea California de Nord. De cealalta parte, Luis Sancho a decis sa pastreze un val de mister in jurul sau. S-a descris ca un cercetator al teoriei timpului, traieste in Spania, insa nici macar colegul sau de proces nu stie unde locuieste cu certitudine, desi presupune ca in Barcelona.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online