evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Meduza (III)  -  Lumina neagră  -  Visătorul  -  Luminile oraşului XXII  -  Arta de a purta un război  -  Război obişnuit  -  Geneza  -  Pânza de paianjen  -  Poveste cu un zmeu  -  Calul cruciatului  -  System Error  -  Meduza (VIII)  -  Regele animalelor  -  Melodia care nu se aude  -  Între ziduri  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  În umbra sorţii  -  Ciorna  -  Nouăsprezece zile (II)  -  Lumea lui Ingo  -  Liniştea  -  Drumul spre  -  Genocidul  -  Cadoul  -  Chat Room  -  Tolaie  -  Mamal - Beciul  -  Novo Homo Sapiens  -  Ultima eclipsă (II)  -  Starea de trecere  -  Îmbrățișare  -  Jeopardy  -  Copilul Visător cu Mâinile de Aur  -  Luminile oraşului XXV  -  Ultima eclipsă (I)  -  În tren  -  Casa libertăţii  -  10 minute pâna la explozie  -  Uşa de la baie  -  BO  -  Călătoria  -  Aether pro narcosi  -  Depozit.02  -  Pescarul la apus  -  Uezen  -  Mărire şi decădere  -  Paradox  -  Luminile oraşului 2 (I)  -  Dispariţia  -  Program de criză


Descoperire ştiinţifică: se confirmă existenţa lichidului în spaţiul cosmic - video

News TeamPublicat Joi, 31 Iulie 2008, ora 16:06

      Unul dintre lacurile aflate pe suprafata Titanului, cel mai mare satelit natural al planetei Saturn, este in stare lichida, a anuntat Agentia spatiala americana (NASA). Oamenii de stiinta au precizat ca imaginile in infra-rosu furnizate de sonda spatiala Cassini arata ca lacul contine hidrocarburi lichide, mai exact gaz etan lichefiat, anunta AFP.
     
      "Acest lucru face din Titan singurul corp ceresc din sistemul nostru, in afara de Terra, la suprafata caruia s-au descoperit lichide", au declarat reprezentantii Jet Propulsion Laboratory (JPL), divizie a NASA, citati de AFP.
     
      Probele furnizate de sonda americana Cassini, care a filmat si fotografiat planeta Saturn si satelitii ei din mai multe puncte situate in zone "nevazute", au intarit predictiile potrivit carora sub crusta groasa de gheata ar exista rezerve de lichide. Cercetatorii care au analizat imaginile cred ca Titanul este acoperit cu lacuri de metan, etan si alte hidrocarburi usoare.
     
      "Cassini a detectat sute de zone intunecate care semanau cu niste lacuri. Pana in prezent, nu se stia daca acestea erau lichide sau solide", a subliniat agentia, precizand ca lichidul a fost detectat cu ajutorul unei analize cu infrarosu.
     
      Pe Pamant, etanul nu poate exista in stare lichida decat daca este supus unei presiuni foarte mari. La minus 180 de grade Celsius, cat este temperatura pe Titan, nu mai este nevoie de o alta presiune pentru ca etanul sa se gaseasca in stare lichida.
     
      Imagini de pe Titan furnizate de sonda Cassini
     
     
     
      Imagini - mozaic de pe Titan
     
     

Sursa :   Hotnews
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online