evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Războiul lumilor  -  Necunoscutul intrigant  -  Ultima frontieră  -  Tentaţia continuă  -  Inelele lui Saturn  -  Starea de trecere  -  Felix II  -  Altă Poveste(?) modernă  -  Povestea unui suflet  -  Eu, Singularul Absolut  -  Delir  -  Cap de listă  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Luminile oraşului XXI  -  Piese de muzeu  -  Brăduţul  -  Nebunii lui Arrianus  -  Aether pro narcosi  -  Natură moartă, cu portret  -  Aedes  -  Viola  -  Circ  -  Elixirul vieţii  -  Jocul Zeilor (II)  -  Aniversarea  -  Casa nebunilor  -  Taina leului  -  Plasa pe jăratic  -  Luminile oraşului III  -  Praf minune (II)  -  Diamantul  -  Meduza (X)  -  Luminile oraşului V  -  Aer  -  Pulbere de stele  -  Ion cel fericit  -  Cadou pentru regele Isrunului  -  Fortul  -  Păsări de pradă  -  Cojocul (Cujuh)  -  Copilul gheţii  -  Vânzătorul de ghilotine  -  Omu' nostru de "sus"  -  Children of mine  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Muribundul  -  Dincolo de evoluţie  -  Psihopatul  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  Luminile oraşului VIII


Top 10 teorii ale conspiraţiei

Teoriile conspira

News TeamPublicat Sâmbătă, 22 Noiembrie 2008, ora 20:02

      10. SIDA a fost creată în laborator

     

      Mulţi cred că HIV ar fi fost produs special de oameni de ştiinţă. Conform unei variante a conspiraţiei, în spatele creării virusului s-ar afla CIA, care a dorit prin lansarea acestei boli în rândul populaţiei să distrugă minoritatea homosexuală sau pe cea afroamericană. Mulţi cred în continuare în această teorie, printre suporteri numărându-se şi câteva personalităţi. Preşedintele Africii de Sud, Thabo Mbeki, a făcut aluzie la un moment dat la această teorie, combătând explicaţia conform căreia boala ar fi apărut pentru prima dată în Africa şi susţinând că, de fapt, virusul a fost creat în laboratoarele militare americane.

     

      Ecologista kenyană Wangari Maathai, câştigătoare a Premiului Nobel, a susţinut şi ea această teorie. Alte variaţiuni ale conspiraţiei susţin că virusul ar fi fost creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (teorie susţinută de dr. William Campbell Douglass) sau de KGB. Chiar dacă cercetătorii nu s-au pus încă de acord asupra modului în care a apărut boala la om, majoritatea cred că virusul a trecut de la maimuţă la om într-un fel sau altul, cândva în anii ’30 ai secolului trecut. Primele rapoarte asupra unei epidemii de SIDA au fost redactate în 1981.

     

      9. Elvis trăieşte

     

      Cântăreţul şi-ar fi înscenat propria moarte în 1977, susţin unii fani, care cred că Elvis s-a ascuns, din diverse motive, eventual pe o “insulă” exotică. Mii de persoane susţin anual că l-au văzut pe Elvis în diverse locuri. Conform unor surse, Elvis ar fi decedat “de-adevăratelea” de-abia în anii ’90. Dacă Elvis nu a murit în ’77, unii fani ai teoriilor conspiraţiei susţin că Paul McCartney ar fi decedat în 1966, fiind înlocuit imediat de ceilalţi membri ai trupei Beatles cu un cântăreţ ce avea un fizic şi o voce asemănătoare cu ale lui, ba ar fi avut chiar şi temperamentul jovial al acestuia. Beatles ar fi introdus, însă, unele indicii despre cele întâmplate în melodiile lor, în special în albumul “Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band”. În melodia “A Day in the Life” ar apărea fraza “Paul is dead, miss him, miss him”, cu condiţia de a asculta cântecul de la coadă la cap. Lennon ar fi murmurat chiar “I buried Paul” (“L-am îngropat pe Paul”, n.r.) în melodia “Strawberry Fields Forever. În diverse interviuri, Lennon a declarat însă că respectiva sintagmă ar fi “cranberry sauce” - care sună asemănător cu cea referitoare la Paul, arată revista “Time”.

     

      8. Prinţesa Diana a fost ucisă de serviciile secrete

     

      Conform acestei teorii foarte populare, serviciile secrete britanice ar fi încercat prin uciderea prinţesei să împiedice naşterea de către aceasta a unui copil musulman. Diana ar fi fost însărcinată cu Dodi al-Fayed (ucis şi el în accidentul de maşină din 1997). Un copil cu un tată musulman născut de prinţesă ar fi constituit o ameninţare la adresa casei regale britanice. Probele de sânge prelevate de la şoferul care conducea maşina ce s-a făcut pulbere în accidentul din pasajul parizian, Henri Paul, ar fi fost schimbate cu unele ce conţineau o concentraţie majoră de alcool, susţin adepţii teoriei conspiraţiei.

     

      7. Holocaustul nu a existat

     

      Sau în orice caz, susţin unii, numărul de evrei care şi-au pierdut viaţa în pogrom nu ar fi nici pe departe de ordinul a şase milioane, aşa cum demonstrează probele. Preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad susţine chiar că tot Holocaustul ar fi un “mit”, iar lagărele de concentrare nici nu ar fi existat. Istoricul britanic David Irving a fost chiar arestat şi condamnat la închisoare pentru că a negat Holocaustul. Despre fotografiile ce prezentau mormanele de cadavre din lagăre, procurorul Edgar J. Steele, spre exemplu, declara: “Toate aceste poze cu oameni slabi şi cu cadavre îngrămădite prezentau de fapt cehi, polonezi şi germani care au murit de tifos”.

     

      6. Americanii nu au ajuns pe Lună

     

      Adepţii teoriei conspiraţiei susţin că Statele Unite, aflate într-o luptă crâncenă cu URSS pentru spaţiu, ar fi regizat aselenizarea într-un studio. Neil Armstrong şi Buzz Aldrin ar fi mimat gravitaţia scăzută de pe Lună, iar pozele şi filmările ar fi fost trucate. Susţinătorii teoriei aduc drept probă faptul că, atunci când Aldrin înfige steagul american pe Lună, acesta pare să fluture în vânt, lucru imposibil pe Lună. NASA susţine că mişcarea provine din efortul lui Aldrin de a înfige steagul. Echipa tv de la “Myth Busters”, celebra emisiune a Discovery, a copiat condiţiile de gravitaţie de pe Lună, dovedind că steagul s-ar fi putut mişca pe satelitul natural al Pământului în felul în care apare în filmarea din 1969.

     

      5. Grupări secrete conduc lumea

     

      Fie că este vorba de iudeo-masoni, de Illuminati, de Gruparea Bilderberg sau de alte asemenea grupări obscure, întreaga lume este de fapt condusă de o mână de oameni cu puteri extraordinare. Aceste grupări ar conduce prin controlarea finanţelor, dar şi prin controlul minţii prostimii. Spre exemplu, ambii candidaţi la preşedinţia SUA din 2004 erau membri ai influentei societăţi secrete de la Yale “Skull and Bones”. Gruparea Illuminati, o sectă apărută în secolul XVIII în Germania, s-ar afla la originea simbolului piramidei cu ochi, care apare pe dolar. Această grupare ar încerca să propage războiul în întreaga lume, pentru a aduce mai repede o nouă guvernare globală. Francmasonii sunt însă citaţi, probabil, cel mai adesea ca grupare ce controlează lumea. Un argument folosit adesea pentru teoria conform căreia evreii conduc lumea a fost “Protocoalele Înţelepţilor Sionului” - deşi s-a demonstrat de un veac că este vorba de o făcătură rusească. Textul este conceput în forma unui manual de instrucţiuni pentru “înţelepţi”, care vor manipula lumea prin media şi finanţe. Cercetătorii au ajuns la concluzia că poliţia secretă a Imperiului Rus, Okhrana, a produs acest text la sfârşitul anilor 1890, pentru a declanşa în rândul populaţiei ura faţă de evrei.

      O formă complet aberantă a acestui mit, în care crede suficientă lume, este aceea că lumea este condusă de “reptilieni” - humanoizi-reptile care au adoptat o aparenţă umană. Destui britanici cred că familia regală este de fapt compusă din reptilieni.

     

      4. Iisus a avut copii cu Maria Magdalena

     

      Teoria provine din Evangheliile Gnostice, descoperite în 1945, a căror autenticitate este încă disputată. Într-un schimb de replici dintre Petru şi Maria Magdalena, apostolul spune că “Salvatorul te-a iubit pe tine mai presus decât toate femeile”, iar altă “probă” este menţionarea faptului că Iisus o săruta pe Maria Magdalena “adesea”. Cei doi ar fi fost căsătoriţi în secret şi ar fi dat naştere şi unei dinastii, din care provin regii merovingieni. Teoria a fost utilizată cu mult succes în romanul “Codul lui Da Vinci”.

     

      3. JFK a fost asasinat de altcineva

     

      Lee Harvey Oswald nu ar fi vinovat de asasinarea preşedintelui Kennedy, ci o conspiraţie ce cuprindea mult mai mulţi membri, desigur, din serviciile secrete. Concluzia comisiei prezidenţiale constituite după asasinatul din 1963 este doar o încercare de muşamalizare a adevărului, consideră cei care susţin această teorie. Un sondaj ABC News realizat în 2003 arată că 70% dintre americani cred că asasinatul a fost pus la cale printr-un complot mult mai larg. Susţinătorii teoriei aduc drept probă traiectoria gloanţelor ce l-au ucis pe JFK. De vină ar fi CIA, KGB, mafia, sau alte organizaţii.

     

     

      2. Un OZN s-a prăbuşit la Roswell

     

      O farfurie zburătoare s-ar fi prăbuşit la Roswell, New Mexico, la 7 iulie 1947. La început, autorităţile americane au declarat că s-a prăbuşit o farfurie zburătoare, sau un disc, aşa cum demonstrează ediţia de a doua zi a ziarului “Roswell Daily Record”. Martorii spuneau că au văzut rămăşiţe metalice pe o suprafaţă mare de teren, după prăbuşirea unei nave în flăcări. Din epavă ar fi fost recuperate şi cadavre de extratereştri: în 1989, fostul medic legist Glenn Dennis a susţinut că a participat la autopsia extratereştrilor recuperaţi. Filmul autopsierii extraterestrului de la Roswell a devenit celebru, chiar dacă ulterior cel care l-a popularizat a recunoscut că l-a contrafăcut. Rapoartele aviaţiei militare americane au ajuns la concluzia, în 1995, că la Roswell s-a prăbuşit un balon de înaltă altitudine, parte a unui proiect secret al armatei americane, denumit Proiectul Mogul. Totuşi, în 2002, fostul ofiţer de presă al Aerodromului Roswell, Walter Haut, care redactase în 1947 comunicatele de presă, a semnat o declaraţie în faţa notarului în care susţinea că a văzut corpuri de extratereştri fiind scoase dintr-o navă. Haut a murit în 2005.

     

      1. 9/11 a fost pus la cale de americani. Sau de evrei

     

      Un sondaj Zogby din 2006 arată că 42% dintre americani cred că guvernul şi Comisia pentru 9/11 au ascuns adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în 2001. Rapiditatea cu care s-au prăbuşit turnurile gemene i-a făcut pe mulţi să se întrebe dacă acestea au fost dărâmate de-adevăratelea de avioane. Guvernul american ar fi provocat acest incident pentru a avea un motiv să declanşeze războiul împotriva terorismului, deci împotriva islamiştilor. Dacă nu, din acelaşi motiv, totul a fost pus la cale de evrei - iar proba invocată de necredincioşi este aceea că în World Trade Center nu s-ar fi aflat “nici un evreu” la momentul prăbuşirii, toţi cei 3.000 de morţi aparţinând altor religii. Faptul că al-Qaeda se bate cu pumnii în piept că ar fi planificat atentatul nu contează în ochii adepţilor teoriei conspiraţiei. S-au creat chiar grupări de “necredincioşi”, precum cea numită 9/11 Truth Movement.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online