evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
La vânatoare da "Eilian"  -  Lacul negru  -  Povestea trenului  -  Conştiinţa lui Uezen  -  Sexibon  -  Fragile  -  Nebunii lui Arrianus  -  Servisul Auto  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Efect de înflorire (Napoca)  -  Extratereştrii alienaţi  -  Sub nori  -  Luminile oraşului X  -  Drumul care nu se vede  -  Orb  -  Muzeu Apocaliptic  -  Capsula  -  Îngerul cenuşiu - Angela  -  Poveste de viaţă  -  Outland  -  Macii  -  Vatmanul - Anton şi Marcel  -  Război obişnuit  -  Clocitorul Josh  -  Nebunul  -  Virus de sticlă  -  Fereastra din spate  -  Înălţarea  -  Factorul "Haos"  -  Luminile oraşului XXIII  -  Omul apropiat  -  Luminile oraşului XVIII  -  Altă Poveste(?) modernă  -  Kamikaze  -  Somnul  -  Lumea lui Ingo  -  Imperiul Marţian contraatacă  -  Lunea Maniacilor  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Străinul  -  Pacientul  -  Inelele lui Saturn  -  Reactorul  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Fie-mi apa uşoară !  -  Poveste de mahala I : Meciul  -  Aether pro narcosi  -  Melcul  -  Misiunea  -  Legendele Căutării (II)


Aparatele sci-fi care vor deveni realitate

News TeamPublicat Duminică, 8 Februarie 2009, ora 10:19

      Ochelari care văd prin pereţi, mantii care te fac invizibil, energie procurată de peste tot sau posibilitatea de a respira sub apă sunt câteva dintre scenariile care vor prinde contur în viitorul apropiat.

     

      Telefoanele celulare, iPod-urile şi Internetul păreau nişte utopii acum 30 de ani. Adevărate revoluţii tehnologice în momentul în care au apărut, cele trei gadgeturi au toate şansele de a primi alături în următoarele decenii şi altele, imposibil de conceput azi. ,,New Scientist’’ s-a încumetat să privească în globul de cristal pentru a realiza un top al acestora.

     

      Supervizibilitatea

     

      O pereche de ochelari cu raze X ne-ar putea transforma pe fiecare în adevăraţi Supermani. Am fi în stare să vedem fără nici o problemă prin pereţi şi să depăşim vizual orice fel de obstacole, chiar dacă s-ar putea să nu ne placă de fiecare dată peste ce ne cade mai apoi privirea.

     

      Aparatul-minune nu este încă pus la punct, dar câteva eforturi s-au făcut în această direcţie. Cercetătorii britanici de la Cambridge Consultants au brevetat acum doi ani un sistem, Prism 200, care poate detecta oameni aflaţi în spatele unui zid de 40 de centimetri, pe o distanţă de până la 15 metri. Sistemul, care trimite impulsuri radio speciale şi recepţionează ecoul interceptat, nu detectează însă decât oamenii în mişcare. Nemţii de la Universitatea Tehnică de la München au reuşit ceva mai mult: cu ajutorul unui aparat au reuşit să depisteze mişcări greu perceptibile precum respiraţia sau bătăile inimii, produse în spatele unei uşi închise.

     

      Dispariţia

     

      O replică la mantia lui Harry Potter pare mai aproape de realitate. Învelişul care te face invizibil a fost deja obţinut anul trecut de către cercetătorii de la Universitatea California din Berkley, care au reuşit mascarea unui obiect tridimensional, graţie unui nou material obţinut în laborator. Oamenii văd obiectele deoarece acestea împrăştie lumina care le atinge, reflectând o parte din ea spre ochiul uman. Invizibilitatea pe care încearcă să o atingă cercetătorii se bazează pe devierea luminii în jurul unui obiect. Astfel, un privitor care se uită la un obiect învelit într-un material capabil de o astfel de performanţă vede de fapt lumina aflată în spatele acestuia, iar în acest fel se obţine dispariţia lui.

     

      Vindecarea hands-free

     

      Inginerii americani sunt pe punctul de a dezvolta un scanner portabil capabil nu doar să depisteze leziunile interne ale corpului uman, ci şi să le vindece într-o clipită. Secretul din spatele tehnologiei este dat de unde sonore de frecvenţă foarte înaltă. Deja folosite pentru a examina copiii aflaţi încă în uter, aceste unde, odată focusate într-o anumită zonă, pot produce suficientă căldură pentru a cauteriza o ruptură. Universitatea Washington din Seattle speră să pună în funcţiune tehnologia în cursul acestui an.

     

      Energie proprie

     

      Problema bateriilor care rămân fără energie pare să îşi găsească sfârşitul, acestea urmând a fi înlocuite cu tot felul de dispozitive care vor capta energia din jurul nostru. Anul trecut, o echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie Georgia din Atlanta a brevetat un material vestimentar realizat din nanofire de oxid de zinc. Orice întindere sau apăsare a materialului generează curent. O altă metodă este folosirea unor stimulatoare cardiace minuscule implantate direct în corp.

     

      Respiraţia subacvatică

     

      Oceanele conţin o grămadă de oxigen, aşa că de ce nu am putea să îl extragem în timpul scufundărilor subacvatice la fel ca orice peşte, se întreabă scafandrii nevoiţi să care după ei tuburi cu o cantitate de oxigen mereu insuficientă. Compania Fujitsu Siemens a creat în 2002 un sistem de obţinere a oxigenului din apă pe baza unor branhii artificiale, reuşind să ţină sub apă un om timp de jumătate de oră. Cantitatea de oxigen obţinută rămâne în continuare prea mică pentru ca metoda să fie cu adevărat eficientă.

     

      Translatorul instant

     

      Soldaţii americani trimişi în Irak beneficiază deja de un soft care permite recunoaştera vocii şi traducerea. Programul IraqComm, realizat de o companie californiană, este performant şi pentru că se concentrează pe un volum de 50.000 de cuvinte de care un soldat are în mod normal nevoie, însă există speranţe pentru un soft mai performant.

     

      Televizorul mirositor

     

      Smell-o-vision, capacitatea televizoarelor de a reda anumite mirosuri, pare să devină o realitate, în ciuda mecanismelor încă nedecriptate ale simţului olfactiv uman. Pentru a preveni amestecul aromelor într-un cocteil nedorit sau persistenţa acestora mai mult decât este cazul, specialiştii de la Sony au anunţat în 2007 intenţia de a utiliza ultrasunete pentru a stimula direct zonele din creier pentru a induce mirosul dorit. Compania nu a anunţat încă şi o dată exactă când software-ul cu pricina va fi disponibil pe piaţă.

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online