evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Creatorul  -  Cadoul  -  Călătorii cu îngeri  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  În căutarea lacrimilor pierdute  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (IV)  -  ªi atunci...  -  Luminile oraşului XXII  -  Duel în Lumea Visurilor  -  Babylon Five: Mercenarii  -  Casa libertăţii  -  Lumânărica se pregăteşte să trăiască  -  Un singur trup, un singur suflet  -  O faptă eroică fără de ecou  -  Drum fără întoarcere  -  Theron Girradus  -  În umbra deasă a realităţii  -  Variaţiuni pe o temă mai veche  -  Antarctic City  -  Decablat  -  Striptease  -  Luminile oraşului XXXIV  -  Peştera II  -  Liber arbitru  -  Re-insecţie  -  Nouăsprezece zile (I)  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  Călătoria unui artist...  -  Plasa pe jăratic  -  Kamikaze  -  Nu deschideţi uşa  -  Arta de a purta un război  -  Luminile oraşului III  -  Aer  -  Lacul negru  -  Prima pagină  -  Cadou pentru regele Isrunului  -  Pasul craiului de munte  -  Iza  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Călătorie în spaţiu-timp  -  John-486  -  Geneza  -  Din vitrină  -  Children of mine  -  Archeopterix  -  Contrapaganda  -  Jocul Zeilor (VII)  -  Asura Ni, Drahan - I - Bolte de Crini  -  Regele animalelor


Din septembrie se sting toate becurile cu filament

News TeamPublicat Duminică, 5 Aprilie 2009, ora 10:05

      În urma unei directive europene, începând din septembrie nu se vor mai produce lămpi incandescente. Treptat, vom ajunge să cumpărăm doar becuri eficiente, de zece ori mai scumpe, dar mai economice.

     

      Becurile clasice ar putea dispărea de pe rafturile magazinelor până la finele anului, pentru că fabricile de specialitate vor înceta să mai producă becuri cu incandescenţă înlocuindu-le cu aşa-numitele lămpi eficiente energetic (de cele mai multe ori becuri cu halogen). “De la 1 septembrie 2009 nu se vor mai produce lămpile cu incandescenţă şi nici nu vor mai fi livrate distribuitorilor. O scoatere bruscă din rafturile magazinelor a becurilor clasice nu este de dorit, dar există riscul ca ele să dispară din magazine chiar din septembrie 2009. Este nevoie de o campanie de informare, pentru a anunţa populaţia că aceste becuri clasice vor dispărea de pe piaţă până în 2012“, a declarat directorul diviziei de calificare profesională în domeniul iluminatului din cadrul Comitetului Naţional Român de Iluminat, Mihai Husch.

     

      Media lămpilor eficiente energetic pe locuinţă este, în România, de zece ori mai mică decât în Franţa şi de 60 de ori mai mică decât în Germania, reiese dintr-un studiu realizat de Comisia Europeană.

     

      O gospodărie din România foloseşte, în medie, 0,2 lămpi economice, în timp ce una din Germania utilizează 6,5 astfel de becuri. Singura ţară din Europa cu un apetit mai redus decât al românilor pentru lămpile economice este Bulgaria. Malta, spre exemplu, atinge o medie de un bec pe locuinţă. Nici în privinţa utilizării corpurilor de iluminat în general nu stăm prea bine. Potrivit studiului citat, raportul puncte de iluminat/locuinţă este, în România, de patru ori mai mic decât în Olanda şi de două ori mai mic decât în Ungaria. O locuinţă din România are zece becuri, în timp ce una din Polonia, de exemplu, are 20. Şi în acest caz, ţara cu o situaţie comparabilă este Bulgaria. Potrivit ultimelor statistici, în România sunt circa opt milioane de locuinţe, în care sunt 78 de milioane de becuri clasice.

     

      Cei mai mari producători de lămpi din lume sunt Phillips, Osram, General Electric şi Sylvania. Conform studiilor pregătitoare, consumul de energie electrică în cazul becurilor clasice poate fi redus în mod semnificativ. Lămpile fluorescente compacte cu economisire de energie cu cel mai mic conţinut de mercur nu conţin mai mult de 1,23 mg de mercur.

     

      Incandescenţă versus halogen

      Ceea ce ştiu românii este că becurile cu incandescenţă sunt de până la zece ori mai ieftine decât cele economice de genul lămpilor cu halogen. Raportul calitate/preţ este de cele mai multe ori în favoarea celei de-a doua categorii. „O lampă eficientă energetic are o durată de viaţă de circa 10-12.000 de ore, în timp ce o lampă incandescentă nu rezistă mai mult de o mie de ore“ , a explicat Corneliu Rotaru, director de programe la Agenţia Română pentru Conservarea Energiei. Pentru a emite o lumină cu aceeaşi intensitate, o lampă economică foloseşte de cinci ori mai puţin curent electric decât una clasică. Un bec cu halogen, cu o putere de 20 de waţi, este echivalentul unei lămpi clasice de 100 W. Diferenţele vin din principiile de funcţionare ale celor două tipuri de corpuri de iluminat.

     

      Cum funcţionează

      Principiul de funcţionare a becului cu filament este mult mai simplu decât cel al becurilor cu gaze. De aici şi diferenţele de preţ. În primul caz, instalaţia becului clasic constă într-un bol de sticlă din care se extrage oxigenul (pentru a evita arderea cu flacără deschisă) şi în care se introduce un filament din wolfram conectat la o sursă de curent. Traversat de curentul electric, filamentul se încălzeşte şi devine incandescent, emiţând lumină. Se foloseşte doar wolfram pentru că are proprietatea de a rezista la temperaturi foarte mari fără să se topească. Problema este însă că becul incandescent transformă curentul electric nu doar în lumină, ci şi în căldură, consumând astfel mult mai multă energie. Becurile eficiente energetic funcţionează pe principiul „descărcării în gaze“. Într-o cameră de sticlă se introduce un gaz (neon, halogen sau vapori de sodiu). În interiorul încăperii se generează impulsuri electrice la intervale foarte scurte de timp. Gazul se dilată spontan şi generează lumină. Marele avantaj este că energia electrică este transformată integral în lumină, nu şi în căldură.

     

Sursa :   Cotidianul
Comentarii (1)  
virgil marza
Miercuri, 5 August 2009, ora 17:36

La toate suntem in coada europenilor.N-am auzit la TV.sau Radio oastfel de informatie de larg interes.Ma bucur ca am citit-o aici

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online