evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Atingeri sensibile  -  Starea de trecere  -  Hoţul de timp  -  "ªi caii se împuşcă, nu-i aşa ?"  -  Calul cruciatului  -  Experimentul  -  Duel în Lumea Visurilor  -  Ambuscadă pe Uslar  -  Praf minune  -  Arătarea  -  10 minute pâna la explozie  -  Puroi III  -  Luminile oraşului XXXI  -  Poveste de mahala II : Oiţa rătăcită  -  Furnizorul de vise  -  Casa nebunilor  -  Lumina neagră  -  Strada castelului : Câte lumi  -  În noapte  -  Dansând pe sârmă  -  Alfa si Omega. Moon  -  Luminile oraşului XXI  -  Alertă !  -  Obsesia  -  Arta fugii în cinci acte  -  Moştenire de familie  -  Pasul craiului de munte  -  Străinul  -  Ziua a şaptea  -  Descoperirea  -  Cosas de la vita  -  Aer  -  Lumea de sus  -  Caiet de regie  -  Recurent  -  Metastază  -  Imdiola  -  Cunoaştere  -  Ulysse şi Hector  -  Mamă de duminică  -  Fluturi  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Jocul  -  Dispariţia  -  Piese de muzeu  -  Icoana  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  Copilul gheţii  -  Luminile oraşului XII  -  Piatra


Visul lunar al românilor, în atenţia presei internaţionale

Celebrul portal Space.com a prezentat planurile asocia

News TeamPublicat Duminică, 14 Iunie 2009, ora 10:10

      Punând sub lupă cele 17 echipe ce concurează pentru Google Lunar X Prize, Space.com descrie tehnologia din spatele sondei lunare pe care Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), din Râmnicu Vâlcea, speră să o lanseze în spaţiu până în 2011, aflând de la project managerul Bogdan Sburlea că organizaţia are know-how-ul şi contactele necesare pentru a-şi vedea visul împlinit.

     

      “Tehnologia testată include un balon care va transporta sonda spaţială European Lunar Explorer (ELE) în atmosfera superioară, eliminând nevoia unei rampe de lansare tradiţionale şi permiţând ARCA să lanseze de pe o platformă maritimă, aproape de ecuator”, scrie portalul de ştiinţă.

     

      “După ce balonul va urca 18 kilometri, racheta de dedesubt se va declanşa şi va fi propulsată pe orbita joasă a Pământului.

     

      ELE va călători apoi pe Lună şi va lansa sonda lunară, asemănătoare unei mingi din cauciuc noduroase ce foloseşte propriul motor de propulsie pentru a-şi asigura o aterizare sigură”, continuă descrierea.

     

      Vehiculul lunar al asociaţiei vâlcene, ca de altfel toate dispozitivele înscrise în concurs, va parcurge o distanţă de doar 500 de metri pe astrul nopţii şi va transmite informaţii pe Pământ. “Este vorba despre un concurs în care trebuie să ajungem pe Lună cu ceva, cât de mic, şi ideea este ca acel ceva să transmită un set de date, de imagini şi de frecvenţe video”, explică Bogdan Sburlea pentru Cotidianul.

     

      Până atunci, ARCA va organiza la vară un zbor suborbital de 100 km cu racheta de test Stabilo, în care se va testa comunicarea prin unde radio cu vehiculul lunar. Suflul pentru Stabilo a venit în 2006, când un balon solar prevăzut cu o capsulă GPS a dat piept cu atmosfera de deasupra Oneştiului până la altitudinea de 15 km, trăgând după el şi cabina de rezervă a sistemului aerospaţial, care poartă racheta.

     

      “Nu e lansarea pentru Lună”, ţine să sublinieze Sburlea. “Structura e gata, testele de propulsie sunt gata, mai avem de lucrat doar pe partea de comunicaţie, electronică, pe cea de logistică, dar nu foarte mult, şi pe partea de aprobări, care e groaznică.” Această lansare de test este menită să pregătească tehnologia pentru o rachetă mai mare - lansatorul orbital Haas -, care este deja construită şi care va lansa vehiculul lunar de pe orbită. Dacă totul merge ca uns şi fondurile vin în continuare din mediul privat, ELE va fi propulsată în 2011. Deocamdată, ARCA are fonduri de cinci până la zece ori mai mici decât media echipelor din concurs.

     

      “Încercăm soluţii foarte simple: un balon solar, fabricat dintr-o folie din polietilenă foarte, foarte subţire, în care se pune aer. Aerul se încălzeşte, deoarece balonul este negru, şi apare un efect de seră, până când avem o diferenţă de 15-20 de grade între aerul din balon şi cel exterior şi obţinem o forţă de ridicare. Balonul trebuie să fie foarte mare, pentru că forţa este mică. Cel pentru Lună trebuie să aibă vreo 200-300 de metri. Cel pe care îl lansăm acum are cam 80-100 de metri”, spune Sburlea.

     

      ARCA şi-a pregătit deja trei-patru opţiuni de lansare în Europa şi în afara bătrânului continent, din moment ce autorizaţiile sunt greu de obţinut în România. “Dacă lansăm din ţară, ne trebuie o zonă foarte mare de interdicţie aeriană, de 100-150 de kilometri. Şi atunci putem să lansăm doar de pe mare sau de la ţărm, în condiţiile în care vântul bate spre mare, condiţii destul de greu de îndeplinit”, continuă project managerul.

     

      Concursul este programat să se încheie în 2012 şi este dotat cu premii în valoare de 30 de milioane de dolari. Prima echipă care va ajunge pe Lună va câştiga 20 de milioane, ocupantul locului 2 se va alege cu 5 milioane, iar alte 5 milioane vor fi împărţite sub formă de bonus.

     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online