evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Experimentul  -  Puroi III  -  Theron Girradus  -  Luminile oraşului XVIII  -  Aedes  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Aseară...  -  Capsula  -  Labirintul de gheaţă  -  Solilocviu  -  Misiunea  -  Gustul libertăţii  -  Legendele Căutării  -  Conştiinţa lui Uezen  -  Obsesia  -  Bodaproste  -  Manifestul de aur al desăvârşirii  -  Sfântul  -  Povestea gândacilor  -  Cartea cu autor necunoscut  -  Toate celelalte popoare  -  Muza  -  Cadoul  -  Planeta ascunsă  -  O viaţă fără început şi fără sfârşit  -  Natură moartă, cu portret  -  Liber arbitru  -  Perdeaua lui Simon  -  Vatmanul - Purificarea  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  Sentofagia  -  Principiul alibiului  -  Dl. Ics  -  Pierduţi în ceaţă  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (II) Poetul Soarelui  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Duhovnicul  -  Drum fără întoarcere  -  Luminile oraşului X  -  Câmpul de luptă  -  Nebunii lui Arrianus  -  Pânza de paianjen  -  Fata morgana  -  Învingătorul ia totul  -  Curcubeul  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Luminile oraşului XIV  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Un singur trup, un singur suflet  -  Locul pierdut


NASA pregăteşte întoarcerea omului pe Lună

News TeamPublicat Duminică, 21 Iunie 2009, ora 10:00

      NASA a lansat cu succes două vehicule spre Lună pentru a pava drumul reîntoarcerii astronauţilor pe suprafaţa astrului nopţii în 2020. O analiză independentă privind zborurile mânuite de oameni comandată de administraţia Obama ar putea devia însă agenţia spaţială de la acest obiectiv.
      Lansarea Lunar Reconnaissance Orbiter din Florida
      19 Iun 2009 Lansarea Lunar Reconnaissance Orbiter din Florida
     
      Satelitul Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) şi un vehicul de examinare a craterelor lunare au luat calea stelelor de la baza aeriană din Florida, cu racheta Atlas V, urmând să caute locuri bune pentru aselenizări şi pentru avanposturi umane viitoare, scrie BBC News, în cadrul măreţului plan de a trimite o a doua tranşă de astronauţi pe Lună până în 2020.
     
      Topografie de mare detaliu a suprafeţei lunare
     
      LRO va intra pe o orbită polară joasă din jurul Lunii, la o altitudine de circa 50 de kilometri, locul cel mai apropiat de unde o navetă spaţială a orbitat vreodată în jurul satelitului natural al Pământului.
     
     
      Va petrece acolo cel puţin un an şi va folosi şapte instrumente pentru colectarea unor informaţii topografice detaliate, cu atenţie sporită asupra regiunilor polare relativ neexplorate.
     
      Oamenii de ştiinţă de la NASA au luat la ochi 50 de potenţiale locuri de aselenizare care vor fi studiate până la cel mai mic amănunt de camerele de înaltă rezoluţie ale satelitului, capabile să detecteze obiecte de 50 de centimetri în diametru, completează Reuters. LRO va căuta şi echipamentul lăsat în urmă de astronauţii misiunilor Apollo, derulate între 1969 şi 1972.
     
      Pe lângă întocmirea hărţii lunare la o rezoluţie fără precedent, misiunea va îmbogăţi şi datele legate de compoziţia minerală a astrului nopţii, precum şi condiţiile de climă şi lumină. Totodată, va fi măsurat şi nivelul de radiaţii, pentru a putea fi evaluate mai bine riscurile pe care le-ar putea înfrunta astronauţii.
     
      Trânte prin cratere
     
      De cealaltă parte, partenerul de expediţie al satelitului, sonda LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite), va examina în profunzime conţinutul craterelor lunare. Sonda va trânti motorul rachetei Atlas, cu o greutate de 1.035 de kilograme, de suprafaţa craterelor şi va scana materialul împrăştiat în timpul impactului în căutarea unor urme de vapori, gheaţă şi alte substanţe, datele urmând să fie transmise înapoi pe Pământ în timp real.
     
      NASA se pregăteşte astfel pentru un nou val de expediţii umane pe Lună, cu echipaje mai mari, şederi mai lungi şi o mai mare flexibilitate în selectarea locurilor de aselenizare interesante din punct de vedere ştiinţific. De mare interes sunt calotele polare, unde craterele umbrite în permanenţă pot ascunde apă îngheţată.
     
      Analiză independentă la ordinul lui Obama
     
      Cu toate acestea, având în vedere că o excursie lunară ar costa 100 de miliarde de dolari, preşedintele Barack Obama a cerut o analiză independentă de nivel înalt pentru a evalua condiţiile în care astronauţii americani ar putea ajunge pe Lună şi dacă astrul nopţii ar trebui să fie neapărat o destinaţie pentru navetele mânuite de oameni. Raportul urmează să fie dat publicităţii în luna august.

Sursa :   Cotidianul
Comentarii (1)  
ion untaru
Marţi, 1 Septembrie 2009, ora 20:45

Toate materialele referitoare la studierea cosmosului, sunt foarte captivante.
Sunt sigur ca tarile cu potential de explorare a spatiului cosmic, se intereseaza si de fata nevazuta a lunii, despre care noua cititorilor nu ni se spune nimic. Aveti si materiale privind aceasta problema? Am auzit vorbindu-se si de un satelit de cristal care ar avea rolul de supraveghere a Pamântului...
Va multumesc foarte mult.

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online