evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Casa de la marginea pădurii  -  Furnizorul de vise  -  Limoniu  -  Nu vreau să fiu un erou !  -  Flida Flado  -  În căutarea zborului  -  Molecula Vieţii de Apoi  -  Feţele dragostei  -  Întunericul vieţii  -  Calul cruciatului  -  Cap de listă  -  Destin  -  Bodaproste  -  Dona  -  În umbra deasă a realităţii  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Unde dai şi unde crapă!  -  Creatorul  -  Trãind în cercul vostru strâmt, vã credeţi genii  -  Intoxicaţia. Investirea de novice  -  Luminile oraşului III  -  El cu durerile şi greşelile lor  -  O nouă zi  -  Avocatul celui care a vrut să mă omoare  -  Povestea trenului  -  Conştiinţa lui Uezen  -  Masa de duminică  -  Sindrom de plecare sau Povestiri dintr-o cârciumă de la marginea galaxiei  -  Satiră robotică  -  Visând cu ochiul deschis  -  Povestire  -  Viziune  -  Lacrimi de stea  -  Pendulul municipal. "La dolce vita"  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (I) Prinţul Canalelor  -  Je t'aime mélancolie  -  Meduza (III)  -  De profundis  -  Povestea gândacilor  -  Fluturi  -  Sentofagia  -  Vid imprevizibil  -  Omul - cu - sacul, Timpul şi... Eu !  -  Archeopterix  -  Meduza (V)  -  Cyborg story  -  Upgrade "Beyond 363000"  -  Spiritul este liber şi insurgent  -  Scrisoare din Hipercubul 13


Top 10 proiecte revoluţionare

Organele regenerabile, citirea min

News TeamPublicat Duminică, 9 August 2009, ora 10:06

      Cu toate că în fiecare zi sunt anunţate descoperiri din toate domeniile, puţine tehnologii sau idei au puterea de a modifica radical lumea. De la eradicarea foametei la tinereţea fără bătrâneţe şi la energia “verde” nelimitată, ideile care promit să revoluţioneze existenţa pământenilor au fost strânse într-un top de către LiveScience.com.

     

      Citirea minţii

     

      Dispozitivele de citire a minţii care desluşesc până şi cele mai ascunse gânduri ale unei persoane rămân deocamdată de domeniul Science Fiction-ului. Totuşi, aparatele de scanare a creierului au reuşit până în prezent să anticipeze deciziile pe care oamenii le-au luat în cadrul unor anumite experimente, ba chiar au descoperit că o persoană va face o greşeală cu treizeci de secunde înainte ca ea să se producă efectiv.

     

      De asemenea, cercetătorii pot stabili preferinţele oamenilor pentru unul dintre mai multe produse, bombardându-le creierii cu lumină aproape de infraroşu. Cu toate că tehnologia de citire a gândurilor se află abia la început, oamenii de ştiinţă şi experţii în drept s-au angajat deja în dezbateri aprinse privind intimitatea minţii umane.

     

      Ocolul Pământului în 90 de minute

     

      Unuia dintre personajele lui Jules Verne i-au luat 80 de zile să călătorească în jurul lumii, însă în secolul XXI oamenii se vor deplasa dintr-un capăt în celălalt al Terrei în puţin peste o oră. Statele Unite şi Brazilia lucrează la o aeronavă care se va ridica în văzduh cu ajutorul unei explozii laser şi va transporta pasageri sau marfă în jurul lumii. De asemenea, SUA şi Marea Britanie au în plan avioane spaţiale care vor decola şi ateriza ca avioanele convenţionale, însă vor atinge viteze nemaiîntâlnite şi vor ajunge pe orbită.

     

      Membre artificiale controlate cu mintea

     

      Veteranii de război şi persoanele cu disabilităţi vor beneficia în curând de mâini, braţe şi picioare artificiale care vor putea fi controlate la fel de uşor ca membrele naturale. Cele mai avansate proteze din prezent se folosesc de microprocesoare performante care anticipează mişcările indivizilor, însă membrele artificiale din generaţia următoare vor putea fi controlate cu mintea, mulţumită interfeţelor care vor face legătura între dispozitivele tehnologice şi semnalele cerebrale.

     

      Virtualul se suprapune cu realitatea

     

      Deşi lumea virtuală abundă în informaţii despre lumea reală, cele două universuri nu sunt conectate între ele în mod direct. Pentru a afla informaţii despre o anumită persoană sau despre un anumit produs, oamenii sunt nevoiţi să folosească calculatoare sau telefoane mobile, să deschidă un browser şi să introducă într-un motor de căutare termenii de care sunt interesaţi. Pentru a corecta acest inconvenient, cercetătorii de la MIT plănuiesc să proiecteze automat pe obiectele din lumea reală informaţii legate de ele culese din mediul online, cu ajutorul unui sistem alcătuit dintr-o telefon mobil conectat la Internet, o cameră video, un miniproiector şi un dispozitiv de citire a gesturilor. Astfel, când un utilizator va lua în mână o cutie de suc de pe raftul unui supermarket, sistemul va proiecta pe aceasta informaţii legate de conţinutul nutriţional al sucului şi comparaţii cu alte branduri similare. De asemenea, când va răsfoi o carte, pe ea vor apărea cele mai apreciate recenzii publicate pe Internet.

     

      Regenerarea organelor

     

      Transplanturile de organe sunt pe cale să devină istorie, în condiţiile în care oamenii de ştiinţă lucrează la metode pentru regenerarea şi înlocuirea organelor cu unele create de la zero în laborator. În 2006, cercetătorii britanici au creat primul ficat artificial, cu ajutorul celulelor stem prelevate din cordonul ombilical, iar recent s-a descoperit că inima are capacitatea de a se regenera, capacitate pe care oamenii de ştiinţă încearcă să o accelereze. De asemenea, cercetătorii australieni au reuşit să-i redea vederea unui pacient folosindu-se de celule stem extrase din ochii acestuia.

     

      Hrană pentru toată planeta

     

      Rezolvarea problemei foametei la nivel global reprezintă o sarcină foarte dificilă, având în vedere contextul politico-economic al diverselor regiuni. Cu toate astea, oamenii de ştiinţă au făcut paşi importanţi în direcţia protejării recoltelor din toată lumea. Soiuri noi de grâu, porumb şi orez sunt dezvoltate în permanenţă, avantajele acestora fiind recoltele mai bogate, precum rezistenţa în faţa schimbărilor de temperatură şi în faţa dăunătorilor. În plus, mii de tipuri de seminţe au fost adăpostite într-un depozit norvegian, constituit ca rezervă agricolă în cazul unui dezastru la scară mondială.

     

      Dispariţia gunoaielor

     

      Una dintre cele mai arzătoare dorinţe ale activiştilor de mediu este transformarea tuturor gunoaielor în materiale reutilizabile, iar cele mai proaspete tehnologii ar putea transforma acest deziderat în realitate. Astfel, penele de găină ar putea fi folosite pentru producerea de plastic biodegradabil, iar resturile de mâncare şi apele menajere au început deja să fie folosite drept combustibili. În plus, oceanele ar putea deveni groapa “verde” de gunoi a planetei, mulţumită unui nou tip de plastic biodegradabil, care se dizolvă ecologic în apa sărată.

     

      Controlul climatic global

     

      Până acum, controlul oamenilor de ştiinţă asupra naturii s-a rezumat în mare măsură la împiedicarea ploii să cadă în anumite zone geografice, cel mai mediatizat caz fiind eforturile chinezilor de a avea o Olimpiadă uscată. Planurile de viitor ale cercetătorilor sunt însă mult mai îndrăzneţe, un exemplu fiind împrăştierea unor particule de sulf în atmosferă, pentru răcirea planetei prin împiedicarea razelor solare să ajungă la suprafaţa ei. Un alt proiect este suplimentarea oceanelor cu fier pentru a spori numărul algelor devoratoare de bioxid de carbon. Chiar şi miliardarul Bill Gates are un plan de control climatic al Terrei: o flotă de vase special echipate pentru a amesteca apa caldă de la suprafaţa oceanelor cu cea rece din adâncuri, cu scopul diminuării intensităţii uraganelor.

     

      Îmblânzirea reacţiilor din interiorul Soarelui

     

      Soarele străluceşte de miliarde de ani cu ajutorul fuziunii nucleare, iar acum oamenii de ştiinţă vor să recreeze reacţiile de fuziune nucleară din jurul Terrei pentru a obţine o sursă nelimitată de energie. Astfel, laboratorul National Ignition Facility (NIF), înălţat în California, va testa eficienţa fuziunii nucleare petrecute în miezul Soarelui îndreptând 192 de raze laser gigantice înspre o paletă din celule de hidrogen, pentru a vedea dacă acest proces generează mai multă energie decât consumă.

     

      Decodificarea creierului

     

      Misterul creierului omenesc este bine ascuns printre miliardele sale de neuroni, însă cu toate astea oamenii de ştiinţă se străduiesc să-l afle, ba chiar au înregistrat unele succese în acest sens. Proiectul Blue Brain urmăreşte chiar construirea unui creier artificial în următorii zece ani. Creierul sintetic va putea fi folosit în principal pentru găsirea unor tratamente pentru diverse boli mintale, nefiind încă vorba de crearea unei inteligenţe artificiale, au explicat oamenii de ştiinţă implicaţi în proiectul Blue Brain.

     

Sursa :   Coridianul.ro
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online