evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
K  -  Taina norilor  -  Ghavany  -  Clocitorul Josh  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Dependent TV  -  Fie-mi apa uşoară !  -  Robotul  -  Colecţionarul  -  Meduza (X)  -  Drumul spre  -  Câmpul de luptă  -  A Doua Epocă Întunecată  -  În vizită la psihiatru  -  Sclipiri de Soare  -  Un singur trup, un singur suflet  -  Mamal - Despărţirea  -  Jurământul  -  Manifestul de aur al desăvârşirii  -  Piese de muzeu  -  Acolo sus, vulbul  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (II)  -  Fălci însângerate  -  Almateea  -  Intoxicaţia. Investirea de novice  -  Între două lumi  -  Cap de listă  -  Conştientizarea  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Fanfara municipală  -  Nu vreau să fiu un erou !  -  Vânzatorul  -  Depozit.02  -  Uitarea  -  Mimi, Momo şi Mumu  -  Aventurile Poetului Rătăcitor : (I) Prinţul Canalelor  -  Turnul de calcar  -  Proză absurdă  -  Elegie pentru Jeromed  -  Himera  -  Transplant de suflete...  -  Cojocul (Cujuh)  -  Paznicul grădinii de piatră  -  Fiii lui Rawser  -  Viziune  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Către a opta zi  -  Drum fără întoarcere  -  Ankirah  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"


ARCA lanseaza Helen - video

News TeamPublicat Duminică, 13 Septembrie 2009, ora 10:23

      O echipă privată de ingineri entuziaşti ar putea câştiga 20 de milioane de dolari dacă va ajunge prima pe Lună într-o competiţie cu alte 16 echipe internaţionale.
     
      Prima rachetă spaţială proiectată şi realizată în România va fi lansată în luna octombrie de pe Marea Neagră. Este unul dintre ultimele teste înainte de marele pas spre Lună proiectat de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), o asociaţie privată născută la Râmnicu Vâlcea. ARCA participă la competiţia Google Lunar X Prize, o provocare prin care 17 echipe din diverse ţări vor să arate că se poate ajunge pe Lună cu soluţii ingenioase mult mai ieftine decât proiectele NASA.
     
      Prima echipă care va reuşi să trimită pe Lună un vehicul în stare să străbată o jumătate de kilometru şi să transmită imagini şi sunete de pe satelitul natural al Pământului va fi premiată cu 20 de milioane de dolari.
     
      Data-limită pentru aselenizare este 31 decembrie 2012. Lansarea-test din octombrie nu are încă o dată precisă, depinzând de condiţiile meteo. Zborul din toamnă al primei rachete române în spaţiu, botezată Helen, va testa eficienţa unor soluţii legate de comunicare şi propulsare.
     
      Helen va fi lansată de la 14.000 de metri altitudine, înălţime până la care va ajunge cu un balon propulsat de pe Marea Neagră. “Este cel mai mare balon din lume”, spune Dumitru Popescu, preşedintele ARCA, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute pe 9 septembrie. Racheta măsoară peste 8 metri, iar imensul balon din cauciuc negru are o capacitate de 13 mii de metri cubi. Lansarea rachetei HAAS spre Lună se va face tot cu ajutorul balonului, pentru că în stratosferă densitatea aerului scade cu 95%, frecarea fiind eliminată. “De aceea racheta HAAS nici nu are forme aerodinamice. Dacă ar fi lansată de la sol, din cauza energiei consumate prin frecarea cu aerul n-ar face mai mult de 12 kilometri”, explică Bogdan Sburlea, project manager ARCA.
     
      O altă soluţie ingenioasă a românilor este combustibilul ecologic. Prin presiuni înalte, din apa oxigenată din rezervor se obţine un jet de vapori care propulsează racheta cu o viteză de 4.000 km/h. “Teoretic, ar putea exista aplicaţii şi pentru transportul terestru ecologic”, crede Dumitru Popescu. Odată ajuns pe Lună, minivehiculul dotat cu 3 camere video va transmite prin satelit peisaje lunare, dar va trebui să străbată şi jumătate de kilometru. În timp ce alte echipe preferă roverele lunare, românii vor trimite o minge cu un diametru de 70 cm care va face un salt de 500 de metri folosind acelaşi principiu de propulsie.
     
      Dumitru Haşegan, directorul Institutului de Studii Spaţiale de la Măgurele, spune că a aflat de curând despre proiect. Nu doreşte să anticipeze şansele românilor de a ajunge pe Lună, însă crede că “e vorba într-adevăr despre un proiect interesant, care ar putea avea un viitor”. Succesul echipei ARCA depinde însă şi de sponsorizările private. Pentru a atrage atenţia, grupul de cosmonautică a început o promovare mediatică agresivă. De exemplu, fostul manager al Yahoo! pentru România Bobby Voicu şi muzicianul Florin Grozea susţin ARCA în clipuri postate pe site-ul oficial arcaspace.ro. Echipa ARCA n-a vrut să dezvăluie costurile întregului proiect, însă a dat de înţeles că acestea ar depăşi 10 milioane de dolari.
     
     
     
     

Sursa :   Cotidianul
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online