evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Somnul  -  În căutarea lacrimilor pierdute  -  Panica  -  Vânzatorul  -  Caseta pirografiată  -  Proză scurtă  -  Povestea (?) Pensionarului Incredul  -  Între două lumi  -  Jocul libertăţii  -  Hora Ielelor, Pensiune II  -  Gol  -  Cerc la persoana întâi  -  Brăduţul  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Improvizaţie (teatru burlesc)  -  Depozit.03  -  Luminile oraşului XXXII  -  În noapte  -  Dansând pe sârmă  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Turnul de calcar  -  Muza  -  Jocul Zeilor (II)  -  Taina leului  -  Timpuri Noi  -  Praf minune (II)  -  Descoperirea  -  Luminile oraşului II  -  Taxi  -  Copilul gheţii  -  Detenţie  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Cunoaştere  -  Călătorie în spaţiu-timp  -  Mr. Loverman  -  Jocul  -  Dispariţia  -  Halta părăsită  -  Sedrina  -  Interferenţe  -  Drumul spre (II)  -  Jocul Zeilor (V)  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Jocul  -  Evadare din Paradis  -  Omul apropiat  -  Gânduri  -  Poveste de mahala IV : A înnebunit lupul!  -  Vizita  -  Mergem acasă


NASA: Există apă pe Lună

News TeamPublicat Duminică, 27 Septembrie 2009, ora 12:51

      Cel puţin un litru de apă se poate găsi la fiecare tonă de sol al Lunii, susţin cercetătorii, pe baza informaţiilor provenite de la modulul de explorare lună Chandrayan-1 al Indiei. Datele au fost confirmate de NASA, în cursul zilei de ieri, astfel că, la prima sa misiune spaţială, India face o descoperire majoră.
     
      Prezenţa apei pe Lună deschide calea instalării, în 20 de ani (apreciază The Times), a unor baze de explorare cu echipaj uman. Dintr-o sursă permanentă de apă, astronauţii ar putea să bea, să cultive plante, să extragă oxigenul pentru respiraţie, iar hidrogenul să-l folosească drept combustibil.
     
      Această substanţă, fără de care nu există viaţă, se află la suprafaţa satelitului natural al Pământului, în cantităţi suficiente şi relativ uşor de extras. Această ipoteză a indienilor se bazează pe datele culese de la un dipozitiv de cartografiere a substanţelor minerale de pe Lună (Moon Mineralogy Mapper, prescurtat 3M), furnizat de NASA.
     
      Aparatul a apreciat existenţa apei în funcţie de radiaţiile electromagnetice emise de diferite minerale. În câteva luni, două module de explorare lansate de NASA ar putea confirma descoperirea indienilor, fiind echipate cu acelaşi 3M.
     
     
      Americanii obţin noi probe că ar fi apă pe Marte
     
      În acelaşi timp cu anunţul indienilor, sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a NASA le-a oferit americanilor dovezi că există gheaţă pe Marte foarte aproape de suprafaţă. Pe lângă gheţurile de la cei doi poli ai planetei, straturi de gheaţă s-ar afla şi în cratere situate la jumătatea distanţei dintre ecuator şi polul nord, a anunţat NASA.
     
      "O altă descoperire surprinzătoare este faptul că gheaţa găsită pe fundul acestor cratere, apărute în urma recentelor coliziuni cu meteoriţi , are o puritate foarte mare", a declarat cercetătorul Shane Byrne de la Univeristatea din Arizona, citat de AFP. El a explicat că, până acum, se credea că în aceste zone gheaţa este amestecată cel puţin în proporţie de 50% cu fragmente de roci. Puritatea gheţii observate de MRO ar ajunge până la 99%.
     

Sursa :   Gândul.info
Comentarii (2)  
vali d
Marţi, 24 Noiembrie 2009, ora 20:23

pai pentru anumite forme s-au gasit tratamente, unele mai eficiente altele mai putin eficiente. problema e mult mai complexa si include si modul de viata al fiecaruia, nu doctorul e de vina neaparat.

klaudia
Marţi, 17 Noiembrie 2009, ora 12:43

e bine ca omenirea a evoluat atat de mult ,dar de ce nu se gaseste un leac si pentru cancer?

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online