evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Recurent  -  Luminile oraşului XI  -  Îngerul cenuşiu - Angela  -  Dimineaţă târzie  -  Tânăr si încă nescris  -  Outland  -  Scrisoarea  -  Meduza (X)  -  Darul divin  -  Lumea de sus  -  Revederea de 20 de ani  -  Câmpul de luptă  -  Luminile oraşului XXII  -  A şaptea faţă a tăcerii  -  BO  -  Luminile oraşului XXVI  -  O dimineaţă perfectă  -  Sete  -  Nouăsprezece zile (I)  -  Engel  -  Praf minune (III)  -  Nu este prima dată  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Planeta Fantomă  -  Aseară...  -  Penato e căutat de prieteni  -  Sunet pentru suflet  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Strada castelului : Câte lumi  -  Simbioza  -  Gânduri  -  Jurământul  -  Melodia care nu se aude  -  Lunga vară  -  ROV-27  -  Canicula  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Corabia nebunilor  -  Camera de la capătul holului  -  Schimbare de management  -  Drum bun  -  Meduza (XII)  -  Decablat  -  Alfa şi Omega  -  Jocul Zeilor (II)  -  Povestea gândacilor  -  Avatarul  -  Marea Neagră. Iulie  -  Café du Marcel  -  Visând cu ochiul deschis


BD - Imaginaţia penultimei generaţii

News TeamPublicat Marţi, 2 Noiembrie 2004, ora 22:20

      Cei mai multi tineri de azi au crescut tragind cu ochiul la benzile desenate. Fie ca era vorba despre revistele frantuzesti "PIF" si "Rahan" ori de ultima pagina a "Cutezatorilor" cu aventuri patriotice din lumea unui nazism BD, toti ne-am tocit degetele pe aceleasi reviste care pe atunci erau rezervate copiilor. Este un loc comun sa legi o buna parte din succesele cinematografice ale ultimului sfert de secol de publicatiile BD din Statele Unite. Omul Paianjen, Batman, Superman, Hulk au fost mai intii personaje concepute pentru hirtia de ziar. Portia de imaginatie si libertate pastrata in jocurile pe calculator pentru adolescentii de azi era cu citeva decenii in urma dezvaluita adolescentilor in benzile desenate. Adolescentii de atunci sint oamenii maturi de astazi.

     

      Abia de citiva ani, la noi, benzile desenate se adreseaza adultilor. Este adevarat ca desenele animate ale lui Gopo saltau banda desenata romaneasca in liga adulta. Gopo s-a stins din viata acum 14 ani, pe 29 octombrie. Dupa el, banda desenata romaneasca a evoluat timid, momentele de vizibilitate maxima fiind determinate de eforturi personale facute de graficieni cunoscuti din Romania.

      In august 1996, era lansat "Magazin AH, BD", o publicatie care facea timid trecerea dinspre caricatura (altfel redutabila) spre benzi desenate. Dupa numarul 2 dedicat benzii desenate fantastice, aparut in decembrie 1996, magazinul lua o lunga pauza, pina in 1999, cind putea sa fie rasfoit numarul 3. Pina anul acesta, aparusera 15 numere din "Magazin BD", fiecare editie venind cu importante colaborari, de la trecerea in revista a BD-ului vestic la eseuri de Umberto Eco.

     

      Hardcomics ori BD 100%

     

      Din 2001, publicul benzilor desenate din Romania regasea intre copertele unei serii noi un gen in care incepeau sa se implice tineri cu formatie de artisti plastici. Hardcomics nr. 1 este "Aaargh!!!" de Roman Tolici. Desenele lui Tolici faceau din acest prim numar al colectiei Hardcomics un album de banda desenata, reusind sa surprinda prin folosirea doar a mijloacelor de realizare a acesteia. Tolici era deja, la acea data, un tinar artist plastic destul de cunoscut in Romania.

      Hardcomics 2 este facuta de Matei Branea intr-o editie care a ajuns sa apara tot mai des in discutiile despre manifestarile culturii underground. Cei mai multi il cunosc fara sa isi dea seama de acest lucru, el fiind cel care realizeaza animatia emisiunii "Marca inregistrata". Cartea sa, "Omulan", urmareste aventurile comice si mai ales cotidiene ale personajului cu acelasi nume. Omulan-ul lui Branea are o Omulana si prieteni ciudati, printre care un jamaican fumator.

      Momentul special al seriei este Hardcomics 3, lansat saptamina trecuta. De data aceasta, 26 de autori (printre care si invitati din strainatate ) au reusit o mica galerie de arta buna de pus in biblioteca. Cel mai important este faptul ca, un gen prea putin luat in serios la nivelul publicului din Romania, incepe sa arate tot mai bine, devenind un mijloc de expresie bine definit.

      Trecind cu privirea peste Omulan-ul lui Branea, Zina lui Panaitescu, familiile inventate de Micleusanu, Magicianul lui Stroe sau Capitanul Sex desenat de Tolici si peste compozitiile innegrite de alt artist plastic, Gili Mocanu, sub titlul "Totul e bine", ai senzatia ca ai intrat in posesia unei expozitii acide la purtator.

     

      Arta sau ce?

     

      Demersul tinerilor care publica reviste de benzi desenate pe cheltuiala lor, si fara beneficii financiare deocamdata, arata ca arta plastica de azi functioneaza foarte bine si la nivelul dezinhibat al unor mijloace de expresie asociate de obicei cu societatea de consum. Proiectele unuia dintre cei mai cunoscuti artisti plastici contemporani de la noi, Dan Perjovschi, nu au fost niciodata confundate cu BD-ul.

      "Am expozitie saptaminal, in revista in care fac grafica", spunea la un moment dat Perjovschi. Arta lui este bine fixata in realitatea cotidiana. Tinerii despre care vorbeam mai sus acopera fara dificultate genuri diferite: de la comentariul social la sarje agresive in fantasmele comunitatii, de la desenul manga la aluzii patetice ingenue.

     

Sursa :   Evenimentul Zilei (Cosmin Tupa)
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online