evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Masa de duminică  -  Halucinaţie  -  Proză scurtă  -  Drumul care nu se vede  -  Concurenţă neleală  -  Fata morgana  -  Meduza (V)  -  Vatmanul - Reacţiile, Epilog  -  Cerşetorul  -  Luminile oraşului 2 (III)  -  Ignis  -  Lunga vară  -  Big Bang Boo  -  Jocul  -  Visul  -  Povestea unui suflet  -  Tolaie  -  Lumea de sus  -  Ceaţa  -  Gender X  -  Călătoria  -  Stiinta si tehnica  -  ªarpele de aramă (I)  -  Elixirul vieţii  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Zodia de apă - Niagara poetry  -  Tocăniţa de ciuperci  -  Melcul  -  Turnul de calcar  -  Sharia (fragment)  -  Tarsius  -  Vikingul  -  Strada inocenţilor  -  De acum şi până-n noapte  -  Luminile oraşului IV  -  Norma  -  Marea Neagră. Iulie  -  Aniversarea  -  Dialog cu Ion Luca Caragiale  -  Fata mării, Poliana  -  Fluturi  -  Vinerea Rozinelor Timpurii  -  Luminile oraşului XXXIII  -  Iubirea de pe Venus  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  Casa galbenă  -  Uchin (fragment)  -  Pastel  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  Cincizeci


NASA recunoaște existența planetei X

Numerosi cercetatori, inclusiv ai prestigioasei agentii spatiale americane, confirma pericolul reprezentat de Nemesis, alias Nibiru, alias Planeta X * Sunt nume diferite ale aceluiasi obiect ceresc, aflat la orginea Apocalipsei

News TeamPublicat Duminică, 14 Martie 2010, ora 11:13

      Un urias obiect intunecat ar putea sta la panda in apropierea sistemului nostru solar, aruncand din cand in cand cu comete in directia Terrei. Supranumit “Nemesis” sau “Steaua Intunecata”, acest obiect nedetectat ar putea fi o stea pitica, rosie sau bruna, dar la fel de bine ar putea fi vorba de o prezenta mult mai periculoasa, avand de cateva ori masa lui Jupiter.

     

      Disparitia vietii pe Pamant ar face parte dintr-un ciclu

     

      De ce se gandesc oamenii de stiinta ca s-ar putea ascunde ceva la marginea sistemului nostru solar? La origini, Nemesis a fost numele sugerat pentru a explica un ciclu de extinctie in masa pe Pamant, explica space.com. Paleontologii David Raup si Jack Sepkoski sustin ca, in ultimii 250 de milioane de ani, viata de pe pamant s-a confruntat cu disparitia totala, intr-un ciclu care se repeta la 26 de milioane de ani.

     

      Astronomii au sugerat drept cauze pentru aceste catastrofe impactul cu comete. Sistemul nostru solar este inconjurat de o serie de corpuri inghetate numite Norul lui Oort. Este vorba de un nor de comete, despre care se crede că există la o distanţă de aproape un an lumina fata de Soare. Această distanţă localizează norul la aproape un sfert din distanţa pana la Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare. Exteriorul norului Oort defineşte limita sistemul nostru solar. El poartă numele astronomului olandez Jan Hendrick Oort (28 aprilie 1900- 5 noiembrie 1992).În 1950, Jan Oort a ajuns la concluzia ca locul de origine al cometelor este un vast nor (care în prezent îi poarta numele, Norul lui Oort), aflat la o distanta de 50.000 unitati astronomice fata de Soare, practic la granita gravitationala a întregului Sistem solar.

     

      Suntem “scuipati” cu comete

     

      Daca Soarele nostru a facut parte dintr-un sistem binar în care două stele conectate gravitational orbitau in jurul unui centru comun de masa, aceasta interactiune ar putea perturba Norul lui Oort, trimitand, în mod periodic, comete catre Pamant. Impactul cu un asteroid este deja considerat cauza disparitiei dinozaurilor, in urma cu 65 de milioane de ani, dar impactul cu comete poate fi la fel de distrugator. O cometa poate fi, de asemenea, cauza fenomenului Tunguska, din 1908. O explozie de 1000 de ori mai puternica decat cea a bombei aruncate la Hiroshima a facut, la vremea respectiva, una cu pamantul peste 80 de milioane de copaci, pe o suprafata de peste 1300 de kilometri patrati. Chiar daca in momentul de fata nu exista un consens privind ciclicitatea disparitiei vietii de pe Pamant, raman alte motive serioase pentru a pune in discutie prezenta intunecata din apropierea Soarelui. Vezi si cristiannegureanu.blogspot.com.

     

      Planeta care nu are ce cauta acolo unde este

     

      O planeta pitica recent descoperita, numita Sedna, are o orbita neobisnuit de lunga in jurul Soarelui. Planeta pitica este definita de Uniunea Astronomica Internationala drept un obiect care orbitează în jurul Soarelui, are o masa suficienta astfel incat forţa gravitaţională să îi confere o formă aproximativ sferică, nu a "curăţat" spaţiul cosmic din vecinatatea orbitei sale, si nu este satelitul unei planete. Aceasta definitie este cea care a retrogradat Pluto de la statutul de planeta la cel de planeta deoarece nu a curaţat vecinatatea orbitei sale (Centura Kuiper).

      Planeta pitica Sedna este unul dintre cele mai indepartate obiecte observate vreodata, cu o orbita intre 76 si 975 UA (Unitati Astronomice, 1UA = distanta de la Pamant la Soarem n.red.). Orbita planetei este estimata sa dureze intre 10,5 si 12000 de ani. Cel care a decoperit-o, Mike Brown, de la Caltech, spune: “Sedna nu ar trebui sa se afle acolo. Practic, nu ajunge niciodata suficient de aproape de Soare pentru a fi afectata de el, dar nici suficient de departe pentru a fi influentata de alte stele”. Probabil un obiect masiv, care nu se vede, este raspunzator pentru orbita absolut ciudata a planetei. “Observatiile mele s-au concentrat de regula asupra unor obiecte aflate mai aproape si, prin urmare, care se deplaseaza mai rapid. Un obiect ca Nemesis, aflat la o distanta atat de mare si care se misca atat de incet este foarte greu detectabil”, spune Brown.

     

      Alte dovezi ca Nemesis exista

     

      John Mattese, profesor emerit de fizica la Universitatea din Louisiana, este si el de parere ca Nemesis exista, dar din alte motive. Cometele din sistemul nostru solar par sa provina din aceeasi regiune a Norului lui Oort, iar Mattese crede ca numai un obiect urias aflat in vecinatatea Soarelui poate provoca perturbarea Norului si aruncarea cometelor in directia Pamantului. Calculele sale arata ca Nemesis este de 3-5 ori mai mare decat Jupiter, in timp ce alti cercetatori considera ca Nemesis poate fi chiar si de 13 ori mai mare decat Jupiter, calitate necesara pentru a fi catalogata drept o planeta pitica bruna.

      Cel mai nou telescop folosit de NASA, Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) ar putea sa raspunda o data pentru totdeauna la intrebarile legate de Nemesis. WISE supravegheaza universul nostru in spectrul infrarosu. Ca si telescopul spatial Spitzer, WISE cauta caldura. Diferenta consta in aceea ca WISE poate acoperi un camp mult mai mare, putand scana o portiune de cer mai intinsa. WISE a inceput scanarea cerului pe 14 ianuarie iar NASA a publicat recent primele imagini ale misiunii, care urmareste realizarea unei harti complete a cerului pana in octombrie. O parte a misiunii WISE este insa cea de a descoperi planete pitice brune.

     

      Supertelescopul NASA va avea certitudini cand va fi prea tarziu

     

      Cercetatorul NASA Davy Kirkpatrick este si el de parere ca Nemesis ar putea fi mult mai aproape decat se credea initial. In opinia sa, descrierea lui Mattese privind dimensiunile planetei este cea mai plauzibila. “Cred ca posibilitatea ca Soarele sa adaposteasca un de alta natura nu poate fi catalogata drept o idee nebuneasca”. Un raspuns mai exact privind intrebarile legate de Nemesis va putea fi dat de telescopul WISE dupa ce va reusi sa scaneze cerul de doua ori, pentru a putea genera imaginile care, prin comparatie, vor permite detectarea obiectelor aflate in afara sistemului nostru solar. Acest lucru va fi posibil de-abia la mijlocul anului 2013, sustin cercetatorii NASA. Cand deja poate ca e mult prea tarziu.

     

Sursa :   agentia.org
Comentarii (3)  
dc
Miercuri, 18 August 2010, ora 11:09

sunt multe inadvertente in articol, traducerea se pare lasa mult de dorit...incolo foarte interesant articol

Ecaterina Taralunga
Duminică, 25 Aprilie 2010, ora 00:27

Nu vorbim despre una dintre stelele duble din Sirius, nu?. A doua din steaua dubla a fost descoperita doar dupa perturbarea orbitei primeia. Dintotdeauna pamantenii au considerat ca aceasta miscare influenteaza viata pe pamant, iar linia sinusoidala si impletita a celor doua stele a dat mitul sarpelui (al dragonului de apa), legat de maree, furtuni magnetice, eruptii vulcanice, mai tarziu simbolul lantului ADN. Civilizatia maya, care avea 13 calendare, calculase exact ciclicitatea timpului planetar legat de influenta lui Sirius asupra pamantului si datasera momentul disparitiei acestui ciclu. Ei, pentru civilizatia lor a fost adevarat, pentru cea planetara inca nu...

ionut caragea
Luni, 15 Martie 2010, ora 19:02

Despre aceasta planeta a inceput sa se vorbeasca din ce in ce mai mult. Unii spun ca The Destroyer poate fi oprita numai prin interventia unei ate rase, cu care suntem deja in contact. Schimbarile climaterice cica s-ar datora de fapt apropierii acestei planete... Sunt multe secrete la care nu avem acces pentru ca sa nu panicam, Mi-ar placea o continuare cu articole pe aceasta tema... Felicitari Marian pentru abordarea subiectului

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online