evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Mămica şi El Diablo  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Conştiinţa împăcată  -  Casa nebunilor  -  În noapte  -  Boaba de spumă  -  Legendele Căutării (II)  -  Întreg  -  Masa de duminică  -  Cojocul (Cujuh)  -  Povestire  -  Lumină dublă  -  Parte din mintea ta  -  Oglinda îngerilor  -  Fata morgana  -  Icoana  -  K  -  Toate filmele româneşti au un final trist  -  Un moment nou sau Cădere în cap spre cerul liber  -  Creatorul  -  Ea, eu şi ei  -  Dependent TV  -  Canicula  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (V)  -  Ceaţa  -  Meduza (XI)  -  Umbra  -  Casa libertăţii  -  Cu preţul morţii  -  Antarctic City  -  Sinucigaş plătit  -  Aura urii  -  Luminile oraşului XXXII  -  Kamikaze  -  Resacul Timpului  -  Lacrimi de stea  -  Australia, ca o felie de pâine  -  Luminile oraşului VIII  -  Amintiri trecute şi viitoare  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Extratereştrii alienaţi  -  Plastic  -  Uchin (fragment)  -  Vatmanul - Anton şi Marcel  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Detenţie  -  Luminile oraşului XVII  -  Străinul  -  Pânza de păianjen  -  Peştera II


Spune-mi ce ADN ai, ca să-ţi spun de unde vii

News TeamPublicat Duminică, 22 Mai 2005, ora 10:07

      Antropologul american Spencer Wells a pus bazele unui amplu proiect prin care isi propune sa afle amanunte privind aparitia si evolutia speciei umane, raspunsul la intrebarea "cine sintem si de unde venim", ca sa stim incotro vom merge. Aflat la Londra, unde a prezentat in premiera "The Genographic Project", Wells a oferit un interviu in exclusivitate "Cotidianului".

     

      In lucrarea dumneavoastra, "The Journey of Man", ati afirmat ca sintem descendenti din Adam. Iar acest Adam a fost african

      Da, am ajuns la aceasta concluzie. Au existat numeroase teorii cu privire la aceasta origine a omului. De la Herodot, care remarcase diferentele dintre alte rase si greci, pina in secolul al XVIII-lea, la Eneas. Chiar si in Biblie exista scrieri cu privire la aceste diferente. Exista cinci mari rase sau specii umane, clasificate in europeni, americani, asiatici s.a.m.d., dar intrebarea care se pune este: cit de apropiate sint aceste specii intre ele? Sau sint intr-adevar distincte? Impartim un stramos comun sau am inceput sa ne divizam cu milioane de ani in urma? Nu am reusit sa ne dam seama de asemenea apropieri decit de curind, cind au inceput studiile ADN-ului.

     

      Ofera ADN-ul raspunsuri la atitea intrebari?

      O mostra de ADN ne spune foarte multe despre trecutul indepartat si despre originile omului. Astfel, in anii "60-"70, datorita profesorului Henson, au aparut primele rezultate care au confirmat faptul ca originile omului pornesc din Africa, iar acestea sint mai recente decit ne-am fi asteptat. In urma unor cercetari pe care le-am intreprins in 1987 si, apoi, in 1991, am ajuns la concluzia ca, in esenta, cu totii avem stramosi care isi au originile in Africa. Fiecare mostra de ADN pe care am studiat-o de atunci ne-a dus catre aceleasi concluzii. Iar daca o simpla mostra are o poveste atit de vasta, inseamna ca putem recrea trecutul indepartat cu ajutorul mai multor asemenea probe.

      Omul a aparut in urma cu 60.000 de ani in Africa

     

      In ce perioada se poate spune ca a aparut omul in Africa?

      In urma unor cercetari intreprinse la sfirsitul anului 2000, am ajuns la concluzia ca oamenii ar fi aparut acum 60.000 de ani, in acea zona. Asta ne spune ca oricare dintre noi avem stramosi care provin din Africa. Primului om ii putem spune oricum: Larry, George sau Adam. Insa din acest om care a aparut acum 60.000 de ani ne tragem cu totii.

     

      Daca avem un stramos comun, ce ne face sa aratam atit de diferiti?

      La aceasta intrebare nu s-a gasit inca un raspuns oficial si bine documentat. De fapt, asta incercam sa aflam cu acest nou proiect pe care il initiem cu ajutorul "National Geographic", IBM si Waitt Family Foundation. Daca ne-am imprastiat prin lume pornind din Africa acum 60.000 de ani, cum am ajuns la situatia de azi? Exista ipoteze care ne duc la concluzia conform careia influentele climatice si geografice au constituit un factor important in schimbarile care au dus la aceasta diferentiere. Mai exista si probabilitatea ca eventualele combinatii intre rasele nou-create sa fi dus la aceste modificari. In Europa au existat anumite criterii de selectie, diferite de cele din Asia sau Africa, de exemplu. Dar aceasta este numai o teorie. Diferentele despre care vorbim au aparut cel mai probabil acum 30.000 de ani.

     

      "Proiectul Genografic" este cel mai mare din lume

     

      Sa vorbim despre "Proiectul Genografic" pe care l-ati initiat la scara globala.

      Este vorba despre cel mai mare proiect de acest gen din lume. Durata sa se intinde pe parcursul a cinci ani de cercetare, la capatul carora vom avea mult mai multe date despre originea omului, felul in care acesta s-a dezvoltat, a migrat si a populat intreaga planeta. Vom intelege legaturile si diferentele dintre rasele umane.

     

      La ce se rezuma, practic, acest experiment?

      Avem zece laboratoare localizate pe toate continentele. Incercam sa obtinem peste 100.000 de mostre ADN de la populatiile indigene din toata lumea. Cu ajutorul specialistilor de la IBM, care ne-au pus la dispozitie logistica, si cu fondurile obtinute prin Fundatia "Waitt Family" vom analiza aceste probe si vom gasi radacinile genetice ale omului modern. Practic, ii putem spune oricui este dispus sa afle ce stramosi are si din ce regiuni se trage, mergind pina in urma cu zeci de mii de ani. Vom umple golurile din cunostintele pe care le avem asupra istoriei omenirii. La final, vom avea cea mai mare baza de date, cea mai mare colectie de informatie genetica a oamenilor.

     

      "Vom include si Romania in acest proiect"

     

      Cum va decurge acest "Proiect Genografic"?

      Momentan, am format un cartier general la birourile National Geographic Washington DC. Voi face calatorii permanent si ma voi intilni cu specialistii IBM care vor lucra in cele zece laboratoare. Ii voi ajuta la aceste analize si vom colabora permanent. De asemenea, voi incerca sa merg pe teren cit mai des posibil. Probabil ca voi ajunge si in Romania, mai ales ca stiu ca aveti o istorie interesanta in acea parte a Europei. Vom include aceasta tara in proiectul nostru, stiut fiind faptul ca primele populatii migratoare au patruns din vestul Asiei, populind tarile europene, culminind, de exemplu, cu Spania si Anglia, trecind, deci, si prin Romania. Sint sigur ca vom colabora cu oameni de stiinta romani, prin centrele noastre din Franta si Marea Britanie.

     

      Care este costul acestui proiect si cum veti obtine finantarile?

      Am estimat ca in cei cinci ani costul proiectului va ajunge la aproximativ 40 de milioane de dolari americani. O parte dintre acesti bani provin din finantarile obtinute de la Waitt Family Foundation, din diverse donatii si din kit-urile pentru mostrele ADN pe care le vom pune in vinzare. Practic, oricine isi poate pune la dispozitie propriul ADN, achizitionind acest kit care ii permite sa participe la proiectul nostru. Va afla astfel de unde provin stramosii sai si va avea acces la aceste rezultate ale analizei ADN pe site-ul "National Geographic", unde i se va deschide un cont special, protejat de o parola. Proba prelevata - sub forma de saliva - nu va fi folosita decit in scopurile acestui proiect, fireste.

     

      Rezultatele vor aparea intr-un documentar

     

      La sfirsit, banuiesc ca vor exista o serie de documentare difuzate de National Geographic Channel, in care veti informa publicul cu privire la rezultatele acestui proiect.

      Fireste ca vor exista asemenea filme documentare. La debutul acestui proiect au inceput si filmarile. In final, sper ca vom aduna date suficiente pentru a afla impreuna lucruri noi privind istoria speciei umane, originea, itinerarul migratiilor si diferentele aparute intre oameni. Vom ajuta si la impiedicarea pierderii identitatii culturale a populatiilor indigene. Nu in ultimul rind, vom ajuta oamenii sa inteleaga faptul ca avem cu totii un stramos comun si ca, astfel, ne inrudim.

     

      Spencer Wells, student la 16 ani

     

      Directorul "Proiectului Genografic" s-a nascut acum 36 de ani, in Statele Unite. La 16 ani s-a inscris la Universitatea din Texas, absolvita trei ani mai tirziu. Si-a continuat studiile cu un doctorat la aceeasi universitate, sub indrumarea celebrului genetician Richard Lewontin. Din 1994 a inceput sa lucreze la Facultatea de Medicina a Universitatii Stanford, impreuna cu Dr. Luca Cavalli-Sforza, considerat "parintele geneticii antropologice". Spencer Wells a fost numit director al Population Genetics Research Group, in cadrul Universitatii Oxford. Din anul 2001, a luat hotarirea de a-si face publice cercetarile, prin intermediul cartilor si al documentarelor TV. Astfel, lucrarea "The Journey of Man: A Genetic Odyssey" a fost un best-seller distins cu mai multe premii. Documentarul realizat a fost difuzat de National Geographic Channel (inclusiv in Romania).

     

      Scris si prezentat de Wells, filmul a aratat traseele migratiilor popoarelor, expeditiile din 2001-2002 pentru colectarea mostrelor ADN, respectiv bazele "Proiectului Genografic". "The Search of Adam" este un documentar produs pentru National Geographic Channel, in care prezinta noul sau proiect, cel mai mare experiment de acest gen din lume. Spencer Wells este casatorit si are doi copii.

     

Sursa :   Cotidianul
Comentarii (1)  
bogdan niku
Sâmbătă, 3 Februarie 2007, ora 10:51

sunt nascut in 20 11 1979 barbat zodia scorpion si cam gata

Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online