"Povestitorii de pe strada Domneasca"

« înapoi la articol


ANGELA BACIU si… invitatii sai

"Povestitorii de pe strada Domneasca"

News TeamPublicat Duminică, 11 Octombrie 2009, ora 09:57

      Acum cateva zile a avut loc pe terasa artistilor Teatrului “Fani Tardini” din Galati (Romania) un excelent eveniment cultural intitulat “Povestitorii de pe strada Domneasca”.
     
      Actiunea a fost organizata la initiativa colegei noastre poeta si publicista ANGELA BACIU impreuna cu Casa de Cultura a Sindicatelor Galati si Teatrul Dramatic “Fani Tardini” sub egida proiectului deja cunoscut “Atelierele de lectura ale poetei Angela Baciu”.
     
      Intalnirea artistilor a avut loc in fapt de seara, intr-o atmosfera minunata, la lumina lumanarilor, mese de brad si bancute de lemn, intr-un décor romantic in vecinatatea teatrului, inconjurati de miros de flori de toamna, un cer instelat si …pe acorduri de café concert…Oameni de cultura din Galati au raspuns chemarii de a oferi urbei galatene o seara de poezie si muzica, in fata unui ceai sau a unei cafele fierbinti in aburi de amintiri si povesti…
     
      Aflandu-ne in aer liber, chiar pe terasa de pe Domneasca, oameni ce se plimbau in ceas de seara, se opreau unii pentru o clipa, altii curiosi intrau pe terasa si se asezau in fata unei cafele uimiti poate, ca in aceste vremuri de criza, mai pot avea loc asemenea intamplari de suflet. S-au evocat personalitati de marca ale culturii romanesti si internationale, prin diferite intamplari, amintiri, din toate domeniile culturale.
     
      Directorul teatrului “Fani Tardini” actorul Vlad VASILIU a inceput cu un cuvant de “bun venit tuturor” si a recitat memorabil din creatia a trei poete galatene: Angela BACIU, Cezarina ADAMESCU si Dana POTORAC.
     
      Initiatoarea, dar si moderatoarea acelei seri a fost Angela BACIU, care a invitat la microfon fiecare invitat, prezentandu-l si la sfarsitul fiecarei lecturi inmanand cate o Diploma de “povestitor”, idee salutata de altfel, de toti invitatii.
     
      Pe rand, pe fundalul unei muzici divine au incantat auditoriul cu poezii, eseuri, intamplari, evocari Dana VLAD – redactor de emisiuni culturale, poeta Vali CRACIUN (care a venit insotita de cei doi minunati copii), poeta si traducatoarea Simona FROSIN, poeta Speranta MIRON, poetele Dana POTORAC si Diana MANAILA MARANDICI, poeta si publicista Cezarina ADAMESCU.
      Mai tarziu si-a facut aparitia si poetul Corneliu ANTONIU – presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Galati, cat si colegi din presa scrisa, radio-tv.,dialogand in permanenta cu ziaristul Claudiu PAMUC care a si fost gazda acestui eveniment de neuitat.
     
      In continuare Angela BACIU a facut un impresionabil apel sa ne respectam valorile, a transmis un calduros salut din partea Bibliotecii “V.A.Urechea”- in special din partea minunatului om de cultura si prieten al scriitorilor d-ul Ilie ZANFIR, care militeaza in permanenta prin proiectele Domniei Sale pentru dezvoltarea culturii, prieteniei si indemnul catre lectura, Dana Carmen VLAD a evocat personalitatea marelui actor Stefan IORDACHE – fiindca in aceasta toamna s-a implinit un an de cand a plecat la ingeri, in acelasi context spiritual a continuat iar Angela BACIU si a evocat si Domnia Sa alte personalitati universale ce trebuiesc cunoscute in special de tinerii de astazi: marele poete: Nora IUGA, Nina CASSIAN, Ana BLANDIANA, a amintit si de criticul Radu G.TEPOSU si despre cartile sale implinindu-se tot in aceasta toamna…10 ani de la disparitia sa.
     
      Au fost citite si texte din poetii Mihail GALATANU, Florina ZAHARIA, Mihaela GALU.
      O seara de toamna incantatoare, intrerupta doar din cand in cand de acordurile melodiei cantate de fanfara “BARCA PE VALURI” din orologiul orasului care puncta ora exacta.
     

© Copyright News Team

Articol preluat din Arhiva SFera Online [www.sferaonline.ro].
SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2014 Arhiva SFera Online