Apariţie editorială: Snowdon King (Ionuţ Caragea) - "Uezen şi alte povestiri"

« înapoi la articol


Snowdon King (Ionuţ Caragea) - "Uezen şi alte povestiri", editura Fides - Iaşi 2010

News TeamPublicat Duminică, 6 Iunie 2010, ora 11:50

       Ionuţ Caragea (sub pseudonimul Snowdon King) şi Editura Fides anunţă apariţia volumului de ficţiune intitulat "Uezen şi alte povestiri". Cartea conţine nuvela "Uezen" şi 15 povestiri, dintre care 5 sunt premiate la ediţiile din 2007, 2008 şi 2009 ale concursului naţional de proză scurtă, Helion din Timişoara.

     

      Cuvântul înainte este semnat de Ovidiu Bufnilă. Ilustraţiile din interiorul volumului şi coperta a patra aparţin artistului Janos Miklos. Imaginea de pe prima copertă îi aparţine artistului Christophe Plateau. Tehnoredactarea a fost realizată de editorul Dumitru Scorţanu, cel care l-a descoperit pe autor şi l-a susţinut pe parcursul celor 16 volume publicate.

     

      "Uezen şi alte povestiri" cât şi celelalte titluri ale autorului pot fi comandate de la Editura Fides (editura_fides@yahoo.fr) sau de pe Librărie.net (http://www.librarie.net/autor/32510/ionut-caragea).

     

      Lectura volumului, în format Adobe flash, este posibilă pe siteul personal al autorului: http://www.ionutcaragea.ro.

     

      Vă dorim lectură plăcută!

     

          

      Prefaţă

     

      Ionuţ Caragea: Uezen şi alte povestiri

      sau zbaterea fiinţelor înspre aflarea Adevărului Ultim


     

     

      Ionuţ Caragea ia oamenii reali şi îi transformă în idei, în evenimente, în întrebări, în strategii şi în văluriri de toate felurile. Te poţi recunoaşte cu uşurinţă în personajele sale creionate fugar, pornite de autor înspre aventuri galactice care, toate, vorbesc despre alte noi întrebări, despre zbateri, despre căutări.

      Literatura lui Ionuţ Caragea e o literatură a interogaţiei continue, a încercării către un Adevăr Ultim, nu numai spre mulţumirea fiinţei lui ci şi spre determinarea, provocarea cititorului. Mesajul pare să fie că aflarea unui Adevăr Ultim este de fapt începutul unei noi aventuri iniţiatice şi că Misiunea Fiinţei este de a nu se opri şi de a îmbogăţi aventura ei în Univers. Ca şi cum nu atingerea punctului ultim ar fi Misiunea ci inventarea unui altuia şi a încă unuia odată ce acela va fi fost atins cumva.

      Iniţierea Fiinţei, cheie de boltă în literatura de frontieră a lui Ionuţ Caragea, nu are un anume ceva cu secretul odios, cu misterul controlat, cu taina perversă, ea părând să râvnească la o anumită limpezime a cunoaşterii, a relaţiilor dintre oameni, a raportului dintre Fiinţă şi Univers.

      Motivele, Temele şi Recuzita Literaturii SF sunt folosite inteligent tocmai pentru a ne tenta să trecem dincolo de adevărul cotidian, dincolo de prejudecăţile noastre şi să ne avântam în larg, în Oceanul Întrebărilor.

      Starea de Interogaţie e fundalul, Răspunsul e nava cu care navigăm prin literatura lui Ionuţ Caragea. Dar cum arată Răspunsul? Îl putem avea? Îl putem pune în Lumină într-o manieră convenabilă? Acţiunea la Ionuţ Caragea e şi ea înaintare către răspuns, e un Sine care încearcă să se cunoască.

      Faţa Personajelor alcătuieşte un tot, o fiinţă fabuloasă care se prezintă pe sine lumii, frust, economicos, fără surle şi tobe. Nu febrilitatea personajelor e importantă la Ionuţ Caragea ci Totalitatea Acţiunii care, ea însăşi, este o enciclopedie care ne cheamă întru aflarea unui deznodământ incomod, tragic, nebun.

      Căutarea comorilor, sondarea materiei, matricei şi clipele chinuitoare ale experimentului devin aspecte ale Enciclopediei pe care suntem chemaţi, cu francheţe, fie să o construim în urma nevoii de imaginaţie, fie să o descoperim construind-o.

      Ionuţ Caragea nu spune pe şleau, nu numeşte în cascadă, lasa însă să se întrevadă Calea. Poţi nimeri orbeşte pe un ipotetic drum dar te poţi înfunda dacă te laşi pradă spiritului critic, partizanatului sau patimei atotdevastatoare.

      Către Adevărul Ultim te îndrepţi cu sufletul luminat, curat, simplu, economisind efortul. Simplitatea este o formă naturală de Libertate iar Ionuţ Caragea o pune în evidenţă fără să ne trimită în sclavie în profunzimile bănuite ale Universului.

      Cartea lui Ionuţ Caragea e mai mult decât o poveste cu tâlc, e mai mult decât o aventură spaţială, e mai mult decât o temă SF. O poţi citi în multe feluri. O poţi critica în multe feluri. O poţi ignora. Dar ar fi o pierdere. Pentru ca în această carte, scrisă fără emfază, Ionuţ Caragea vorbeşte despre Iubire.

      Ionuţ Caragea vorbeşte despre mine, despre tine, despre noi, despre viaţa noastră cea de toate zilele, nebună, ridicolă, fantezistă, stranie şi zăpăcită. Ionuţ Caragea ne transformă pe noi în propriile noastre întrebări. Şi asta îl prezintă lumii ca pe un adevărat magician care, ca orice magician, e îndrăgostit nebuneşte de Miracolul Lumii.

     

      Ovidiu Bufnilă

     

     


     

      Despre autor

     

      Snowdon King (Ionuţ Caragea), născut pe 12 aprilie 1975 la Constanţa, este un scriitor român din diaspora, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi. Este poet, prozator de ficţiune, critic, editor, autor de aforisme şi promotor literar.

     

      Biografie

     

      Snowdon King (Ionuţ Caragea) este absolvent al Liceului Industrial Energetic şi al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea Ovidius Constanţa. Din 2003 trăieşte în Montréal, Canada şi activează ca instructor sportiv în Centrul Gadbois, Club les Géants de Montréal. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi. Este cofondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec. A fost numit „Poetul născut pe Google”, după numele celui de-al doilea volum publicat în 2007. Publică sub pseudonimul ''Snowdon King'' volumul de poezii „La suprême émotion” şi volumul de ficţiune „Uezen şi alte povestiri”.

     

      Activitatea literară şi premii

     

      Snowdon King (Ionuţ Caragea) este prin excelenţă un poet, dar, în acelaşi timp, autor de aforisme, scriitor de ficţiune, critic şi editor. A debutat în anul 2006, la Editura STEF din Iaşi, cu volumul de versuri „Delirium Tremens”. Colaborează cu numeroase reviste de literatură şi situri de poezie în limbile română, franceză şi engleză. Este publicat pe numeroase situri de citate celebre din România sau din străinătate. A obţinut mai multe premii la concursuri naţionale de poezie şi proză scurtă. Participă în 2007, 2008 şi 2009 la cel mai important concurs de ficţiune din România desfăşurat la Timişoara – Helion, fiind printre laureaţi la toate cele trei ediţii. În urma acestor rezultate se decide să publice la editura Fides prima sa carte de ficţiune intitulată „Uezen şi alte povestiri”.

     

      Activitatea de promotor literar şi editor

     

      Snowdon King (Ionuţ Caragea) se implică puternic în promovarea culturii româneşti în spaţiul nord-american, fiind webmaster şi promotor literar pe siteul Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Québec (www.aslrq.ro). Printre alte activităţi este fondator şi administrator al cenaclului literar Prietenii Poeziei (cenaclul ASLRQ) şi redactor şef al revistei Sfera Online (www.sferaonline.ro). În perioada august 2007 - iulie 2008 a fost membru al Asociaţiei Scriitorilor Români din Canada. Demisionează şi fondează pe 16 iulie 2008, împreună cu poetul Adrian Erbiceanu, Asociaţia Scriitorilor de Limbă Română din Québec şi Editura ASLRQ. În calitate de director al editurii ASLRQ, realizează în 2009, împreună cu Adrian Erbiceanu şi Dumitru Scorţanu, prima antologie a scriitorilor români din provincia Québec, o lucrare de referinţă din literatura diasporei.

     

      Ionuţ Caragea şi Curentul Generaţiei Google

     

      Abordând deseori genul "Cyber-Poetry" în poezii precum „Download”, „M-am născut pe Google”, „Disconnect”, Ionuţ Caragea realizează în 2009 un amplu interviu, intitulat ''Literatura virtuală şi Curentul Generaţiei Google'', la care participă mai multe personalităţi din lumea literară, poeţi, prozatori, critici literari. În cadrul acestui interviu Ionuţ Caragea propune un nou curent literar intitulat ''Curentul Generaţiei Google''.

     

      *Fenomenul unui nou curent literar a fost „anticipat”, încă de la debutul lui Ionuţ Caragea, din anul 2006, în prefaţa volumului "Delirium Tremens", de către poetul George Filip : ''un clasic renăscut, apelând însă la cutia de rezonanţă a cuvintelor moderne. Să fie acesta un prim pas spre un nou curent literar?''.

     

      *Criticul literar Marius Chelaru „constata” în anul 2008, în prefaţa volumului „Omul din cutia neagră” că ''este greu, altfel spus, să definim poezia lui Ionuţ Caragea punând faţă în faţă modul cum se scrie în România (...), ori că s-a „adaptat”, acceptând/ adoptând ce înseamnă tematica, felul de a scrie din Canada sau, extinzând, America de Nord (cu tendinţe/ trenduri ş.a.)''.

     

      *Poetul Adrian Erbiceanu „anunţa” în postfaţa aceluiaşi volum că ''El (Ionuţ Caragea) nu are profesori, el nu imită pe nimeni, el nu se încadrează în nici un curent literar. Versurile lui sunt puternice pentru că vin din viaţă. Viaţa lui, viaţa noastră. Cu rimă sau fără, contestate sau nu, ele sunt făcute să rămână. Şi cine ştie?, poate că un nou curent literar este pe cale să se întrevadă la orizont''.

     

      *Profesorul Traian Gărduş „chestiona cititorul” într-o recenzie a volumelor „Omul din cutia neagră” şi „33 bis”, publicată în revista "Glas comun", despre ''cine s-ar încumeta pur şi simplu să definească şi să încadreze nonconformismul tânărului autor şi diversitatea tematică şi stilistică a operei sale?''

     

      *Editorul Dumitru Scorţanu, în prefaţa volumului "33 bis", mărturisea că: ''m-am convins că textele lui Ionuţ Caragea au o forţă deosebită, că ele sînt poezie, chiar dacă (sau tocmai pentru că –) una de un tip nemaivăzut. Dar era necesară o schimbare de paradigmă.''

     

      Toate aceste referinţe au anunţat apariţia volumului ''Literatura virtuală şi Curentul Generaţiei Google'', publicat în 2009, la editura Fides, colecţia Litteratus. Printre publicaţiile de anvergură care au semnalat apariţia Curentului Generaţiei Google se numără revistele Feed Back, Convorbiri literare, Agero, Carte şi Arte etc.

     

      Activitatea de critic literar

     

      Ionuţ Caragea publică numeroase eseuri critice în revistele: Sfera Online, O carte pe zi, Luceafărul (Botoşani), Luceafărul (Bucureşti), Atheneum (Vancouver), Agero (Germania), Visul (Orăştie), Spaţii culturale (Râmnicu Vâlcea), Conexiuni (New York), Nordlitera, Vatra, Glas Comun, Singur, Clipa (S.U.A) etc.

     

      Activitatea sportivă

     

      Ionuţ Caragea a practicat rugbyul de performanţă începând din 1983, la echipa Clubului Sportiv Şcolar nr. 2 din Constanţa, sub îndrumarea reputatului antrenor Peter Ianusevici. În 1994 devine campion naţional de juniori cu echipa Farul Constanţa. În 1994 debutează la echipa Callatis Mangalia în liga a doua de seniori. În perioada 1996-2002 activează în divizia naţională la echipele C.F.R Constanţa şi Farul Constanţa. În 2003 emigrează în Canada şi îşi continuă cariera de sportiv la echipa de rugby Parc Olympique din Montréal cu care câştigă trei titluri de campion al provinciei Québec. În 2006 a jucat în selecţionata provinciei Québec, echipa Caribou, din cadrul Super-ligii canadiene de rugby, fiind singurul român din componenţă. Este fiul lui Florin Caragea, fostă glorie a generaţiei de aur a rugbyului românesc din anii 70. În octombrie 2008, în urma unei accidentări serioase, soldată cu o fractură de maxilar, Ionuţ Caragea se retrage din activitatea sportivă şi se dedică în totalitate literaturii.

     

      Ionuţ Caragea şi muzele poetului

     

      Opera lui Ionuţ Caragea îşi are ca punct de plecare dragostea pentru femeia iubită. Volumul de debut, „Delirium Tremens”, este dedicat fostei sale soţii, Alexandra Urse, iar volumul „M-am născut pe Google” este dedicat poetei Ioana Florea, cu care, de altfel, a avut şi o colaborare fructuoasă în anul 2007.

     

      Debut literar

     

      A debutat în anul 2006, la Editura STEF din Iaşi, cu volumul de versuri - Delirium Tremens.

     

      Volume publicate

     

      1. Delirium Tremens, poezii, Editura STEF din Iaşi, iulie 2006

     

      2. M-am născut pe Google, poezii, Editura STEF, martie 2007

     

      3. Donator universal, poezii, Editura STEF, iunie 2007

     

      4. Omul din cutia neagră, poezii, Editura FIDES din Iaşi, decembrie 2007

     

      5. 33 bis, poezii, Editura FIDES, ianuarie 2008

     

      6. Analfabetism literar, pamflet, Editura FIDES, ianuarie 2008

     

      7. Dicţionarul suferinţei, citate şi aforisme, Editura FIDES, iunie 2008

     

      8. Negru Sacerdot, poezii în vers clasic, Editura FIDES, iunie 2008

     

      9. Absenţa a ceea ce suntem, poezii, Editura FIDES, februarie 2009

     

      10. Snowdon King - La suprême émotion, poezii, Editura ASLRQ, iulie 2009

     

      11. Déconnecté, poezii, Editura ELMIS, octombrie 2009

     

      12. Guru amnezic, poezii, Editura FIDES, decembrie, 2009

     

      13. Literatura virtuală şi Curentul Generaţiei Google, Editura FIDES, decembrie, 2009

     

      14. Poezii de dragoste, antologie, Editura FIDES, februarie, 2010

     

      15. Dicţionarul suferinţei, vol. II, citate şi aforisme, Editura FIDES, mai 2010

     

      16. Snowdon King - Uezen şi alte povestiri, ficţiune, Editura FIDES, iunie 2010

     

     

      Festivaluri

      • Festivalul Internaţional de poezie de la Montréal, Canada, 2009

      • Festivalul Internaţional de poezie de la Val-David, Canada, 2010

      Volume, Antologii

      • România din suflet - volum omagial închinat împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire

      • Romeo şi Julieta La Mizil - Poezie

      • Mărturisiri de credinţă literară, vol II

      • Antologia ASLRQ 2009

      • Antologia Solteris 2010

     

      Referinţe critice, Recenzii despre autor

     

      Referinţe pe Site personal (http://www.ionutcaragea.ro/Proza_files/articole, recenzii/wiki.htm)

     

      Ionuţ Caragea a obţinut aprecieri critice de la următorii autori: Cezarina Adamescu, Ovidiu Bufnilă, Marius Chelaru, Melania Cuc, Daniel Constantin Manolescu, Daniel Corbu, Valeriu Cuşner, Adrian Erbiceanu, George Filip, Ioana Florea, Petre Flueraşu, Basile Gliga, Corneliu Leu, Petrache Plopeanu, Prof. Univ. Dr. Constantin Frosin, Angela Furtună, Traian Gărduş, Angela Nache-Mamier, Virginia Mateiaş, Prof. Dr. Const. Miu, Nicolae N. Negulescu, Clava Nour, Maria Prochipiuc, Prof. Univ. Dr. Jean-Paul Gavard-Perret, Nicole Potier, Dumitru Scorţanu, Prof. Dr. Ion-Pachia Tatomirescu, Ionel Popa, Valeria Manta-Tăicuţu, Otilia Tunaru, Al. Florin Ţene, Florin Ţupu, Emilia Vaşadi, Dragoş Vişan, Petra Vlah, Viorel Zegheru etc.

     

      Adresă: Ionuţ Caragea, 5120 Earnscliffe, apt. 2205, Montréal, H3X2P6, Qc, Canada.

     

      e-mail:

      icaragea@sympatico.ca

      snowdonking@yahoo.ca

     

      sit personal : www.ionutcaragea.ro

      Comenzi de carte: Librărie.net sau editura_fides@yahoo.fr

     

© Copyright News Team

Articol preluat din Arhiva SFera Online [www.sferaonline.ro].
SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2014 Arhiva SFera Online