ªocanta Indie: cum reuşeşte ţara sărăciei extreme să cucerească cerul

« înapoi la articol


Ultima rachet

ªocanta Indie: cum reuşeşte ţara sărăciei extreme să cucerească cerul

News TeamPublicat Duminică, 16 Ianuarie 2011, ora 13:12

      În India se află o treime din populaţia mondială care trăieşte cu mai puţin de un dolar pe zi şi, cu toate astea, de 50 de ani, India tot creează propriii sateliţi şi tot lansează rachete, ca să nu mai depindă de agenţiile spaţiale străine. Numai în luna iulie a reuşit să lanseze cinci sateliţi.

     

      Aproape o treime dintre indieni sunt analfabeţi şi peste 40% dintre copiii sub 17 ani sunt subnutriţi, însă, chiar şi aşa, India plănuieşte ca, până în 2016, să trimită doi astronauţi pe orbita inferioară a Pământului, vreme de şapte zile. Alt paradox: anul trecut, în vreme ce mulţi dintre bărbaţii săraci indieni îşi închiriau nevestele şi fiicele pe 100 de dolari, sau le vindeau de-a dreptul - după cum a relatat presa internaţională -, India se fălea în întreaga lume fiindcă tocmai descoperise apă pe suprafaţa Lunii, prin misiunea spaţială Chandrayaan-1. De aici, cercetatori din întreaga lume au ieşit să spună că, în două decenii, am putea spera să colonizăm Luna. Căci din apa descoperită de indieni astronauţii ar putea nu doar să bea, dar să şi extragă oxigen pentru a respira şi a-şi umple buteliile. Sutele de milioane de săraci ai Indiei habar n-aveau că la momentul acela ţara lor făcuse cea mai importantă descoperire ştiinţifică a lumii.

     

      Ultima rachetă indiană, explodată în seara de Crăciun la 47 secunde de la lasare

     

      De la o vreme, însă, India are ghinion la lansat rachete. Anul acesta i s-au prăbuşit două imediat după lansare. Ultima rachetă lansată a explodat imediat după ce s-a ridicat de la sol, sâmbătă seară, arată CNN. Specialiştii i-au pierdut controlul după 47 de secunde de la lansarea de la sol. Sus, la 10.000 de metri, racheta a fost distrusă, oferind un spectacol inedit: imediat, cerul s-a umplut de nori de fum uriaşi, albi şi arămii.

     

      Aceasta era cea mai mare rachetă a Indiei, având şi cea mai mare încărcătură transportată vreodată de o rachetă indiană - satelitul GSAT-5P care cântărea 310 kilograme şi urma să fie folosit pentru meteo şi telecomunicaţii. Ajuns pe orbită, satelitul urma să "trăiască" mai bine de 13 ani şi conţinea 36 de emiţători-receptori automaţi de comunicare şi de difuzare a semnalelor. Dar cercetătorii indieni tot nu s-au descurajat şi intenţionează să cucerească spaţiul mai departe. Căci India se află pe locul doi în topul statelor care oferă lumii cei mai mulţi cercetători, informaticieni şi ingineri.

     

      Paradoxul indian: alături de cei mai săraci oameni din lume trăiesc cei mai tari miliardari din topuri

     

      Poate că toate paradoxurile indiene sunt posibile fiindcă aceasta este ţara contrastelor: alături de indieni care trăiesc la limita inimaginabilă a sărăciei trăiesc unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume, iar numărul lor este în creştere. În 2009, de pildă, India avea 52 de miliardari, faţă de 27, în 2008.

     

      • Bogaţii Indiei trăiesc într-un lux covârşitor - cel mai bogat indian, Mukesh Ambani, locuieşte într-un bloc turn cu 27 de etaje de peste 37.000 de metri pătraţi, mai mult decât Palatul Versailles.

     

      Mukesh Ambani ocupă locul patru în topul mondial al miliardarilor. Asta, în ciuda faptului că India una dintre cele mai sărace douăzeci de ţări din lume şi, prin comparaţie cu Africa, aici există mai mulţi săraci în opt state indiene decât în 26 de state africane cele mai sărace, luate împreună. Pe de altă parte, cei mai bogaţi o sută de indieni au mai mulţi bani decât cei mai bogaţi o sută de chinezi.

     

     

     

© Copyright News Team
Sursa :   gandul.info


Articol preluat din Arhiva SFera Online [www.sferaonline.ro].
SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2014 Arhiva SFera Online