Top 10 evenimente în explorarea spaţiului cosmic în 2010

« înapoi la articol


In domeniul explorarii spatiului cosmic, anul 2010 a fost unul bogat in evenimente.

Top 10 evenimente în explorarea spaţiului cosmic în 2010

News TeamPublicat Joi, 30 Decembrie 2010, ora 10:39

      Marile puteri din domeniul industriei aerospatiale s-au intrecut in dezvoltarea mijloacelor de lansare si livrare a satelitilor pe orbite circumterestre.
     
      Chinezii de la agentia de presa Xinhua au realizat un top 10 al principalelor evenimente din domeniul explorarii spatiului cosmic in 2010.
     
     


     
      1. Statele Unite detin suprematia in acest clasament, prin lansarea a 13 module catre ISS, dintre care si trei module presurizate: Tranquility, Cupola si Rassvet.
     
     

     
      2. China lanseaza cu succes satelitul lunar Chang'e 2, la 1 octombrie 2010, realizand si rampa de lansare la Xichang Satellite Launch Center, in sud-vestul Chinei, in provincia Sichuan.
     
     

     
      3. Naveta spatiala X-37B, detinuta de US Air Force, a revenit pe Pamant pe 3 decembrie 2010, dupa mai mult de sapte luni petrecute pe orbite circumterestre. Proiectata de catre compania americana Boeing, naveta spatiala X-37B va lansa sateliti de telecomunicatii. Statele Unite spera ca testele realizate cu ajutorul X-37B sa fie utile pentru dezvoltarea unui brand de aeronave noi, echipate cu motoare aeronautice si aerospatiale, care sa fie capabile sa decoleze si sa aterizare vertical.
     
     

     
      4. Sonda japoneza Hayabusa revine pe Pamant pe 13 iunie 2010, avand la bord particule colectate de la asteroidul Itokawa. Hayabusa a fost lansata de Japan Aerospace Exploration Agency, in 2003.
     
     

     
      5. US Space Exploration Technologies Corp, cunoscuta sub numele Space X, a lansat si recuperat cu succes, cu ajutorul unei rachete Falcon9, capsula spatiala Dragon, pe o orbita la 300 km deasupra Pamantului. NASA intentioneaza sa utilizeze sonda Dragon in diferite misiuni catre Statia Spatiala Internationala in urmatorii ani.
     
     

     
      6. Lansarea unui numar mare de sateliti de navigatie si telecomunicatii.
      China a lansat cinci astfel de sateliti, pentru realizarea retelei Beidou, sistemul Compass. Rusia a lansat 6 sateliti pentru sistemul sau de navigatie GLONASS. SUA au lansat primul satelit GPS, numit GPS 2F-1, cu ajutorul unei rachete Delta 4. Japonia lanseaza si ea primul sau satelit de navigatie Michibiki.
     
     

     
      7. O noua misiune NASA, pentru observarea Soarelui timp de cinci ani, a fost lansata pe 11 februarie 2010. Misiunea Solar Dynamics Observatory va furniza informatii importante si detalii referitoare la mecanismele functionarii interne a Soarelui. Pe 15 iunie 2010, Franta lanseaza satelitul PICARD, pentru observarea si monitorizarea fenomenelor solare.
     
     

     
      8. US Air Force a lansat primul sau satelit de telecomunicatii de inalta frecventa Advanced Extremely High Frequency- AEHF, pe 14 august 2010. Pe 25 septembrie 2010, US Air Force a lansat Space-Based Space Surveillance satellite - SBSS satelit militar de telecomunicatii si supraveghere.
     
     

     
      9. Japonia a lansat pe 21 mai 2010 sonda spatiala Akatsuki, spre planeta Venus.
      Pe 7 decembrie 2010, sonda spatiala a ratat orbita venusiana din cauza unui propulsor, urmatoarea posibilitate de plasare pe orbita corecta va avea loc peste 6 ani.
     
     

     
      10. Presedintele american Barack Obama a abandonat, pe 15 aprilie 2010, revenirea la planul "Moon", al administratiei anterioare, si a stabilit o noua politica a tarii in domeniul cuceririi spatiului cosmic, inclusiv trimiterea unui echipaj uman pe un asteroid pana in 2025 si misiuni cu echipaj uman pe Marte pana in 2030.
     
      In acest sens, Guvernul Statelor Unite va fonda corporatii private pentru dezvoltarea noilor tehnologii de transport in domeniul industriei aerospatiale si continuarea cercetarilor in domeniul rachetelor grele de transport.
     
     

© Copyright News Team
Sursa :   ziare.com


Articol preluat din Arhiva SFera Online [www.sferaonline.ro].
SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2014 Arhiva SFera Online