Poate invenţia lui să depăşească Google?

« înapoi la articol


Poate invenţia lui să depăşească Google?

News TeamPublicat Duminică, 13 Februarie 2011, ora 15:52

      Stephen Wolfram a avut un vis, acela de a inventa un motor de căutare care ar putea lucra pentru noi
     
      Omul de ştiinţă britanic Stephen Wolfram are o viziune ce datează din copilărie, din anii 1960 - 1970. În acele zile, nu realizam că tehnologia informatică ar putea schimba radical modul în care ne facem cumpărăturile sau ar aduce noi modalităţi de a vorbi cu prietenii noştri în fraze scurte. Visul a fost mult mai măreţ - acela în care calculatoarele ar munci pentru noi, la fel cum o făcea Hal în filmul "2001: A Space Odyssey".
     
      Cu acest gând a lansat omul de ştiinţă britanic siteul Wolfram | Alpha, un site ce îşi propune să fie capabil să răspundă la orice chestiune. Wolfram spune ca a vrut sa creeze un "lucru nebunesc, precum calculatoarele descrise de science-fiction-ul din trecut" . Acum, de exemplu, atunci când vrem să ştim ceva pe web, primul lucru pe care îl facem este să căutam pe Google, dar acesta doar caută cuvinte în loc să calculeze răspunsuri, astfel încât suntem conduşi doar spre ceea ce a fost scris deja, iar răspunsurile primite pot sau nu să fie ceea ce vrem noi să aflăm.
      publicitate
     
      Wolfram | Alpha , pe de altă parte, este o încercare de a schimba modul în care interacţionăm cu web-ul şi de a face Internetul mai inteligent, prin furnizarea de răspunsuri.
     
      Când Wolfram | Alpha a fost lansat in 2009, a fost supranumit iniţial Google-killer. Utilizatorii s-au înghesuit atunci pe site pentru a pune acelaşi tip de "întrebări" pe care le foloseşti cu Google, iar atunci când aceasta nu a făcut ceea ce au vrut, au plecat şi nu s-au mai întors.
     
      Unii utilizatori, de exemplu, au încercat să caute numele lor iar motorul nu a reuşit să dea nici un răspuns. Wolfram s-a apărat spunând că site-ul a fost live doar în stadiul de dezvoltare, pentru a înţelege felul în care oameni pun întrebări.
     
      Cu toate acestea, în ultimul an şi jumătate, Wolfram | Alpha a crescut constant şi conţine în prezent aproximativ 10 miliarde de informaţii conexe, ceea ce reprezintă, susţine Wolfram, cea mai mare bază de date integrată din lume. Punctul forte îl reprezintă datele din ştiinţă. Îi puteţi cere să rezolve problemele de matematică dificile, hărţi ale cerului sau să descompună compuşi chimici, sau poate să compare înălţimea muntelui Everest cu lungimea Podului Golden Gate, să spună cum era vremea în ziua asasinării lui J.F. Kennedy sau să afle când va fi urmatoarea eclipsă de soare vizibilă în Chicago.
     
      Wolfram consideră că oamenii, inevitabil, îşi vor dori tot mai mult ca Internetul să poată oferi răspunsuri corecte la întrebările lor decât să caute pe Google, care oferă doar o selecţie de pagini pe care trebuie să le citiţi înainte pentru a decide dacă sunt sau nu relevante. "Aşteptările oamenilor tind doar să crească mereu", spune Wolfram.
     
      Considerat un copil minune al fizicii, Stephen Wolfram, în prezent în vârstă de 49 de ani, şi-a luat doctoratul la vârsta de numai 20 de ani. Ulterior a pus pe picioare compania Wolfram Research, cu sediul în Illinois, care produce software specializat, folosit cu precădere de oamenii de ştiinţă.

© Copyright News Team
Sursa :   Gandul.info


Articol preluat din Arhiva SFera Online [www.sferaonline.ro].
SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2014 Arhiva SFera Online