Omerta sucks ! - Shark Tale

« înapoi la articol


Omerta sucks ! - Shark Tale

Alex Leo SerbanPublicat Miercuri, 22 Decembrie 2004, ora 23:34

      Cam asta ar fi morala Povestii unui rechin / Shark tale, ultima productie de animatie marca DreamWorks.

     

      Povestea unui rechin se vinde ca o parodie adusa la zi a filmelor cu mafioti. Prima parodie este animatia, a doua este apa, a treia este întoarcerea ca o manusa a temei "fiului risipitor". Sa le luam pe rînd.

     

      Lumea Mafiei se rascoleste, probabil, în mormînt - cu toti "Don"-ii ei - vazînd ca a devenit subiect de desen animat. Caci, desi parodii - si pastise - s-au mai facut, la Hollywood si nu numai, este pentru prima oara, dupa stiinta mea, cînd "sindicatul crimei" primeste o lovitura în plex data cu creionul. (Sau, mai exact, cu computerul - o lovitura de soft...) Don Lino, "Nasul" din Shark Tale, nu are doar vocea lui Robert De Niro: este desenat, chiar, dupa chipul si asemanarea actorului (cu alunita cu tot!). Cînd stim de recentul scandal italo-italoamerican - un grup de "patrioti" italieni au facut galagie atunci cînd s-a pus problema decorarii actorului, reprosîndu-i-se stricarea "imaginea Italiei" prin rolurile de mafioti... -, portretizarea lui Don Lino ca "Don" De Niro e o tifla în plus în directia spectatorilor, a "patriotilor" & mafiotilor.

     

      În al doilea rînd, este vorba despre lumea Mafiei intrata la apa! Totul se petrece la cîteva leghe sub nivelul oceanului, într-un megalopolis zgomotos & aglomerat în care exista patroni, televiziuni, spalatorii de balene, ambitii, bani, iubiri si interese. Oscar (Will Smith) viseaza la celebritate pe cînd da cu matura pe-o limba de balena. Desi Angie telefonista (Renee Zellweger) e îndragostita de el, Oscar vrea mai mult - mult mai mult. Atunci cînd hazardul i-l scoate în cale pe Lenny-rechinul, iar un concurs de împrejurari face ca fratele lui Lenny sa moara busit de o ancora, Oscar nu sta mult pe gînduri si se agata de situatie: orasul va crede ca el l-a ucis pe rechin, devenind - peste noapte - eroul zilei! Dintr-o data, cînd nici nu mai spera, iata-l pe Oscar în postura de Superman subacvatic - adorat de televiziuni, de multimi si de vampa Lola (Angelina Jolie), care nu face nici-un secret din faptul ca-i plac cei puternici si cu bani. Lucrurile merg unse, cu atît mai mult cu cît timidul Lenny devine complicele sau.

     

      Aici intervine al treilea nivel parodic al filmului: Lenny, "fiul risipitor", este un rechin... vegetarian! Exista o scena mortala în care, la masa cu tatal sau, Lenny este fortat sa manînce creveti vii. Crevetii tremura, tipa, implora îndurare - iar Lenny, milos, îi face scapati. În lumea "codului macho", tipic mafiot, scenaristii au imaginat un personaj care, desi nu vrea neaparat sa-si afirme nici o "diferenta", este un statement prin simpla lui prezenta. Lenny este rechinul "alternativ", cumulînd, în aceeasi persoana, defectul de-a fi o rusine pentru Mafia si calitatea de-a fi o mîndrie pentru comunitatea subacvatica. Si, desi personajul principal al filmului pare sa fie Oscar - eroul impostor -, Lenny este, de fapt, eroul adevarat: cel care nu poate trai în minciuna de-a fi ceea ce nu este, cel care - în fata neîntelegerii Familiei - prefera sa fuga de-acasa, renuntînd la toate privilegiile, si sa se ascunda printre pestii mici...

     

      Shark tale este una din cele mai bune productii DreamWorks. Are eficacitatea aceea rapida, "multitask", pe care-o asociem animatiei ultimilor ani. Realizatorii au reusit nu doar sa faca din fiecare personaj, oricît de episodic, o aparitie de neuitat (vezi crevetii), ci si sa îl defineasca printr-un gag numai al sau (vezi Sykes/Scorsese). În plus, conferind fiecarui personaj cîte ceva din trasaturile celor care le-au asigurat vocile, au împins pastisa pîna în pragul parodiei autoreferentiale - dînd, totodata, impresia ca se joaca. Va urma, oare, un Shark Tale 2? Nu putem decît sa speram.

     

     

      Fisa tehnica:

      Povestea unui rechin / Shark Tale, regia: Vicky Jenson, Bibo Bergeron, Rob Letterman, cu vocile lui: Will Smith, Robert De Niro, Renee Zellweger, Angelina Jolie, Jack Black, Martin Scorsese.

     

© Copyright Alex Leo Serban
Sursa :   Ziarul de duminica


Articol preluat din Arhiva SFera Online [www.sferaonline.ro].
SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2014 Arhiva SFera Online