- Vreau sa-l am în birou pe Max Fretnem. Îl astept în 20 minute, indiferent unde se afla.
- Da, domnule Presedinte.
20 minute mai târziu, Max Fretnem se afla în fata usii lui Robben. Înca gâfâia. Economistul fugise de-a dreptul de la spital, unde sotia sa urma sa nasca. Stia bine ca daca Brutler Robben avea nevoie de el, era grav daca întârzia macar un minut. Avea amintiri neplacute. O data era sa-si piarda slujba, însa era prea priceput în meseria sa pentru ca Robben sa renunte asa de usor la el. Totusi, nu vroia sa riste. Îsi trase sufletul, si dupa secretara îi confirmase ca poate intra, ciocani usor la usa (din respect ...).
- Intra!
- Buna ziua.
- Uite ce e. Am nevoie sa discut cu tine despre situatia economica. În ultima vreme am marit extractia de petrol cu 15%. Însa vreau mai mult. Am nevoie sa stiu câti eutroni trebuie pentru asta. Am observat ca ultimele doua statii, care se bazeaza pe hatoonian, functioneaza mult mai eficient. O sa mai construiesc.
De multe ori, din cauza lacomiei, Robben nu vedea ca este exagerat sa continue cu un lucru. Asa ca si de aceasta data, devenea inconstient si, în fata evidentului, facea exact pe dos.
- Stiti, domnule Presedinte, eu cred ca nivelul de acum este suficient. Degeaba exploatam atâta petrol. Nu prea o sa avem ce face cu el. De aproape 3 ani de când am descoperit petrolul lunar si la ritmul accelerat în care îl exploatati, deocamdata nu e nevoie de mai mult. În plus, din câte stiu eu de la fizica petroliana, si chiar ministrul industriei îti poate confirma, principiul hatoonian este eficient doar în privinta vitezei de extragere. Adica faptul ca petrolul este încalzit pâna la o evaporare de 43% ar fi un lucru bun, caci acei 43% vapori de petrol ar fi mai usor receptati în statii decât echivalentul lor lichid, însa aproximativ o treime din acesti 43%, odata la 7 extractii, se pierde. Asa ca mai bine reducem temperatura de încalzire a petrolului si implicit, viteza de extractie, dar astfel suntem siguri ca acea treime nu se pierde.
Robben simtea cum îi plesneste capul. Avea o presiune în el, asa, dintr-o data, doar din cauza sfatului economistului.
- Cum îndraznesti sa-mi spui TU mie cât sa extrag ?
De fapt, Robben îl chemase pe Fretnem pentru ca acesta sa-i spuna ce vroia el sa auda. Evident ca saracul economist nu avea cum sa stie asa ceva, pentru ca altfel l-ar fi aprobat. Mai ales ca sa-si pastreze slujba. Din nefericire, Fretnem îndrazni sa mai faca o completare.
- Domnule Presedinte, sunt sigur ca stiti ca petrolul sub forma de vapori care se pierde ajunge în selenosfera. Nu putem polua selenosfera !
- Ti-am aratat bunavointa pâna acum. Nu poti spune ca te-am platit prost. Iar acum îndraznesti sa îmi spui mie cum sa conduc economia. Esti concediat! Impertinentule ! Cu cine dracu" crezi ca vorbesti ?
De multe ori, presedintele concedia oamenii care lucrau direct pentru el, doar pentru ca nu îi aprobau ideile. Oricum nu simtea nimic pentru ei: ori indiferenta ori o stare de moment, de furie, în urma careia venea inevitabila concediere.
Bietul Fretnem iesi înspaimântat de la Robben din birou. Nu atât pentru felul în care îl facuse acesta sa se simta, ci mai degraba pentru ca se gândea la viitorul copilului sau care urma sa se nasca. Economistul presedintelui era o functie bine platita, care l-ar fi tinut departe de problemele financiare. Acum însa, ce era de facut ? "Doamne, ce om crud, ce om nenorocit !" se gândi Fretnem.
În drum spre lift, se întâlni cu Marcus. Acesta îl privi cu mila. Oservase dupa expresia fetei ca este unul din numerosii concediati. Toti aveau aceeasi urma de sila si disperare pe fata când erau concediati de Robben. Îndreptându-se spre biroul presedintelui, Marcus se gândea cum sa-i aduca vestile proaste. Se temea si el pentru pielea sa, însa avea o mica urma de îndoiala ca Robben l-ar fi concediat.
- Anuntati-l pe domnul presedinte ca am vesti urgente.
Dupa un minut, Marcus se afla în fata lui Robben. Era incapabil sa scoata un cuvânt.Totusi, ca dupa orice concediere, Robben devenea oarecum vesel. Asa ca nu îl deranja atât de tare aceasta tacere a lui Marcus.
- Domnule presedinte, am vesti destul de proaste referitoare ... aaaaa, referitoare la ... la o problema pe care mi-au prezentat-o consilierii.
Marcus, în calitate de "om de încredere" al lui Robben, discuta cu toti consilierii (adica ministrii), care îi prezentau toate aspectele domeniului în care lucrau. Astfel, consilierul de sanatate venise la Marcus în urma cu o ora, anuntându-l de o grava situatie creata. I-a povestit ca în ultima luna s-au îmbolnavit inexplicabil o multime de oameni. Din cauze necunoscute. La o mai atenta cercetare, s-a descoperit motivul: gazele naturale care se afla împreuna cu petrolul, reactioneaza cu toxinele eliminate de eutroni prin câmpul onic, acest amestec îmbolnavindu-i pe oameni foarte grav. Atât de grav, încât medicina, fie ea si foarte avansata, nu stia cum sa-i trateze.
Însa mai exista o problema. Consilierul departamentului de industrie, care se ocupa si cu controlul sclavilor eutroni, a observat o modificare în comportamentul acestora. De la o vreme, tot mai multi încep sa nu mai înteleaga codul de comunicare, ceea ce face imposibila munca lor. Parca devin retardati mintal, asa cum le spunea Robben. Si de fapt, chiar asta se si întâmpla. Cantitatile tot mai mari de petrol cu care intrau în contact, începusera sa afecteze câmpul onic al eutronilor. Pe termen lung, la cantitati uriase (cum începuse Robben sa exploateze), pietrele ori se sparg (ceea ce duce la moarte) ori nu mai functioneaza la capacitate normala, iar energia este retrasa din functiile superioare (cum este intelectul) pentru ca functiile vitale sa poata functiona cât mai bine. Era un mijloc de conservare al organismului.
Toate aceste informatii nu îi cazura prea bine lui Robben.
- Domnule presedinte, trebuie actionat cumva. Nu-i putem lasa sa moara ...
- Si ? Ce sugerezi ? Ce daca o sa moara câtiva nenorociti ? Mai bine mai putini, ca tot e suprapopularea problema noastra.
- Trebuie sa va spun ca ar fi de preferat sa reduceti activitatea de extractie, macar pâna gasim tratamente.
- Nu se poate ! Reducerea extractiei, chiar si pentru o luna, ar da peste cap economia ! Iesi, te rog, am nevoie sa ma gândesc.
- Bine, dar înainte sa plec, trebuie sa va mai spun ca daca o tinem tot asa, o sa moara toti pâna la urma.
Iesi din birou.
Ramas singur, Robben se ridica de pe scaun si gânditor, se îndrepta spre barul sau. Simtea nevoia sa bea ceva tare, care sa-l ajute sa gândeasca. Coniacul " bautura lui preferata. Simtea cum acesta îi aluneca pe gât si închise ochii. Lacomia lui îi soptea sa continue, indiferent de consecinte, caci a avea petrol era cel mai important lucru. Toate gândurile îi zburau parca, prin minte si nu reusea sa se prinda macar de unul. Un firicel de constiinta se strecura si el. Obosit, se trânti pe scaun. Minutele treceau greu. Stia ca trebuie sa decida ceva. Simtindu-l greu, presedintele îsi puse capul pe birou. Si asa adormi. Se spune ca noaptea (de fapt somnul) este un sfetnic bun ... (însa în cazul unui om ca Robben, e doar odihna). Dupa 3 ore si jumatate, se trezi si pentru câteva secunde uita ca urmeaza sa se întâleasca cu Consiliul General (adica Guvernul statului), sa-si anunte hotarârea. Secretara îi aminti acest lucru si Robben porni hotarât spre Sala de Consiliu. Aici, cei 12 consilieri asteptau cu speranta hotarârea presedintelui de a opri extractia petrolului si de a sustine toate eforturile pentru a gasi un tratament pentru cei bolnavi. Doar presedintele avea dreptul sa decida ce sa faca; ei se aflau acolo doar pentru a cunoaste decizia, iar apoi, pentru a primi noi ordine. Practic, numai consiliu nu se putea numi, pentru ca nimeni nu avea dreptul sa-l contrazica pe presedinte sau sa-i dea vreun sfat. Doar omul de încredere facea acest lucru. Grav, Robben se aseza pe scaunul din capul mesei.
- Domnilor, cunoasteti situatia.
Toata lumea îl privea atenta.
- Ca sa nu mai lungim asteptarea, vreau sa va comunic ca am decis continuarea exploatarilor. La acelasi nivel. O sa spijin si gasirea unui tratament (însa afisa un zâmbet malefic), iar extractia va continua. Ne asteapta o mare criza economica daca ne oprim.
Stupefiati, consilierii se uitara unul la altul. Era incredibil cât de insensibil putea fi Robben. Dar nu aveau dreptul sa spuna nimic. Parerea lor nu conta. "A venit sfârsitul lumii ..." îsi spuse în gând unul din consilieri.

La doi ani si jumatate de la întâlnirea din Sala de Consiliu, Robben citea în biroul sau un raport pe care consilierul în domeniul sanatatii i-l înmânase. Aproximativ 80% din populatia lunara de oameni se îmbolnavise în utimii ani datorita acelui amestec periculos. Mai rau era ca nici un tratament nu fusese descoperit (asta cu putin ajutor din partea lui).
Trrrr !
- Domnule presedinte, Marcus Gradigs doreste sa va vada.
- Da, trimite-l înauntru.
- Ia loc. Uite acum citeam un nenorocit de raport venit de la Sanatate. E cam groaznic. Însa asta nu trebuie sa ne descurajeze. Ca doar nu oamenii lucreaza în statiile acelea, asa ca productia si extractia nu vor fi afectate. Prea tare. Bine ca macar situatia eutronilor nu s-a agravat. Mai importanta e forta de munca ...
Marcus nu îsi putea crede urechilor. Însa vestile pe care le aducea erau importante. Poate asta l-ar face sa renunte.
- Domnule presedinte. Vin direct de la consilierul de industrie. Ma tem ca situatia eutronilor s-a agravat. În ultimele luni, mai mult de jumatate s-au îmbolnavit. O sa se ajunga la o situatie la care nici nu ma pot gândi.
Simtea ca de data asta trebuia sa faca ceva. Trebuia neaparat sa-l convinga sa renunte. Îi suportase prea multe prostii, din slabiciune. Îl considera pe Robben un criminal. Se considera si pe el criminal, pentru ca i le acceptase. Acum, vina îi apasa greu în suflet si vroia sa scape de ea. Daca presedintele continua cu nebunia asta, nu stia de ce ar fi în stare.
- Asculta, Marcus. Nu pot sa ma opresc doar pentru ca au aparut obstacole .... Ce naiba!
Dar Marcus nu mai asculta nimic. Ceea ce auzise era suficient sa se lamureasca. Cum putea sa fie asa ? Un presedinte ! "Cred ca e nebun de-a binelea ! Deja vorbeste lacomia din el. Daca pâna acum mai era macar un pic uman, acum nu mai exista nimic."
Furios, Marcus începu sa se rasteasca.
- Cum poate exista atâta inconstienta ? Esti un criminal, nu vezi ? Mai rau decât Hitler ! 400 milioane de oameni bolnavi care în curând o sa moara sigur, pentru ca nu exista nici un tratament ?
- Tu cu cine crezi ca vorbesti ? Îmi pui la îndoiala judecata ?
Enervat la culme, Marcus sari peste birou si-l culca la pamânt pe presedinte. Nici nu se mai gândea la el ca la un presedinte. De aceea, îi trase doi pumni zdraveni fara nici un fel de remuscare. Era constient ca va fi concediat, judecat, închis; dar nu-i pasa.
Însa presedinte trebuie sa fie mereu pregatit pentru situatii în care viata îi este în pericol. Asa ca Robben, desi culcat la pamânt si zguduit putin de lovitura, reusi sa scoata dintr-un buzunar o naresta, cu care îl imobiliza pe Marcus. Naresta îi bruia pentru câteva secunde undele cerebrale, îndeajuns sa-l faca sa lesine.
La trei zile de la incident, Marcus se afla în cea mai groaznica închisoare de pe Luna.
Însa necazurile nu se opreau pentru Robben. Tot mai multi oameni îi trimiteau cereri prin care solicitau transferul pe Pamânt, în speranta ca se vor vindeca daca "schimba aerul". Evident ca nu avea cum sa fie asa; Robben se gândi bine si hotarâ ca nu îi va trimite pe Pamânt, ca sa nu se îmbolnaveasca si cei de acolo (de fapt ca sa nu se îmbolnaveasca el). Nemultumiti, oamenii protestau. Lui Robben îi era oarecum frica, deoarece în ultimele sute de ani, popoarele nemultumite au facut schimbari radicale. Asa ca trebuia sa gaseasca rapid o solutie. În plus, statiile si centrele de prelucrare nu functioau prea bine, din lipsa de forta de munca.
Din nou, geniul sau malefic gasi o solutie. Iar de aceasta data, constiinta lui nu mai aparu ...

Robben privea de la geam cum rachetele sunt pregatite. Se afla pe Terra de 20 minute si deja vroia sa termine mai repede cu toti bolnavii si sa-l pedepseasca neaparat pe Marcus pentru gestul sau de nesupunere. Îsi aminti apoi de discutia pe care a avut-o în urma cu patru zile, cu unul din putinii inconstienti care l-a sustinut.
"- Domnule de Soong, ati calculat ce v-am rugat ?
- Da, domnule Presedinte. Urmatoarea eclipsa de Soare va avea loc peste patru zile.
- Excelent, spuse Robben. Astronomul pleca, iar Robben zâmbi fericit."
Lânga geam, el îsi recapitula planul în cap, spunându-si ca e perfect. 5 rachete speciale Kami aveau sa porneasca de pe Pamânt, în timpul unei eclipse de Soare (vazuta de pe Pamânt, pentru ca existau eclipse de Soare si de pe Luna). Aceste rachete speciale, construite cu banii care ar fi trebuit sa mearga la departamentul de sanatate, aveau rolul de a împinge Luna de pe orbita, direct spre Soare, pentru a exploda. Astfel, scapa de toti bolnavii, de extraterestrii cei slinosi si îl pedepsea si pe Marcus, care îl tradase. Petrolul ramas pe Luna (caci aproape epuizase acele resurse imense de petrol) era de ajuns pentru a rezolva treaba. Caldura Soarelui, combustibilul de pe Luna. Un singur si sigur rezultat. Tot ce avea de facut era sa apese un buton rosu; ca în filme; soarta unei întregi populatii depindea de un amarât de buton rosu. Si tot ca în filme, întotdeauna aparea un erou în final, care îl oprea pe cel rau sa apese butonul.
Robben îsi lua paharul cu sampanie (caci vroia sa sarbatoreasca !) si se apropie de panou. Odata apasat butonul, rachetele vor porni spre Luna cu o viteza impresionanta, iar în 5 minute, Luna va fi "în drum" spre Soare. Peste alte 5 minute, va avea loc marea explozie.
" Neferictii habar n-au ce-i asteapta ... Asta e; daca n-am tratament pentru ei ... De ce sa-i primesc pe Pamânt ? Poate ma îmbolnavesc si eu si asa ceva nu se poate ... Pacat de petrolul care a mai ramas acolo... ".Asta gândea presedintele înainte sa apese butonul. Sorbi din pahar si apasa butonul.
Era prea târziu pentru un erou. Doar raul, atât mai ramasese în lume. Evident ca nu putea rata spectacolul propriu-zis, asa ca Robben se îndrepta spre un telescop special, sa priveasca "minunatia" sa de plan. Privea fericit cum pe fundalul galben al Soarelui, o pata mica, neagra (Luna) se împrastia în puncticele minuscule. Sorbi din nou din pahar. " Nu-i nimic, mergem pe Marte ...", gândi Robben. "În 3 luni deja suntem acolo." Si se uita în calendar. Era sfârsitul Lunii. Martie.
© Copyright Roxana Păstorescu
Articol preluat din Arhiva SFera Online [www.sferaonline.ro].
SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2014 Arhiva SFera Online