evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Atalia  -  Dansând pe sârmă  -  Liber arbitru  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  Fragile  -  Drumul spre  -  Taxi  -  Cartea cu autor necunoscut  -  Către a opta zi  -  Luminile oraşului VIII  -  Oglinda  -  Jocul Zeilor (IX)  -  Aripile din cer  -  Arătarea  -  Înălţarea  -  Gri şi roşu auriu  -  Blasfemii : Globul de Crăciun  -  Războiul lumilor  -  Liniştea  -  Floarea de loldilal  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (VI)  -  Mărturisirea lui Abel  -  Mesajul  -  Casa libertăţii  -  Cel care nu mai e  -  Aedes  -  Fata din vis  -  Misiunea  -  Jocul Zeilor (II)  -  ªarpele Midgardului  -  Portiţa  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Ulysse şi Hector  -  Masa de duminică  -  Aura urii  -  Corespondenţă literară  -  Extratereştrii alienaţi  -  Piatra  -  Uchin (fragment)  -  Meduza (VI)  -  Luminile oraşului XIV  -  Întâlnirea  -  Poveste de culcare  -  Tânăr si încă nescris  -  Children of mine  -  Chat Room  -  Robotul  -  Gender X  -  Luminile oraşului XXIII  -  A şaptea faţă a tăcerii


Tăvălugul viitorului

Tăvălugul viitorului
  Mugur Cornilă
Visul Utopic: satul virtual
varianta print

Mugur CornilăPublicat Duminică, 16 Iulie 2006, ora 21:34

      Poruncile

     

      Sa nu depinzi de prea multe din jurul tau, doar gandul sa-ti zboare in voie. Sa depinzi de natura si de tot ceea ce tine de ea, de produsele si procesele ei curate, de ceea ce poate sa-ti ofere ca elemente de baza pentru viata. Dar nu de natura umana a secolului XXI, cu toate dezechilibrele si naravurile ei. Poate doar de cateva idealuri, si acelea selectate cu grija.

      Sa nu mai consumi pentru ca asa e moda, ci din nevoia de a-ti regenera fortele pentru a putea gandi. Sa gandesti pentru ca aceasta este menirea ta. Sa incerci sa intelegi informatia pe care o stochezi si sa-i cauti esenta. Sa experimentezi pentru a afla. Si, dupa ce afli, sa ajungi sa STII.

      Sa nu mai produci obiecte si sa nu mai creezi servicii despre care stii ca vor distruge (incet, dar sigur sau chiar foarte repede) mediul in care traiesti si sa te opui cu luciditate si cu proiecte clare (nu cu vehementa , ura, violenta si radicalism) acelora care continua s-o faca. Sa creezi, daca asa simti nevoia, presiunea psihica necesara pentru a dezechilibra un sistem care macina, bob cu bob, semintele pentru mai tarziu. Sa cauti sa beneficiezi de cele mai avansate tehnologii si sa le folosesti pentru a te dezvolta, pe tine si pe cei apropiati. Care, la randul lor, sa-i ajute pe cei apropiati lor.

     

          

      Fantomele

     

      Suntem bantuiti de carisme care nu sunt ale noastre, nu ne vin bine, ne produc greata dar, in acelasi timp, ne dau iluzii formale si stimuli fizico-chimici extrem de intensi: senzatia de putere, dorinta de posesie, aerul de superioritate. Acumulam materie in ritmuri infernale impuse de mari concentratori de imagine si opinie care nu mai tin cont de ritmul nostru intern. Si care, cu aceeasi nonsalanta, intr-o perioada de timp foarte scurta, ne determina sa o aruncam la cosul de gunoi doar pentru a o putea lua de la capat cu alta materie inutila. Toate acestea nu fac decat sa ne intunece la minte, sa ne angreneze intr-un joc fara sfarsit, macabru de inutil si periculos de toxic. Un drog care produce dependenta pe zeci de ani. Ne trezim la batranete cand, datorita defectelor biologice, nu mai putem tine pasul cu lumea si iesim din cadru fara ca cineva sa-si dea seama.

     

      Aceasta este tragedia omului modern de pe Terra. A marii majoritati a oamenilor de pe Terra. Suntem tinuti din frau de interese meschine si de vampiri financiari. Cativa, este adevarat, dar puternici. Si fricosi. Pentru ca groaza pe care o au pentru momentul in care am scapa din chingi este imensa, iar asta ii face sa fie vigilenti si nemilosi.

     

      Cunoasterea adevarata poate produce aceasta rasturnare. Si, pe masura ce nivelul de informatie creste, acesti meschini fac tot posibilul ca nivelul de intelegere sa scada. Cum? Prin, culmea, oferta educativa pe care o au, impingandu-ne sa invatam in scolile lor indobitocitoare. Invitandu-ne sa lucram in firmele lor anoste, bazate pe rutina. Obligandu-ne sa producem cele mai inutile lucruri. Si aratandu-ne cum sa le consumam.

     

     


     

      Saltul

     

      Asa cum Ovidiu Bufnila intuieste, si intuieste destul dovada expresiile neliniare pe care le invoca/implica/impune in proiectele lui raspandite pe tot internetul romanesc, lumea va trebui sa se schimbe. Sa se schimbe radical. Intr-o directie pe care inca nu o inteleg, desi fac eforturi. Sunt mai multe repere care dau dimensiunea si sensul acestor schimbari, caci ele vor fi multe, in toate directiile.

      Unul dintre aceste repere o constituie componenta tehnologica, in contextul unei tot mai acute accelerari de dezvoltare si a profilarii pe orizontul de asteptare a singularitatii tehnologice.

      Alta, speranta realizarii calatoriei interplanetare si apoi interstelare, speranta pentru colonizarea unor planete ale sistemului solar si a celor de "dincolo".

      Mai apoi, indiciile tot mai pregnante ale existentei vietii extra-pamantene.

      Daca se vor confirma, aceste chestiuni vor schimba total optica prin care privim universul.

     

      Este din ce in ce mai evident faptul ca toate aceste lucruri la un loc, impreuna cu multe altele care se afla in atentia specialistilor, vor duce la o ajustare generala si de profunzime a societatii umane. Interesant este faptul ca nu este suficienta numai aceasta ajustare de sistem, pentru ca nu ar face decat sa duca aceleasi conflicte si refulari intr-o alta casa, chiar daca aceasta va functiona dupa reguli noi. Este nevoie, in primul rand, de o EVOLUTIE la nivel uman. La nivelul inteligentei umane. Evolutie care nu va putea fi impusa nici de experimente genetice, nici de alte artificii gen colaborare-contopire om-masina (indiferent de ce-ar insemna aceasta masina ori aceasta contopire). Poate ca nici educatia complementara, continua si sustinuta, nu va avea efectul scontat, nu va putea decat (dar extrem de important!) sa pregateasca oamenii pentru ceea ce va veni.

      Singurul mijloc care va forta aceasta evolutie ar putea fi nevoia. O nevoie interna, exploziva, de a Cunoaste si de a Intelege. Iar nevoia presanta datorata schimbarilor in mediu (de genul aparitiei Singularitatii, descoperirea unei forme de viata extraterestra sau epuizarea resurselor) nu va face decat sa impinga omenirea la un adevarat si brusc Salt de evolutie. Sau la pieire.

     

© Copyright Mugur Cornilă
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online