evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
O Poveste (?) modernă  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  Aura urii  -  Vise în adâncuri de stâncă  -  Octopolul  -  Pierduţi în ceaţă  -  Cercul  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (VI)  -  Cunoaştere  -  La chambre quotidienne (fr)  -  O dimineaţă perfectă  -  Ceasul ispitirii  -  Vară cu ciocănitori  -  Luminile oraşului XXVIII  -  Oglinda  -  Zori  -  Gheşeft  -  Nick  -  Lumina neagră  -  Vikingul  -  Gena morţii este instituirea metafizicii moderne  -  Coşmar  -  Acolo unde s-a oprit metroul  -  Coconul  -  ªi vremea vine ca să plângi  -  Înălţarea  -  Catedrala  -  Taina norilor  -  Bătrânul, literele şi noaptea  -  Luminile oraşului XVIII  -  Altă Poveste(?) modernă  -  Limoniu  -  Outland  -  Trenul  -  Scrisoarea  -  Novicele  -  Variaţiuni pe o temă mai veche  -  Călătorii cu îngeri  -  În căutarea lacrimilor pierdute  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (IV)  -  Mărire şi decădere  -  Planeta Fantomă  -  Îngerul cenuşiu - Gabrielle  -  Puroi I  -  Mamă de duminică  -  Camera de la capătul holului  -  Luminile oraşului XXIII  -  Umbrele nopţii  -  Casa libertăţii  -  A şaptea faţă a tăcerii


Dicţionar de gânduri : Realism II

George ŞipoşPublicat Sâmbătă, 4 Martie 2006, ora 21:49

      Realismul lui Balzac si al lui Flaubert adinceste schisma intre narator si cititor produsa de catre realismul lui Stendhal. Desi contemporani, cei trei corifei ai marelui realism francez al secolului al nouasprezecelea au o intelegere oarecum diferita a manierei in care realitatea este inteleasa si transpusa in literatura. Daca Stendhal se bazeaza pe perceptie senzoriala (realitatea asa cum este ea perceputa prin intermediul simturilor - mai ales vaz, dupa cum sugereaza metafora oglinzii), Balzac si Flaubert renunta la iluzia mimetismului perfect si se muta undeva deasupra realitatii pe care textele lor o creeaza, intr-o incercare de a-i oferi cititorului o vedere panoramica.
      Mai inainte de a merge mai departe, as vrea sa clarific faptul ca atunci cind folosesc un termen precum narator o fac pentru a face o distinctie clara intre persoana fizica a autorului unui text si naratorul din perspectiva caruia cititorul este facut partas la fabula/povestea narata (majoritatea termenilor pe care ii folosesc aici ii apartin lui Mieke Bal si lucrarii sale "Narratology: Introduction to the Theory of Narrative" ("Naratologie: introducere in teoria naratiunii", University of Toronto Press, Toronto, 1985).
      De unde provine insa schisma despre care vorbeam ceva mai sus? Cred ca nu gresesc in a spune ca odata cu adoptarea de catre narator a pozitiei omnisciente, cititorului ii este refuzat accesul la text. El (cititorul) nu are decit sa asiste fascinat la modul in care "realitatea" lui Balzac i se desfasoara inaintea ochilor. Distanta pe care naratorul realist balzacian i-o impune cititorului aduce cu sine alienarea cititorului de text. Drept urmare, nu cred ca se poate vorbi, in cazul marelui realism francez, de o participare afectiva a cititorului la evolutia povestirii in acelasi fel in care se poate vorbi despre una in cazul realismului psihologic rus (Tolstoy, Dostoievsky).
      Meritul realismului balzacian insa consta, pe linga intelegerea limitelor perceptiei senzoriale a realitatii obiective, in descrierea verosimila a unei realitati, care ar putea fi realitatea obiectiva. Cu alte cuvinte, sintagmele de genul "Balzac ofera in Comedia umana un portret fidel al societatii franceze din a doua jumatate a secolului al nouasprezecelea" sint rezultatul unei intelegeri simpliste a textului. Ceea ce da savoare realismului lui Balzac este posibilitatea unei viziuni atotcuprinzatoare a realitatii, iar nu descrierea de facto a realitatii obiective. Una dintre cele mai entuziaste sustineri a fenomenului literar balzacian vine din partea unui filosof marxist, Georg Lukacs, in timp ce una dintre cele mai vehemente critici vine dinspre existentialism si fenomenologie.

© Copyright George Şipoş
Sursa :   Obiectiv SF
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online