evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Valoare reziduală  -  Tânăr si încă nescris  -  Altă Poveste(?) modernă  -  Ultima frunză  -  Disertaţie despre diferitele moduri de apreciere a inteligenţei  -  Cursa  -  Jocul libertăţii  -  Imperiul Marţian contraatacă  -  Capsula  -  Cadoul  -  Himera  -  Hora Ielelor, Pensiune  -  Vânătorii de poveşti  -  Ulysse şi Hector  -  Panica  -  Cruciada bucătarilor  -  Cel care nu mai e  -  Mărturisirea lui Abel  -  Tentaţia continuă  -  Macii  -  Timpul schimbării  -  Caiet de regie  -  O şansă pentru câţiva  -  Damnarea numelui  -  Crist sideral  -  Lumea prin ţeava puştii  -  Fragile  -  Puroi II  -  Poveste de mahala I : Meciul  -  Om vs. cyborg  -  Calul cruciatului  -  Natură moartă, cu portret  -  Întâlnirea  -  Alertă !  -  Aici şi acum  -  Gândacul  -  Groparii  -  Variaţiuni pe o temă mai veche  -  Jazzonia : Cartea Cruciadelor  -  Triunghiul roşu  -  În noapte  -  Manifestul de aur al desăvârşirii  -  Plasa pe jăratic  -  Perdeaua lui Simon  -  Puterea pereche  -  Cosas de la vita  -  Aer  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (II)  -  Meduza meduzelor are dreptate !  -  Cadou pentru regele Isrunului


Vatmanul - Mass Media

Mircea PricăjanPublicat Duminică, 18 Mai 2003, ora 10:05

      III. Mass-Media

     

      Din Vocea cetateanului, ziar independent al locuitorilor orasului Cetatea Înalta, 17 decembrie 2002:

     

      SERIE DE CRIME ABOMINABILE ÎN ORASUL NOSTRU

      Iar politie se face ca ploua

      Editorial de Florin Stefan

     

      În numarul de ieri al ziarului nostru ati putut afla despre descoperirea, pe malul Crisului Repede, al celui de-al patrulea cadavru carbonizat. Acest nefericit eveniment vine sa confirme înca o data ca e vorba de o serie macabra de crime comise de acelasi autor, cu toate ca responsabilii politiei se feresc înca sa o recunoasca. Aceasta atitudine a organelor în drept nu ne mai surprinde. Lipsa lor de reactie este notorie. A fost nevoie de o campanie sustinuta în presa (campanie în care ziarul nostru a jucat un rol major) sa se constituie o comisie speciala, însarcinata cu studierea acestor crime. Si, totusi, rezultatele continua sa întârzie. Oare câte alte cadavre vor mai trebui descoperite ca oamenii pe care-i platim din propriile noastre buzunare sa faca ce-au fost instruiti sa faca? Câte tinere vor mai cadea oare victime acelui maniac ce-si face mendrele în orasul nostru?

      Dupa cum ati putut citi, si de data ceasta e vorba tot de o fata. Identitatea ei nu a fost înca stabilita, chipurile, din pricina gradului avansat de carbonizare" (Mai degraba, din pricina marasmului ce domneste prin sectiile noastre de politie! Fiindca, suntem sigur, mijloace de identificare a cadavrelor aflate într-o asemenea stare s-au descoperit si se folosesc de o buna bucata de vreme de catre politia din alte tari. Ajunge sa ne gândim la amprentele dentare. Orice stomatolog din România pastreaza în arhivele lor o mostra a acestor amprente apartinând pacientilor lor. Sau, cel putin, asa ar trebui sa se întâmple...) Totusi, la putine ore dupa aparitia ziarului nostru la standuri, la redactia noastra s-a prezentat Ileana Fortea, aducând cu ea si fotografia fiicei sale, pe care nu o mai vazuse de doua zile. Cu lacrimi în ochi ne-a povestit ca Mihaela, fiica dumneaei, a plecat în seara zilei de sâmbata la o petrecere cu colegele si nu s-a mai întors de atunci. La întrebarile noastre, ne-a spus ca da, a declarat-o disparuta, dar ca nimeni nu i-a acordat atentie. Am întrebat-o de asemenea ce o face sa creada ca Mihaela ar fi fata descoperita pe malul Crisului, la care ne-a raspuns ca si-ar dori sa nu fie ea, dar ca toate indiciile arata asta. Mihaela era o fata cuminte, nu prea iesea din casa si niciodata nu întârzia la mult de ora zece, când, totusi, pleca undeva. "I s-a întâmplat ceva, sunt sigura de asta", ne-a declarat doamna Ileana Fortea, "si ma rog lui Dumnezeu de o ora încoace, de când am vazut stirea în ziarul dumneavoastra, sa nu fie ea. Dar, pur si simplu, dar"" si vocea i-a fost gâtuita de sughituri si suspine, încât nu a mai putut continua.

      Primul lucru pe care l-am facut, fireste, a fost sa contactam sediul Politiei. "Cadavrul se afla înca în cercetari", ne-a spus ofiterul de serviciu si a parut indiferent când l-am anuntat de prezenta în redactie a unei persoane care pretinde ca poate identifica victima. "Sa vina la morga" " a spus " "desi e inutil: domnule Stefan, am vazut si eu cadavrul si nimeni n-ar fi în stare sa-l identifice dupa ochi nici daca ar fi clarvazator."

      Fotografia care însoteste acest editorial ne-a fost lasata de catre doamna Fortea, în speranta disperata ca va primi unele informatii care sa o linisteasca. "Stiu ca este inutil, având în vedere felul în care oamenii reactioneaza când este vorba de tragedia altuia", a declarat mama îndurerata, "dar eu înca sper într-o minune."

      Ziarul nostru îsi face, astfel, datoria de-a cere tuturor celor ce-au vazut-o pe Mihaela Fortea în noaptea aceea, dupa ora noua jumatate, când colegii ei au declarat ca a parasit petrecerea, sa ia legatura cu redactia noastra.

      Cât despre organele de investigatie si, mai cu seama, despre comisia speciala de cercetare, nu mai avem nimic de spus. Bravo, domnilor, continuati tot asa, pâna ce criminalul acesta dement va face o noua victima!

     

     

     

     

      Din Adevarul, 18 decembrie 2002:

     

      Stire Mediafax

      A PATRA VICTIMA A "CRIMINALULUI PIROMAN"

     

      În dimineata zilei de 15 decembrie a.c. a fost descoperit cel de-al patrulea cadavrul apartinând unei tinere în localitatea bihoreana Cetatea Înalta. Asemenea celor dinainte, si acesta a fost gasit abandonat pe malul Crisului Repede. Arsurile prezente pe întreaga suprafata a corpului a facut imposibila identificarea victimei. Dl. colonel de politie Mihai Pandele, care conduce cercetarile, nu a raspuns nici unei întrebari adresate de reporterii nostri. Stim, totusi, din surse ce doresc sa-si pastreze anonimatul ca numele victimei ar fi Mihaela Florea, o fata declarata disparuta chiar în noaptea crime si înca nedescoperite.

     

     

     

     

      Din emisiunea Ancheta în desfasurare, Pro-TV, 23 decembrie 2002, ora 23.24:

     

      Bogdan Vindu (realizator): Stimati telespectatori, trecem acum la un caz cu totul si cu totul aparte. Sunt sigur ca ati auzit de criminalul din Cetatea Înalta, maniacul care se distreaza rapind tinere fete, violându-le si apoi dându-le foc. Stirea a facut înconjurul presei de-abia la începutul acestei luni. Spun "de-abia" pentru ca animalul responsabil de aceste crime abominabile se afla la acea data la a patra victima. Las fara raspuns nedumerirea mea cu privire la ce-a facut politia din localitate sa previna aceasta a patra crima si întreb de ce n-a dat, cel putin, publicitatii descoperirea existentei unui asemenea criminal. Fiindca, fie-mi iertata constatarea, doua cadavre descoperite carbonizate în aproximativ acelasi loc nu-ti mai dau voie sa spui "poate ca nu e vorba de-un criminal în serie".

      Îl avem alaturi de noi pe domnul Bindea, colonel de Politie si secretar în cadrul Ministerului de Interne.

      Domnule Bindea, de ce n-am aflat de existenta acestui criminal mai devreme? Am fi putut informa populatia si, poate, pâna acum nemernicul ar fi fost prins.

      Col. Bindea: Din câte informatii am, rezulta ca ancheta a fost tinuta secreta tocmai pentru a nu alarma populatia.

      Bogdan Vindu: Dar cum... " Scuzati-ma ca va-ntrerup! " ... Cum va gândeati ca populatia va fi ferita tinând-o în nestiinta? Vreau sa spun, nu-i expuneati mai mult la pericol pe oameni în felul asta?

      Col. Bindea: Civilii nu au disciplina, domnule Vindu, n-au spiritul cazon pe care-l avem noi si care implica metodica, sânge rece si luciditate, exact calitatile de care ai nevoie când te confrunti cu un asemenea caz. Civilii nu ar fi facut decât sa ne stea în cale.

      Bogdan Vindu: Scuzati-ma din nou, dar nu ati rezolvat nici asa nimic. Adica, a aparut o a patra victima, nu?

      Col. Bindea: Si credeti ca acum, când oamenii stiu, nu va mai aparea una?

      Bogdan Vindu: Daca nu va veti face datoria, tot ce se poate!

     

      [Camera se fixeaza în prim-plan pe figura colonelului Bindea.]

     

      Bogdan Vindu (în afara imaginii): Acum, cel putin, parintii vor sti sa-si tina copilele acasa când se lasa întunericul. Eu zic ca asta e singura realizare cu care va puteti mândri deocamdata, domnule colonel Bindea. Puteati face asta mai curând. La urma urmei, nu însemna decât un comunicat oficial si... ancheta dumneavoastra putea continua, nu?

     

      [Prim-planul se largeste, în asa fel încât, peste câteva secunde, putem observa mâinile colonelului Bindea framântându-se.]

     

      Bogdan Vindu: Revenim dupa o scurta pauza. Multumim, domnule colonel, pentru raspunsurile pe care ni le-ati dat. Nu schimbati canalul!

     

     

     

     

     

     

      Din Vocea cetateanului, ziar independent al locuitorilor orasului Cetatea Înalta, 31 decembrie 2002:

     

      AN NOU SÂNGEROS?

      Redactia

     

      Editia ziarului nostru de astazi se vrea a fi una de bilant de sfârsit de an. Nu ne vom mai revedea decât peste trei zile. Cu toate ca ar fi destule fapte pozitive de amintit, nu putem sa nu rezervam cea mai mare parte a spatiului evenimentelor ce-au tinut prima pagina în ultima luna. Veti putea citi analize ale unor experti criminalisti, ale unor profesori de criminalistica din strainatate, câteva interviuri luate factorilor de conducere atât ai orasului, cât si ai Politiei. Pe lânga acestea, va oferim si analizele reporterilor nostri de teren, plus o serie de fotografii pe care speram sa le putem da uitarii cât mai curând " sunt luate la locul descoperirii celor patru victime ale Criminalului Piroman. Ne cerem scuze, dar pagina de divertisment cu care v-am obisnuit nu va exista anul acesta, din motive pe care credem ca le întelegeti si fara sa le enumeram aici.

      În final, va dorim un an nou fericit si speram ca ferit de evenimente precum cele evocate de ziarul nostru astazi. Speram, într-adevar, sa fie un an fericit si nu unul sângeros!

     

     

     

     

      Din Vocea cetateanului, 3 ianuarie 2003:

     

      "CRIMINALULUI PIROMAN" LOVESTE DIN NOU

     

      În albia Crisului Repede a fost descoperit corpul mutilat de foc al celei de-a cincia victime a maniacului ce traieste printre noi. Mai surprinde pe cineva? Reporterul trimis de noi la fata locului a întâmpinat împotrivirea celor care tin sa-si spuna politisti. A reusit sa afle doar ca victima e tot o fata si ca prezinta toate semnele victimelor precedente: arsuri pe întreg corpul si urme la mâini si la picioare produse de sfoara cu care a fost legata. De-ndata ce vom afla mai multe, veti afla totul.

     

     

     

     

      Din Vocea cetateanului, 4 ianuarie 2003:

     

      OAMENII REVOLTATI AU PICHETAT SEDIUL POLITIEI

     

      Dupa cinci ore de scandat lozinci si de fluturat pancarte, din partea oamenilor a pornit o adevarata ploaie de pietre catre cladirea Politiei.

      În busculada care s-a iscat, au fost raniti zece oameni. Trei au necesitat internare urgenta. Politia a practicat arestari. Douazeci dintre manifestanti sunt chestionati chiar în timp ce cititi aceste rânduri.

     

     

     

     

      Din Vocea cetateanului, 5 ianuarie 2003:

     

      POLITIA CONFIRMA: NUMELE CELEI DE-A PATRA VICTIME ESTE

      MIHAELA FLOREA

      Mama îndurerata primeste suma de 12 milioane de lei

      din partea Primariei ca despagubire morala.

     

     

     

     

      Din Vocea cetateanului, 7 ianuarie 2003:

     

      ILEANA FLOREA DA ÎN JUDECATA POLITIA DIN CETATEA ÎNALTA

      Mama Mihaelei cere destituirea colonelului Mihai Pandele si a oamenilor din subordinea lui.

     

     

     

     

      Din Vocea cetateanului, 8 ianuarie 2003:

     

      SCHIMBARE DE TACTICA?

      A SASEA VICTIMA " UN BARBAT

     

      De când Ileana Florea a actionat în justitie Politia municipiului Cetatea Înalta, politistii au început sa adopte un cu totul alt comportament fata de presa.

      La prima ora în aceasta dimineata, redactia ziarului nostru a primit un telefon din partea Politiei si a fost anuntata de descoperirea unui alt cadavru în albia râului Crisul Repede. Uimirea atât a noastra, cât si a politistilor a fost sa descoperim ca victima este, de data aceasta, un barbat. Ca este tot victima Criminalului Piroman nu încape nici o îndoiala. Arsuri pe întreaga suprafata a corpului, urme de funie la încheieturile mâinilor si picioarelor.

      La o inspectie mai amanuntita, a iesit la iveala faptul ca barbatul purta gravate pe piept trei litere: "FOC".

      O semnatura?

     

     

     

     

      Din Vocea cetateanului, 10 ianuarie 2003:

     

      JUDECATORUL RESPINGE DOSARUL DESCHIS DE ILEANA FLOREA

      "Nu se poate formula nici o hotarâre judecatoreasca cu privire la o ancheta în curs de desfasurare", spune judecatorul Valentin Brondiu

     

     

     

     

      Din Vocea cetateanului, 17 ianuarie 2003:

     

      IDENTITATEA VICTIMEI NR. 5 A FOST STABILITA:

      MARTA DELINESCU

      Victima avea 14 ani, urma cursurile liceului "Mihai Viteazu" si, potrivit declaratiilor dirigintei, era cea mai buna eleva din clasa. În noaptea crimei iesise din casa alaturi de o prietena, care a stiut tot acest timp ce i se întâmplase, dar care nu a spus nimic de frica sa nu atrage atentia criminalului asupra ei.

     

     

     

     

      Din Vocea cetateanului, 20 ianuarie 2003:

     

      ANTONIA DELINESCU, MAMA MARTEI, CEA DE-A CINCIA VICTIMA A CRIMINALULUI PIROMAN, INTERNATA DE URGENTA LA SPITAL

      din pricina unei caderi nervoase

     

      "JUR CA-L OMOR CU MÂNA MEA DACA-L PRIND"

      declara Radu Delinescu, tatal Martei, uitându-se cu lacrimi în ochi catre fata inexpresiva a sotiei sale. "Cu o singura lovitura", continua domnul Delinescu, "mi-a rapit singurele fiinte care însemnau ceva pentru mine în viata asta."

     

     

     

     

      Din Vocea cetateanului, 26 ianuarie 2003:

     

      POLITIA DA PUBLICITATII, DUPA ÎNDELUNGI ASTEPTARI, NUMELE SI PRIMELOR TREI VICTIME:

     

      Andreea Stanoiu, Valentina Fatera si Alina Lungu sunt numele pe care Polita le-a dat publicitatii într-o conferinta de presa organizata ieri dupa-amiaza. Numele acestea nu sunt noutati nici pentru noi, jurnalistii, si nici pentru familiile în cauza. Lipsa unei fete de la domiciliu pe o perioada mai lunga de doua zile era un motiv îndeajuns de întemeiat pentru a o trece pe lista victimelor. Odata cu descoperirea ultimului cadavru, însa, care apartine unui barbat, nimeni nu se mai poate baza pe asemenea semne.

     

     

     

     

      Din Vocea cetateanului, 1 februarie 2003:

     

      COLONELUL MIHAI PANDELE RASPUNDE ÎN SFÂRSIT ÎNTREBARILOR NOASTRE

     

      [fragment]

      "Criminalul nostru e un om deosebit de inteligent. Asta trebuie sa ne fie clar. Un alt lucru care trebuie sa ne fie clar de asemenea e ca nu exista crima perfecta. Suntem mai mult decât siguri ca a facut o greseala. Suntem în cautarea acelei greseli. Numai ca asta cere timp, timp, timp. Suntem ca niste oameni orbi, cu mâinile si picioarele legate. Încercam sa ne descurcam cu putinul care ne sta la dispozitie. Nu cred ca altcineva ar fi facut mai multe decât am facut noi. Repet, avem de-a face cu un om extrem de inteligent. N-a lasat nici o urma pe cadavre. Si, daca ar fi lasat, focul le-a sters cu siguranta."

     

     

     

     

      Din Vocea cetateanului, 5 februarie 2003:

     

      SI CEL DE-AL SASELEA CADAVRU A FOST IDENTITIFAT

      în persoana lui Macarie Filipoiu, lucrator la compania locala de transport public

      "Nu stiu sa-i fi dorit cineva raul", declara Ileana, sotia sa.

     

     

      Din emisiunea Suntem numai urechi, Radio Antena Cetatii, 6 februarie 2003, ora 8.09:

     

      D.J. MATINAL: Da, am ascultat, oameni buni, ultimul single al celor de la Metallica; minunata formatie, ce ziceti? V-as mai pune sa ascultati o piesa, e material fierbinte ce tin eu în mâna, tocmai l-am primit de la casa de discuri producatoare, dar avem o persoana pe fir si nu vrem s-o lasam acolo. Îi spunem, asadar, bun venit la "Suntem numai urechi" si-l ascultam. D.J. Matinal îti spune sa-i dai drumul, amice.

      VOCE MASCULINA (stearsa, îndepartata): Multumesc, D.J. Matinal, te-ascult în fiecare dimineata si tre" sa recunosc ca esti cel mai tare, iar melodia dinainte o fost chiar bestiala.

      D.J. MATINAL: Daca ai ceva sa ne spui, fa-o repede, pentru ca mai asteapta cineva pe fir...

      VOCE MASCULINA (capata o doza de durere): Da, voiam sa spun ceva despre barbatu" ala, Macarie Filipoiu, sau cum scria în ziar ca-l cheama. Cred ca l-am vazut cu câteva zile înainte sa aflu de moartea lui. Nu mi-as fi adus aminte de fata lui nici într-o mie de ani, întelegi, daca nu scria în ziarul de ieri ca lucra la.... aa... la...

      D.J. MATINA: La transportul public.

      VOCE MASCULINA: Da. Era vatman, întelegi? Am fost într-o dimineata în, aa, tramvaiul pe care-l conducea el.

      D.J. MATINAL: Da, e bine de stiu si asta... Dar sa-i spunem ramas bun domnului fara nume si sa trecem la lucruri mai frumoase. Sa trecem la o voce feminina. Buna, Lavinia, ce ai sa ne spui în dimineata asta? D.J. Matinal îti spune sa-i dai drumul, amica.

© Copyright Mircea Pricăjan
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online