evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Omul apropiat  -  Cerc la persoana întâi  -  Genocidul  -  Iluzia viselor  -  Darul divin  -  Tolaie  -  În căutarea lacrimilor pierdute  -  Mămica şi El Diablo  -  Je t'aime mélancolie  -  Străinul  -  Inelele lui Saturn  -  Calul cruciatului  -  Solilocviu  -  Trenul  -  Povestea unui suflet  -  Umbrele nopţii  -  Praf minune  -  Liber arbitru  -  La frontieră  -  Sete  -  Groparii  -  Cum s-a născut Dumnezeu  -  Luminile oraşului XXIX  -  Uitarea  -  Timpul schimbării  -  Lecţie de Umanitate !?  -  Gândacul  -  Drum fără întoarcere  -  Destin  -  Istoria spirilor de la începuturi până la trecerea munţilor  -  Program de criză  -  Ea, eu şi ei  -  Luminile oraşului XXXII  -  Sfântul  -  Peştele albastru  -  Peştera I  -  Intoxicaţia. Investirea de novice  -  Cosas de la vita  -  Aer  -  Amintirile unei lumi departe, departe de tot  -  Pojghiţa subţire a conştiinţei  -  Cadou pentru regele Isrunului  -  Imdiola  -  Robotul  -  Păsări de pradă  -  Cum le văd "ei" pe "ele" în Galeria de artă "Trei Salcâmi"  -  Aura urii  -  Children of mine  -  Taina norilor  -  Lumină dublă


Corabiile lungi

Ovidiu Bufnilă
ovidiubufnila.ning.comPublicat Vineri, 5 Noiembrie 2004, ora 18:27

      Cum cobori spre Farul Genovez îl întâlnesti pe Iosrio. El roscovan, Iosrio. A umblat pe toate marile lumii. A harponat o mie de balene, la capul Horn 1-a întâlnit pe Olandezul Zburator, 1-a vazut pe Clinton pe un portavion, Putin a trecut pe deasupra cuterului sau într-un avion de vânatoare. A întâlnit niste malagambisti la Londra, s-a încaierat cu niste australieni într-un bar din Paris si s-a iubit cu printesa Goon Balaa din Gongoro.
      Mare tâlhar Iosrio! O data saptamâna merge la politie sa dea o declaratie ca a fost cuminte, ca n-i pus la cale nicidecum spargerea vreunei banci, ca nu va pleca pe mare^ Comisarul îl îmbie cu un trabuc si-i pune cafea într-o ceasca de argint Stau la taclale.
      La plecare, Iosrio se jura ca n-o sa iasa cumva în larg. La noua si un sfert, Iosrio paraseste sectia de politie si se duce sa bea un paharel cu Olafsen la Mistretul de argint. Olafsen bate cu pumnul în tejghea si vorbeste în gura mare si nu-1 crede pe Iosrio ca împarte apele marii când porneste în larg. Nici Grebila Marumbo nu-1 crede pe bravul Iosrio pe cuvânt.
      Grebila Marumbo cânta la saxofon. Are numarul ei în fiecare zi la Mistretul de argint.
      Mesenii se îngramadesc sa-i pipaie pulpele. îi arunca paralute portocalii la picioare.
      GrebiB Marumbo le strânge cu grija si le baga în sutien. Când sfârseste dej cântat îsi ia haina de blana si o porneste hai-hui pe strazi. Cel mai mul! îi place sa mearga în port sa priveasca ore în sir corabiile lungi. Dorul departarilor o tintuieste printre sacii cu cafea si scortisoara.
      Hamalii, îndraciti se iau de ea. Marinarii o fluiera. Uneori, contabilul de Sachet & Sachet îi aduce portocale. Stau amândoi, umar lânga si privesc corabiile lungi cum se leagana la ancora. Capitani urmaresc cu luneta. Albatrosii trec pe deasupra lor tipând. Trec tobosar, câteva fete de pension, un artilerist.
      Cândva l-am vazut pe regele Ferdinand plimbându-se gânditor printre butoaiele cu bere aduse din Olanda. Majestatea sa era adâncita în gânduri despre viitorul patriei noastre. Nici n-am îndraznit sa-1 tulbur. Un fochist de pe Rechinul turbat mi-a spus ca am avut vedenii. Chiar mi-a tras în nas un pumn de-am vazut stele verzi. Nu m-am dus la medicul legist hotarât sa-mi fac dreptate singur. Dar supararea mi-a trecut si, daca tin minte bine, prin toamna m-am dus si eu cu corabiile lungi sa prindem cai de mare dincolo de Cercul polar.
     

© Copyright Ovidiu Bufnilă
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online