evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Jocul Zeilor (II)  -  Inelul de platină  -  Ancheta  -  Dona  -  Asaltul  -  De acum şi până-n noapte  -  Vatmanul - O pasiune  -  "Coincidenţă !" au strigat  -  Luminile oraşului VI  -  Salvatorul  -  Între „Ei” şi noi, Pământul! (IV)  -  Fereastra din spate  -  Meduza (V)  -  Un bilet de plecare de pe Soregaard  -  Fără doar şi poate  -  Dincolo de evoluţie  -  Luminile oraşului XXIII  -  Epsilon  -  Ceasul ispitirii  -  Piatra  -  Peştele albastru  -  La chambre quotidienne (fr)  -  Învingătorul ia totul  -  Cincizeci  -  “Virusul”  -  Cyborg story  -  Legendele Căutării (II)  -  Spiritul este liber şi insurgent  -  Gânduri  -  Mutare disciplinară  -  Text experimental  -  Uchin (fragment)  -  Înălţarea  -  Almateea  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  Gri şi roşu auriu  -  Tânăr si încă nescris  -  Povestea ţării Nucalanoi  -  Vrăjitorul  -  La copcă  -  Re-insecţie  -  Meduza (X)  -  Children of mine  -  Sender: High_Orbit_God  -  Chat Room  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Submarinul Roşu  -  Mărturisirea lui Abel  -  Pacientul  -  Nu vreau să fiu un erou !


Colecţionarul

Colecţionarul
  Hristu Bordeianu
Taxi
Printre oameni
Inelele lui Saturn
varianta print

Hristu BordeianuPublicat Duminică, 5 Iunie 2005, ora 19:34

      - Buna ziua, domnul Godevil!

     

      - Buna ziua, luati loc, va rog, luati loc, spuse batrinul cu frunte ridata si ochi sclipitori aratind spre un fotoliu alb ca barba lui.

     

      Tinarul ziarist se aseza timid, scotind reportofonul din buzunar si punindu-l pe masa neagra, din lemn de mahon.

     

      - Banuiesc ca ati venit sa-mi vedeti colectiile, rosti calm batrinul, asezindu-se linga el.

     

      - Da, am inteles ca aveti colectii impresionante, din intreaga lume, din aproape toate domeniile.

     

      - Din absolut toate domeniile! facu batrinul, spintecind aerul cu un deget osos si zbircit ca o gheara de gaina. Din absolut toate domeniile, domnule reporter!

     

      Ziaristul se uita uimit cum batrinelul sari zvelt din fotoliul sau si se indrepta o biblioteca imensa, maronie.

     

      - Priveste! rosti mosneagul triumfator. Toate cartile si textele pe care le vezi sint originale, de nepretuit.

     

      Batrinelul avea dreptate. In biblioteca se aflau Platon, Cicero si Aristotel in editii nemaiintilnite, alaturi de Textele Apocrife ale lui Ezechiel si Enoh. Ceva mai incolo tronau manuscrisele lui Kant si Einstein alaturi de un vraf de hirtii ingalbenite prinse in coperti de piele, in dreptul carora o mina de artist scrisese "Manuscrisele de la Marea Moarta". Ceva mai jos, pe un raft imbracat in catifea neagra zaceau o serie de Biblii, una mai veche decit cealalta. Reporterul intepenise in fata bibliotecii, cu mina la gura, mut de uimire.

     

      - Sa spunem ca am resurse nelimitate, explica zimbind, batrinul, deschizind un sertar ingust in care tinea adunate fel si fel de pliculete de toate formele si culorile. S-ar putea sa ma crezi nebun, dar eu sint de parere ca omul ar trebui sa cunoasca si raul, in aceeasi masura in care cunoaste binele. Astea nu puteau sa-mi lipseasca din colectie. Le recunosti?

     

      - Canabis, marijuana, heroina, cocaina, ingaima tinarul cu mintea intepenita ca intr-o plasa de paianjen.

     

      Intr-un alt loc, o serie intreaga si diversificata de arme albe, o multime intreaga de cutite, pumnale stralucitoare ori stilete argintii, adunate din toate epocile si din toate locurile de pe pamint. Pe un perete, intr-o vitrina spatioasa, luminata de doar citeva becuri, tronau amenintatoare armuri medievale, alaturi de o multime de pistoale, pusti si carabine de toate calibrurile.

     

      - Este...

     

      - "Amenintator" este cuvintul pe care il cauti, rosti batrinul cu un zimbet agatat in coltul gurii, apoi apasa un buton aflat undeva in spatele bibliotecii si aproape imediat blocul imens de lemn lacuit incepu sa se puna in miscare. Tinarul din spatele lui, ramas fara cuvinte, incerca sa patrunda bezna ce i se deschidea in fata.

     

      - Ti-am aratat doar citeva dintre colectiile mele, rosti mosul atunci cind biblioteca se opri. Asta insa le depaseste pe toate! Nu vei mai vedea asa ceva in nici un colt al lumii. I-am depozitat aici nu pentru a fi departe de ochii lumii, ci pentru a fi departe de rautatea ei.

     

      Acolo, in spatele bibliotecii, intr-o camera uriasa, se gaseau, unul linga altul, zeci si zeci de cuburi. Si in fiecare cub se afla cite un barbat sau cite o femeie, imbracati in robe imaculate. Stateau ghemuiti ori ingenucheati, cu gurile inclestate si cu o tristete fara margini intiparita pe chipuri. Citiva se ridicasera in picioare si pareau ca vor sa-l infrunte pe batrinul colectionar. Toti acesti barbati si femei aveau insa ceva in comun. De undeva, dintre omoplati, porneau doua excrescente albe, urmele unor aripi care, cindva, le folosisera, probabil, la zbor.

     

      Batrinul isi petrecu o mina pe dupa umerii reporterului si se uita nostalgic la cuburi:

     

      - Din pacate, aceasta colectie este completa, asa ca nu mai prezinta nici un interes pentru mine. Ii am pe toti: Adriel, Mihael, Gabriel... Pe toti. Si toti au fost, la vremea lor, mari conducatori de osti. Dar acum...

     

      Batrinul facu o pauza cautindu-si cuvintele:

     

      - Nimeni nu mai are nevoie de ei. S-au invechit si au fost uitati.

     

      Daca batrinul nu ar fi fost linga el, tinarul ziarist ar fi spus ca totul este un vis. Dar nu. Nu era vis.

     

      Si un singur cuvint ii veni in minte. Un singur cuvint ii iesi de pe buze:

     

      - Ingeri...

     

© Copyright Hristu Bordeianu
Sursa :   Obiectiv
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online