evomag.ro
    science-fiction fantasy poezie eseu arte vizuale
Caută :  
Resurse Contact
Meduza meduzelor are dreptate !  -  Cyborg story  -  Regele animalelor  -  Scrisoare din Hipercubul 13  -  Gondolierul  -  Alfa si Omega. Moon  -  Uchin (fragment)  -  Înălţarea  -  Chipul de pe Marte  -  Cinci personaje în căutarea unor măşti vesele  -  Simbioza  -  Povestea gândacilor  -  Circ  -  Lala  -  Trenul  -  Licuricioaia  -  Lumea lui Ingo  -  Uezen. Echilibrul lumilor  -  Sexibon  -  Echilibrul  -  Floarea de loldilal  -  Jocul Zeilor (VIII)  -  Robotul  -  La lumina...  -  Experimentul  -  Asura Ni, Drahan - I - Bolte de Crini  -  Solilocviu  -  Luminile oraşului XXIII  -  Puroi III  -  Povestea (?) Pensionarului Incredul  -  Delir  -  De aici, de sus...  -  Poveste cu un cui  -  Piese de muzeu  -  Limoniu  -  Tocăniţa de ciuperci  -  Ambuscadă pe Uslar  -  Fortul  -  Cap de listă  -  Războiul - fără - cap - şi - fără - coadă  -  Meduza (XII)  -  Al nouălea iad  -  Natură moartă, cu portret  -  A Doua Epocă Întunecată  -  Aici şi acum  -  Peştera I  -  Proză absurdă  -  Tarsius  -  Un viol ratat (Din neant)  -  Fragmentalism


"Casa Atreides", primul segment al Preludiului Dunei, în librăriile din România

* interviu cu Horia Nicola Ursu, directorul editurii Millennium Press

News TeamPublicat Duminică, 4 Decembrie 2005, ora 16:12

      - Desi 2005 nu a fost un an tocmai bun pentru imaginarul românesc, sfîrsitul acestuia se anunta a fi de-a dreptul exploziv. Noi colectii de carte, noi edituri...

     

      - 2005 a fost un an la fel de bun sau de prost ca si cei anteriori. De cîtiva ani încoace, pasionatii de SF&F traiesc o epoca prelungita a "vacilor slabe". La Tîrgul International de Carte Bucuresti, în mai, doar cei de la Corint au facut figura buna în acest sens, publicînd sapte titluri în colectia Galeria Fantastica (a fost însa vorba, în special, de clasici, o parte dintre ei reeditati; sa nu uitam ca Bradbury a aparut în urma cu vreo sase ani la RAO/Fahrenheit, în colectia care purta chiar numele cartii sale). Nemira, de cîtiva ani încoace, publica doar reeditari din vremurile de glorie ale colectiilor sale de profil. OmniBooks a intrat într-o pauza prelungita. Pe scurt: seceta. Prin contrast cu aparenta anomie de asta-primavara, Gaudeamus-ul din acest an a mobilizat energii nebanuite: Tritonicul lanseaza o revista-antologie de profil, dupa modelul declarat al digesturilor americane si o colectie care beneficiaza de coordonarea unui specialist de prim rang, Mike Haulica. Colectia lor, botezata la fel ca revista, "fiction.ro", debuteaza cu dreptul, publicînd primul roman al seriei Bas-Lag a lui China Miéville, "Perdido Street Station". Nemira reediteaza din greu Stephen King la preturi prohibitive, seria originala "Dune" si ciclul Ender al lui Card (caruia îi adauga doua noi romane proaspat traduse, din cîte am auzit); au scos si antologiile McSweeney (dar într-o prezentare cu totul derutanta, ca sa folosesc un eufemism; pacat de cartile astea, selectia lui Michael Chabon e geniala), si un omnibus cu seria Hitchhiker a lui Adams. Corint va recidiva cu noi reeditari (vreo patru le-am vazut, e vorba tot de clasici: Zamiatin, Lovecraft; va iesi însa si prima editie autorizata a Neuromantului lui Gibson, în traducerea lui Dan Pavelescu). Si, în sfîrsit, vor aparea primele titluri ale editurii Millennium Press.

     

      - Ai înfiintat, împreuna cu Bogdan Bucheru, unul dintre scriitorii generatiei '90, o editura care porneste o noua colectie dedicata literaturii SF.

     

      - Asa e. Se numeste Millennium Press si pe 19 noiembrie, la prînz, îsi va face debutul pe scena publica prin lansarea, la libraria Junimea din Iasi, a volumului "Asteptînd-o pe Sara" semnat de Michael Haulica, primul din colectia FICTIUNI, o carte pe care prefatatorul, Liviu Antonesei, o compara cu "De ce iubim femeile" a lui Cartarescu. Sa revin la editura noastra" Ideea a fost a mea (si o coc de multa vreme), iar Bogdan Bucheru, cel mai generos Mecena pe care l-a cunoscut F&SF-ul românesc, s-a oferit sa finanteze aceasta aventura. Intentia mea era de a-mi pune la bataie know-how-ul dobîndit în mai bine de un deceniu de munca în edituri sau de colaborare cu acestea, pentru a da nastere unui proiect viabil, atît din punct de vedere al valorii cartilor per se, cît si al potentialului comercial.

     

      În ce priveste "colectia dedicata literaturii SF", da-mi voie sa te corectez. Nu ne-am propus o profilare exclusiv pe SF. Avem mai multe colectii în care vor aparea carti ce vor face, cu siguranta, deliciul oricarui iubitor de F&SF. Din punct de vedere al marketingului, tintim însa un alt public: cel cultivat, cititor si de reviste culturale, al iubitorilor de literatura de buna calitate, satui de Paulo Coelho si Dan Brown, care vor sa citeasca si altceva decît best-sellere ready-made. Nu vom avea sigla SF sau F pe nici una din cartile noastre. Vom publica texte ale unor autori care se bucura de succes si în SF sau fantasy ori horror, dar nu neaparat cu textele lor de gen. Nu vom merge însa pe carari batute, as vrea sa alcatuim o oferta editoriala complementara cu cele ale competitorilor nostri. Asadar, nu veti citi la noi carti proaste scrise de cutare sau cutare nume mare al SF-ului mondial, alese pe criteriul popularitatii autorului în rîndul paturii tot mai subtiri a fanilor de F&SF de la noi. Principiul nostru de selectie a titlurilor a fost unul singur: calitatea literara.

     

      - Doua antologii de proza româneasca si patru traduceri pîna la sfîrsitul anului. Nu este prea mult de digerat pentru publicul românesc, de la o singura editura, mai ales ca toamna se anunta încarcata cu productii de gen si din alte directii?

     

      - Spuneam mai devreme ca oferta noastra e complementara cu a celorlalte edituri. Nu am cunostinta, cu exceptia revistei-antologie de la Tritonic, de nici o alta editura care sa-si propuna explicit sa promoveze consecvent proza scurta cu tenta si tematica fantastica sau SF, prin antologii originale. Prin urmare, prin colectia ANTOLOGIILE MILLENNIUM vom fi "lideri de piata", daca se poate spune asa, pe acest segment. Ambele antologii sînt legate de un grup literar care a facut senzatie în fandom si nu numai, grupul Kult. Prima antologie e cea de-a treia (si, din pacate, probabil ultima) a nucleului dur al acestui grup: lui Costi Gurgu (coordonatorul proiectului) i se alatura Ana-Maria Negrila, Bogdan Bucheru si Jean-Lorin Sterian, pentru o aventura dark fantasy cu accente de cyberpunk, scrisa la opt mîini, cu personaje si linii fictionale comune. Cartea se cheama Radharc si sper sa fie bine primita, la fel cum au fost si volumele anterioare aparute sub sigla Kult. A doua culegere e o prima recolta din textele publicate si comentate pe site-ul cenaclu AtelierKult, coordonat de Bogdan Bucheru si Catalin Sandu. Selectia povestirilor ce alcatuiesc sumarul antologiei "AtelierKult: povestiri fantastice" îi apartine lui Michael Haulica si toti cei care au vazut sumarul spun ca va fi un adevarat eveniment editorial. Sper sa fie asa.

     

      Primele traduceri selectate pentru colectia PREZENT sînt din autori care nu au mai fost publicati la noi: Nicola Griffith (cu romanul premiat cu Nebula în 1996, "Rîul linistit", o carte extraordinara, care va stîrni cu siguranta controverse) si Ben Bova (un adevarat patriarh al SF-ului american, cu un tehno-thriller intitulat "Powersat", aparut în original în februarie 2005; nu e însa cîtusi de putin o clona a cartilor lui Tom Clancy, desi fanii acestuia o vor devora cu placere). Vor urma carti semnate de Carl Sagan, Elizabeth Moon, F. Paul Wilson, Alastair Reynolds, Ian McDonald, Jack Dann etc.

     

      "Legendele Dunei" descriu în amanunt evenimentele des amintite în seria originala: Jihadul Butlerian, Cruciada Masinilor

     

      - Dune este vedeta de necontestat a literaturii SF. Cel putin în România. Am înteles ca Millennium Press vine cu o surpriza imensa pentru cei care s-au îndragostit de lumea lui Herbert: "Dune: Casa Atreides". Despre ce e vorba?

     

      - "Casa Atreides" e primul segment al trilogiei Preludiul Dunei, scrisa în colaborare de Brian Herbert, fiul marelui Frank, si de romancierul Kevin J. Anderson (cunoscut la noi, între altele, datorita celor trei romane din seria X-Files care i-au fost publicate la RAO). E o privire în trecutul lumii descrise în seria originala a lui Frank Herbert, cu treizeci de ani înainte ca Paul Muad"Dib Atreides sa fi pasit pentru întîia oara pe Arrakis. Vor urma, tot în seria EPIC, la intervale de aproximativ sase luni, celelalte doua volume ale Preludiului (Casa Harkonnen si Casa Corrino), apoi a doua trilogie Dune a celor doi autori, "Legendele Dunei", care descrie în amanunt evenimentele des amintite în seria originala: Jihadul Butlerian, Cruciada Masinilor si batalia finala care a pus capat dominatiei masinilor inteligente, Batalia pentru Corrin. Si tot în seria EPIC vor aparea romanele unui ciclu fantasy care îl depaseste, în opinia mea, ca scriitura si amploare epica, pe Tolkien si al sau Stapîn al Inelelor. E vorba de "A Song of Ice and Fire" ("Balada de gheata si foc") a lui George R. R. Martin; primul volum al seriei, "Jocul tronurilor", va aparea pe piata, sper, catre vara. Poate chiar la viitorul Tîrg national de carte.

     

      - Stiu ca în urma cu cîtiva ani, editura Nemira, cea care a adus Dune în România, a publicat sub semnatura unui anume Patrick Herbert volumul Dune 7. Exista vreo legatura între acel "Dune 7" si ceea ce va publica Millennium Press?

     

      - Absolut nici una. Acel "Dune 7" a fost o facatura ordinara, o încercare de a profita de apetitul fanilor: s-a luat un roman scris de Sebastian Corn si s-au modificat cîteva nume si aluzii din text, pe ici pe colo, ca sa aduca infim cu anumite repere ale seriei lui Herbert. Se purta acest soi de parazitism editorial, prin modificarea vaga a numelui autorului operei originale. Nu m-as fi asteptat însa ca o editura de calibrul Nemirei sa se preteze la asemenea manevre penibile. Kevin J. Anderson mi-a marturisit ca Brian Herbert a fost de-a dreptul socat la aflarea vestii existentei acestui plagiat (caci asta e, la urma urmei, un soi de plagiat). Si Kevin si Brian au fost deosebit de nemultumiti, deoarece, tocmai în aceste momente, lucreaza la adevaratul final al seriei originale Dune, dupa schitele lui Frank Herbert pentru neterminatul "Dune 7"; rodul colaborarii lor va vedea lumina tiparului în urmatorii doi ani si, în functie de reactia publicului de la noi la cele doua trilogii de care vorbeam adineauri, vom fi interesati probabil de o publicare a sa sub sigla Millennium Press.

     

      - Exista în România scriitori care sa se ridice la nivelul lui Frank Herbert? Se poate vorbi de profesionalism în tagma scriitorilor români de SF?

     

      - Exista si la noi talente de calibrul lui Frank Herbert, categoric. Si, încet-încet, vor aparea si operele care sa demonstreze aceasta afirmatie. "Sfîsierea" Onei Frantz a fost un eveniment singular, prin amploarea viziunii si profunzimea scriiturii, la vremea aparitiei sale în 1999. Dan Dobos vine puternic din urma, cu a sa Trilogie a Abatiei, primul best-seller adevarat al SF-ului românesc. Am pomenit de cartea lui Michael Haulica (si cîte minunatii se mai ascund prin sertarele lui!), îl avem pe Radu Pavel Gheo (chiar daca deocamdata s-a orientat spre publicistica), îl avem pe Marian Coman, care va debuta si el anul acesta, tot la Gaudeamus si tot la Tritonic, e Liviu Radu (care recidiveaza la Diasfera cu un nou volum de proza), e Ana-Maria Negrila (care debuteaza în roman, la aceeasi editura), e Florin Pîtea (caruia îi vom citi în curînd romanul "Gangland", cu care ne-a tot amenintat), Voicu Bugariu scrie în continuare, vor confirma, cu siguranta, tinerii care au debutat dupa disparitia JSF-ului (un reper trist al genului, la noi): Lucian Dragos Bogdan, Robert David, Bogdan Bucheru, Catalin Sandu. Lac sa fie (adica bani!), ca broaste (adica talente reale) avem destule. Pîna cînd drepturile de autor vor fi modice, va fi destul de greu sa vorbim de o profesionalizare (în sens propriu, cu referire la nazuinta de a trai din scris si de pe urma scrisului) a scriitorilor F&SF de la noi. Dar timpul le rezolva pe toate, si sper ca Millennium Press sa participe din plin la profesionalizarea notiunii de scriitor F&SF.

     

© Copyright News Team
Sursa :   Obiectiv
Nu există nici un comentariu  
Comentează articolul  Spune-ţi părerea

    Toate câmpurile sunt obligatorii.
    Comentariul nu poate include link-uri.
    Dacă sunteţi logat, numele şi emailul se autocompletează.
    Comentariile sunt moderate şi vor apărea pe site numai după aprobare.

Nume :
Email (nu va fi afişat) :
Comentariu :


   SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
      Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2015 Arhiva SFera Online