CurĂ¢ndul

« înapoi la articol


CurĂ¢ndul

Ana Luiza RizeaPublicat Marţi, 25 Martie 2003, ora 10:05

      Imi alesesem cea mai proasta zi pentru o intalnire: ploua marunt-marunt de ore hidos de lungi, cu picaturi tintind direct la oase; ploaia asta ma hartuia, inducandu-mi un sentiment vecin cu cel al astronautilor lui Bradbury in cautarea Templului Soarelui; m-am scuturat cu un soi de lehamite: daca schimbarea starii de spirit era ceea ce cautam, o primisem! Eram morocanos si intunecat, iar asteptarea se alia cu ploaia, altoindu-mi nervii. Am mai acordat cinci minute sederii, numarand apasat secundele ce-mi supravietuisera. Nici nu mai stiam ce voiam sa mi se intample, singurul gand ce ma relaxa era cel al unui dus fierbinte; faptul ca eram inca acolo nu mai avea nici o legatura cu ea; era penitenta propriei mele naivitati; am bagat mana in buzunar, cautandu-mi pachetul de tigari; poate ca totusi mi-am ispasit pedeapsa, mi-am zis indreptandu-ma catre statia de metrou; privirea mi-a alunecat in urma insa, cu o graba culpabila; pe cine incercam sa pacalesc? Nu mi-ar fi fost indiferent sa descopar ca ea era acolo asteptandu-ma, desi era practic imposibil; masurasem fiecare centimetru patrat din imediata vecinatate. Si totusi, sfindand logica, o umbra se contura langa rau; m-a trecut un fior: era silueta unei femei, si asa cum statea cu spatele la mine, era o secventa dintr-un vis ce se repeta obsesiv; m-am oprit, holbandu-ma la ea. Mi-am scos mecanic o tigara si am scaparat bricheta. Zgomotul i-a atras atentia femeii, caci si-a intors imediat capul spre mine; lumina portocalie a lampadarului s-a repezit sa-i deseneze trasaturile inainte ca ea sa si le cufunde inapoi in intuneric, si in ragazul acordat am cercetat-o atent; colturile gurii mi-au coborat involuntar in jos: era urata! Mi-o imaginasem frumoasa, de fapt chiar ea se descrisese ca fiind atragatoare. Iar acum, vazand-o, nu simteam decat impulsul sa fug. Cu un ultim strop de bun simt insa m-am hotarat sa ma apropii de ea. Revenise cu fata catre rau, si cand am interpela-o am surprins-o tresarind.

      -Olivia?

      -Nu! a venit raspunsul ei prompt, aproape rastit.

      Am tacut, blocat. Ar fi trebuit sa ma simt usurat, dar ma incerca un sentiment de intrigare. Ce cauta fata asta aici? Si mai ales acum? Ramasesem pironit cu privirea la ea, cand s-a rasucit catre mine, scrutandu-ma.

      -Ce-i? ma interpela scurt.

      -Nimic, am bolborosit, simtindu-ma brusc stupid. Am dat sa plec, cand a adaugat cu un ton impersonal:

      -Sa zicem ca vreau sa ma sinucid. Ti-am satisfacut curiozitatea?

      Am ramas locului, privind-o stupefiat. Era o gluma macabra, sau vorbea serios? Umerii i se zgaltaiau usor, si-n lumina palida i-am vazut albul dintilor. Radea. Isi batea joc de mine?

      -Chiar daca n-ar fi gluma, n-ai avea de ce sa te simti obligat sa ma salvezi! De data asta poate ca e randul meu.

      -Randul tau? am baiguit prostit.

      -Da! De fapt nu stiu nici eu care e la rand Asta sa fie tot farmecul?!

      Era nebuna sau se juca cu mine? M-am apropiat, si-am sprijinit intunericul alaturi de ea.

      -Poti sa fii mai clara?

      Ea a tacut, dandu-mi impresia ca nu m-a auzit. Am tacut si eu, dar tacerea imi era doar o cusca in care inghesuiam intrebari. Am hotarat sa o astept, si i-am aruncat pe furis o privire. Si-a intors capul spre mine, si i-am vazut buzele miscandu-se in semiintuneric. Abia dupa cateva fractiuni de secunda au venit si cuvintele, cu un decalaj straniu, ce-mi dadea fiori:

      -Locul asta iti aminteste de ceva? De pilda, de un vis?

      Am tresarit. Mi-era clar ca ni se intersectasera doua visuri pe trotuarul acesta, in intuneric; dar ceea ce ma tulbura peste masura era faptul ca ea gasise firul de-a lungul caruia sa mearga pentru a ma gasi; stia ca am sa vin aici, astazi. Si ma astepta. Dar de ce cauta raspunsuri la mine? In fond, ea era cea care datora niste explicatii...

      -Stii, ma intrebam: o face din generozitate sau din comoditate? imi reteza ea sirul gandurilor, privindu-ma cu speranta unui raspuns; cum fata mea materializa toata confuzia in care ma scaldam, se simtit datoare sa adauge:

      -Cand ne arunca in spate ceea ce tine de datoria Lui

      Acum imi venea sa rad prosteste. Imi parea ca am nimerit la jumatatea unui film caruia nu mai reuseam sa-i prind firul. Poate ca avea ceva de spus, dar momentul in care urma sa-i dau sensul ce-mi convenea era foarte aproape. Mi-am sprijinit barbia in palma si-am tintuit privirea fetei. Nu a clipit, dar sprancenele i s-au arcuit a ciuda.

      -Esti orb ca ceilalti toti! Aproape toti, s-a corectat repede.

      Am continuat sa zambesc, si asta a infuriat-o mai tare:

      -Si uneori chiar va invidiez seninatatea cu care afisati un altruism ce nu-i al vostru Ma crezi nebuna De cand n-ai mai simtit un inger?

      Am ridicat din umeri. Nu mai zambeam.

      -Iti spun eu: nu ai simtit niciunul! Niciodata! De ce? Pentru ca nici nu exista! Noi suntem ingeri; cu randul. Restrangere de personal? tonul ii era usor sarcastic. Poate, a continuat. Sau poate doar o sansa in plus pentru mantuire orice o insemna asta

      S-a desprins de balustrada, si s-a intors spre mine, scrutandu-ma. Era calma, chiar detasata, cu o privire ce treceaa prin mine si se ducea departe.

      -Si nici nu stii cand ti-e randul asta sa fie tot farmecul?

      Am plecat ochii. Intrebarile ei se insinuau acum in mintea mea; abia rasarite cresteau, ramificandu-se si germinand-mi in toate gandurile. Le percepeam insa ca fiind parazitare, si mi-a incoltit, incisiva, o samanta de revolta: nu le voiam! Mi-erau straine, si le refuzam prezenta. Nu avea decat sa si le pastreze ea, mi-am zis, si am ridicat privirea pentru a i le arunca inapoi, dar disparuse! O pierdusem din ochi doar o secunda, si disparuse la fel de straniu cum aparuse atunci, in intuneric. Disparuse, lasandu-mi in spate intrebarile ei

      Am ramas un timp nemiscat in coltul ce-l impartisem in doua realitati cu o ea careia nu-i stiam nici macar numele. Nu mai voiam sa fiu bantuit de nici o intrebare, eram deodata imbatranit de ele. Stateam doar amorf purtandu-mi nimicul. A trecut o vesnicie pana m-am hotarasc sa ma urnesc din loc si sa pornesc spre casa.

      Mergeam prin ploaie cu capul plecat, ca pentru un botez. Ma simteam teribil de departe de Dumnezeu. Il uitasem De fapt, cum sa uiti ceva ce n-ai stiut niciodata? Am simtit brusc impulsul sa-mi ridic privirea. In fata mea o batrana isi lasase sacosele jos si se chircise, cu mana apasata in dreptul inimii. M-am repezit spre ea, dar inainte s-o ajut mi-am privit umerii. Unde mi se ascundeau aripile?!

     

© Copyright Ana Luiza Rizea

Articol preluat din Arhiva SFera Online [www.sferaonline.ro].
SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2014 Arhiva SFera Online