Stefan Negrea, doctor pediatru (devenit doctor de familie de la o vreme încoace), se întorcea acasa în seara zilei de 28 septembrie 2002 de la unul dintre pacientii lui. Era vorba de un copil de nici cinci ani, care suferea de-o forma acuta de bronsita. Sistemul lui imunitar clacase, iar medicatia pe care i-o prescrisese nu dadea nici un rezultat. Mai mult ca sigur ca va trebui sa-i dea mâine un bilet de trimitere la spital, indiferent de ce spuneau parintii. Era la mijloc viata copilului si el era cel mai în masura sa hotarasca ce e mai bine pentru el, nu? Da, cu siguranta, daca nu va fi multumit de consultatia de mâine, acesta va fi primul lucru pe care-l va face.
Nu purta ceas la mâna, niciodata nu purtase. Si asa-l presa timpul mereu, nu era nevoie sa poarte chiar pe mâna lui obiectul torturii. Însa-si putea da usor seama cât era ora. Doamna Bucu îl sunase si-l rugase sa vina de urgenta când ceasul de pe biroul lui arata sapte si zece minute, avusese nevoie de cincisprezece minute sa ajunga la domiciliul lor, consultatia copilului durase în jur de douazeci de minute si mai pierduse înca o jumatate de ora încercând sa-i convinga pe parinti ca internarea era urmatorul pas pe care-l aveau de facut în cazul în care copilul nu dadea seama de însanatosire pâna mâine, asa ca acum nu putea fi mai mult de opt, opt si jumatate. Totusi, toamna venise mai devreme ca de obicei si zilele se scurtasera.
Orasul era întunecat si tacut.
Stefan Negrea descoperi cu stupoare ca era stapânit de-o puternica senzatie de disconfort din pricina asta. De-abia astepta sa ajunga acasa. Acasa la Antonia, acasa la caldura, acasa în fotoliul lui preferat pentru o ora si ceva, citind o carte interesanta, acasa apoi în pat, alaturi de Antonia, acasa apoi pe si sub Antonia. Desi erau trecuti amândoi bine de patruzeci de ani, aveau o viata sexuala satisfacatoare. De doua, trei sau, uneori, chiar de patru ori pe saptamâna. Nu era de trecut cu vederea. Avea prieteni care se plângeau ca fac dragoste cu sotiile lor o data pe luna, atunci când luau salariul. El era fericit cu viata lui sexuala. Si de-abia astepta sa ajunga acasa s-o mai îmbunatateasca putin. Cazul baiatului sotilor Bucu îl întristase, dar se surprinsese adesea cât de repede poate lasa de-o parte problemele de serviciu si sa se cufunde în voluptatea casniciei.
Trecea pe lânga o cladire înalta, foarte înalta si, doar când observa silueta ce nu putea fi decât unui cersetor stând sprijinit de peretele ei, îsi dadu seama ca e vorba de-o biserica. Nu era un om religios din fire, îsi aducea aminte ca ultima data când calcase pragul unei biserici fusese la Pasti acum trei ani. Dar mizeria si decaderea umana-l întristau la fel de mult ca pe-un drept credincios. Nu credea în pomana era de parere ca nu face decât sa-l încurajeze pe cel care primeste ceva de nemuncit sa continue sa traiasca în delasare , însa, în seara aceasta, o voce îl îndemna sa dea acestui cersetor banii primiti de la familia Bucu. Poate ca, în felul acesta, Dumnezeu va avea grija de baietel si-l va pune pe drumul bun pâna mâine.
Se opri în loc si se scotoci în buzunar. Doamna Bucu îi strecurase bancnota de o suta de mii de lei când voia sa iasa din casa, o facuse cu acel gest conspirativ pe care orice pacient învata mai devreme mai târziu sa-l stapâneasca. Stefan Negrea o simti acum fosnind, nou-nouta, între degetele lui.
O scoase la iveala si se apleca s-o puna în caciula cersetorului.
Urmatorul si singurul lucru pe care si-l mai aminti apoi (si asta avea sa fie doar peste doua zile) fu mâna imensa care-l apuca în clipa urmatoare de încheietura.
Cersetorul se ridica la timp sa prinda corpul în cadere al doctorului Stefan Negrea. Era destul de vânjos ca asta sa nu fie o problema pentru el. Avea statura unei gorile. Parca era si putin aplecat de spate... În orice caz, ochii îi sticleau cu o pofta ce doar un animal poate simti. Trecuse atâta vreme de ultima data! Asteptase atât de mult un semn! Îi luase atât de mult sa-si dea seama ca nu mai trebuie sa astepte ca Dumnezeu sa vina la el. Acum el era cel ce trebuia sa se duca spre Dumnezeu. Fiindca el gresise de doua ori, el era cel ce trebuia sa-si rascumpere greselile. Asa ca venise la biserica, iar acum tinea în brate corpul celui care-i va rascumpara lui pacatele.
Începu sa râda nebuneste la gândul ca, de-ndata ce va duce la îndeplinire acest sacrificiu, îsi va putea relua misiunea sfânta pentru care fusese lasat sa traiasca.
FOC, îi sopti la ureche doctorului Stefan Negrea, care, desi nu-l auzi atunci, avu mai târziu ocazia sa înteleaga pe propria piele ce înseamna fiecare dintre aceste litere. Jertfa, mai sopti barbatul solid, purificare, jertfa, da, da, o jertfa pentru a putea purifica din nou. O jertfa tot prin purificare. Da, da.
Marcel Bogdan se pierdu în clipa urmatoare în umbre, alergând cu doctorul Stefan Negrea în brate catre casa în care-si gasise adapost în ultimele luni.
© Copyright Mircea Pricăjan
Articol preluat din Arhiva SFera Online [www.sferaonline.ro].
SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2014 Arhiva SFera Online