Forţele de creştere, câmpurile magnetice şi cruciada noului spirit critic

« înapoi la articol


Forţele de creştere, câmpurile magnetice şi cruciada noului spirit critic

Ovidiu BufnilăPublicat Sâmbătă, 12 Ianuarie 2002, ora 10:05

      Aroganta, lipsa de program, iluzoria glorie, nemoartea prin act cenaclier sau insular, falsa retorica despre moartea genului SF, subretele sau malagambistii literari care trec drept critici cu staif sunt doar câteva din elementele unui carnaval al imaginarului din toate lumile posibile ale mileniului.

      Placerea gurmandului SF, naravit si insuficient, maestru declarat al referintei, pare sa fie doar executia în piata publica a scriitorului de SF care, chipurile, ar trebui sa îndeplineasca un ritual al scrisului. Scriitorul de SF trebuie sa faca orice numai sa încapa în meschinele canoane si regulamente instituite de Augusta Oficiala, oricare ar fi ea, sau în molatecele sau vulgarele texte chipurile critice.

      Scriitorul de SF este o trompeta inspirata a vremurilor ce vin, este Salvatorul si Învatatorul. Malagambistii literari considera chiar ca scriitorul de SF e conductor de tren gata, gata sa traga semnalul de alarma spre vestirea apocalipticilor evenimente.

      Gurmandul arogant se hraneste din vechile canoane critice împartind cu mânie sau dispret bonuri valorice de glorie sau de prosperitate literara.

      Spiritul critic e mort si îngropat în timp ce multimile sunt guvernate de mituri desuete si nefunctionale. Multimile traiesc moartea propriul lor imaginar dantuind fantomatic, îngurgitând evenimentul nestiind ca sistemele liniare sunt defuncte si ca Secretul este de fapt o Complexitate.

      Fandomul românesc ca si fandomul mondial este vaduvit de ani de zile de un spirit critic viguros si eficace. În schimb, noul val de scriitori SF sunt etichetati, încondeiati sau tratati paternalist de critici desueti pentru care istoria s-a oprit de mult din mersul ei maiestuos si tragic.

      Spiritul critic e mort si îngropat dar criticii desueti se întrec în catalogari gomoase si sentinte arogante. Fandomul are nevoie de nerv. Fandomul are nevoie de Fortele de Crestere care se afla sub semnul disolutiei nu prin lipsa de asociere vremelnica ci prin lipsa unui discurs viril si devastator.

      De ani de zile penibilele bârfoteci insulare sau cenacliere, în marginea infantilismului, tin loc, anecdotic, spiritului polemic cuceritor, sanatos. Niste nimeni se bat cu palma pe burdihan pleznindu-ne cu metafore si acreala, mai nou si în net, prin diverse site-uri. E libertate dar nu e spirit critic revolutionar. E fandom dar nu e curaj. E momentul istoric al individualitatilor puternice, obsesii mortale pentru spiritul colectivist.

      Neavenitii si impostorii s-au aciuat la sânul fandomului gâdilându-l si tembelizându-l prin act asa-zis critic paternalist, prin constructii hilare, prin structuri narative vulgare. Sa te umfli de râs cum mai chinuie niste nimeni referentialitatea de parca noi, adevaratii razboinici ai imaginarului, am fi niste ageamii si niste sugari.

      Dar acesti critici prafuiti ne pun, chipurile, talpa-n gât vrând sa ne învete cam ce va sa zica scriitura. Fortele de Crestere au poate o ultima sansa de a revolutiona Spiritul Critic. Fortele de Crestere au o ultima sansa de porni Noua Cruciada a Imaginarului.

      Sta în savoarea scriiturii lor, în libertatea lor de expresie, în superbia fiintarii lor sa înceapa Revolutia Imaginarului. Altfel, toti acesti minunati tineri, se vor bucura de o scurta nota în pagina istoriei fandomiale.

      Fervoarea lor, prospetimea si curajul de a sparge Falsii Idoli si de a arde falsul spirit critic care-i guverneaza penibil sau gomos, în prefata cartilor sau în internet, sunt atât de pretioase în aceasta minunata cruciada. Li se vor opune unii, prin varii mijloace, prin spirit de gasca sau prin act arogant, paternalist si lesinat.

      Ei si?

      Cântecele de sirena, perverse si înselatoare, ideologiile prafuite si tamâierea ar putea fi oare pericole pentru Fortele de Crestere? Fervoarea Cruciadei le va arde caci organizarea superioara a enciclopediilor se face prin fracturi si bifurcatii în timp ce sentimentalismul si dulceata criticului desuet sunt ale evolutiei si ale desertaciunii care duc sublimul si spiritul critic în pustiu.

      Încercatul început de mileniu pune într-o alta lumina imaginarul si relatia lui cu câmpurile magnetice. Fie aceasta o metafora care desemneaza câmpul enciclopedic aflat între Privitorul-Lectorul Ideal. Câmpurile enciclopedice sunt cele care formeaza si sustin Imaginarul iar Fortele de Crestere ar putea porni o cruciada pentru recuperarea Enciclopediei. Enciclopedia nu este o Suma dar contine un inventar enciclopedic.

      Fortele de Crestere l-ar putea intui, ar putea porni cu ambitie în cautarea lui. Sigur ca l-ar putea inventa inventariind instructiunile Enciclopediei. Ar lupta pentru distrugerea ei, pentru subminarea unei perfectiuni semantice prafuite pregatind rasturnarea Puterii Vechiului Imaginar si metamorfozându-se apoi în Noii Constructori.

      Fortele de Crestere si-ar putea construi Lideri, si-ar putea hotarî Eroi într-o lume a Complexitatilor. Fortele de Crestere trebuie sa lupte într-o cu totul alta lume si sa puna la cale noi instructiuni ale Enciclopediei. Cruciada Fortelor de Crestere ar putea fi nu doar Revolutie a Spiritului Critic.

      Cine se teme de vârtejurile semantice ale Enciclopediei aflate în miscare haotica se va tine cu dintii de un iluzoriu promontoriu conceptual. E perfect posibil ca Ovidiu Bufnila, semnatarul acestor rânduri, sa fie el însusi desuet într-o buna zi. E perfect posibil sa fie contestat. Mai mult chiar, e probabil ca va fi uitat.

      Din acest punct de vedere, aceste rânduri sunt o provocare si nu o predictie sau o profetie. Poate ca vom explicita într-o buna zi Propozitia Simultaneitatii care cuprinde atât predictia cât si profetia.

      A lupta în câmpurile de batalie enciclopedice înseamna a te pregati fie pentru deziluzie, fie pentru jertfa.

      A fi insurgent înseamna a refuza, a stârni haosul pentru a-l guverna. Insurgenta este o stare fundamentala a viului în exercitiul sau sub presiunea câmpurilor magnetice. Insurgenta e cuprinzatorul iar spiritul e necuprinsul tentat de a cuprinde.

      Noii Cruciati vor descoperi ei singuri Templul si Noile Legi. Altfel vor sfârsi în vulgaritate si micime fiind în cele din urma înghititi de hulpava Enciclopedie care, metamorfozata în câmpuri magnetice, tinteste catre desfasurarea ei ca si câmp material care asigura suportul interpretarii. Arta Privirii este a insurgentei si premerge interpretarii si descoperirii. Fortele de Crestere pot arunca o altfel de privire Enciclopediei provocând-o si deconstruind-o pentru a o stapâni vremelnic. În aceasta consta taina. Iar adevaratul drum, care duce de cele mai multe ori în pustiu, e drumul catre miracol.

      Fortele de Crestere ar putea înfaptui Miracolul Noii Enciclopedii chiar daca aceasta ar fi superba lor jertfa si un act aparent minor în imensitatea universului plin de universuri.

     

© Copyright Ovidiu Bufnilă

Articol preluat din Arhiva SFera Online [www.sferaonline.ro].
SFera Online v.3 Final Edition - arte vizuale şi literatură de anticipaţie
Toate drepturile rezervate. Copyright © 2001 - 2011 SFera Online | © 2011 - 2014 Arhiva SFera Online